Várak, erődök

Csizkari témája a 'Építészet' fórumban , 2009 Február 21.

 1. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  A budatini várkastély


  [​IMG]

  A Vág (Váh) és a Kiszuca (Kysuca) folyók találkozásánál fekvő Zsolna (Žilina) város gyönyörű látványossága a világviszonylatban is ritkaságszámba menő egyedülálló fazekasművészeti múzeumával a budatini várkastély.
  A kővár építésének kezdete a 13. század második felére nyúlik vissza. Legnagyobb és egyúttal legrégebbi része a koragót stílusú építőelemeket tartalmazó hatalmas négyszintes henger alakú román torony, amelyet később reneszánsz stílusúra alakítottak át. Eredetileg vízvár állt itt, amely a Sziléziába vezető jelentős kereskedelmi útvonalat védte. Kezdetben királyi birtok volt, később több nemesi családhoz tartozott. A Szúnyogh család legismertebb nemzedéke uralkodásának idejével függ össze a gyönyörű Katalinról szóló monda, akit a várban apja - a vár urának - parancsára élve befalaztak. Az utolsó uralkodó család a Csáky család volt, akik az 1922 - 1923-as években a várat újjáépítették.
  A várban meg lehet tekinteni a Vágmenti Múzeum és Képtár gyűjteményét az egyedülálló kiállított drótos-művészeti tárgyakkal. A drótos mesterség a 18. század felétől a helyi lakosság egyik jellegzetes foglalkozását képviselte, ezért Magyarország e szegény részét néha "drótos megyének" is nevezték. A budatini várkastélyban levő kiállítás a maga nemében egyedülálló a világon.
  Tájképnek is érdekes a park területe, amely a Vág és a Kiszuca összefolyásánál végződik. Az eredetileg angolparkot minden valószínűség szerint a 19. század közepén alapították. Nő itt néhány egzotikus növény is azonban a parkot jelenleg nem gondozzák.
   
  Melitta és Kisgadob kedveli ezt.
 2. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Sztrecsén vára

  [​IMG]

  A Vág (Váh) folyó bal partján, Zsolnától (Žilina) nem messze, egy mészkősziklán emelkednek a Vágmente hajdani legbiztonságosabb erődítményének, Sztrecsén (Strečno) várának romjai.
  A várat a 14. században a terület védelmére és vámszedésre építették, amelyet a várhegy lábánál a Vág folyón történő átkeléskor szedtek be. Állítólag a Vág és a Tátra ura, Csák Máté alapította.
  Mai alakját a vár a 15. és a 16. század fordulóján szerezte. A 17. század végén Leopold császár a Thökölyi-felkelés leverése után leromboltatta. 1995-ben, hosszantartó rekonstrukció után újra megnyitották a nyilvánosság számára és jelenleg a zsolnai (Žilina) Vágmenti Múzeum (Považské múzeum) részét képezi.
  A vár egyik érdekessége a vár úrnője - Bosnyák Zsófia (Wesselényi Ferenc magyar nádor különösen vallásos felesége) épségben maradt holttestének felfedezése 1689-ben, 45 évvel halála után. Mumifikált földi maradványai ma Vágtapolca (Teplička nad Váhom) templomában vannak elhelyezve.
   
  brigi0004, Melitta és Kisgadob kedveli ezt.
 3. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Borostyánkő (Borinka) vára

  [​IMG]

  A várat írásban először 1273-ban említik. A múltban a magyar állam északnyugati, kiskárpáti határainak védelmét volt hivatott biztosítani, s a 13. században épült határmenti várrendszerhez tartozott. A 18. század közepén a vár leégett és Napóleon csapatai 1810-ben végleg megsemmisítették.
  Legrégebbi tulajdonosainak közös uradalma volt Stomfával (Stupava), ahová később vissza is tértek. A 14. századtól kezdve a szentgyörgyi (Svätý Jur) és a bazini (Pezinok) grófoké volt, megszakítások nélkül egészen 152.-ig, amikor nemzetségük kihalt és vagyonuk a Serény, majd később a Salma családhoz került. 1526-tól egészen 186.-ig a Pálffy család, később a Károly család vette át.
  A 486 m magas mészkősziklán csak a romok és a falmaradványok maradtak meg, jelenleg kedvelt kirándulóhely. A sziklatetőről impozáns kilátás nyílik a Hegyháti síkságra, a Bazini Dévényi Kárpátokra, valamint a Stomfa patak völgyére. Tiszta időben a távolban kivehetők az osztrák Alpok hegygerinceinek körvonalai.
   
  brigi0004 és Melitta kedveli ezt.
 4. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Detrekő vára


  [​IMG]

  Mint királyi határmenti erődítmény az 1256-1273 közötti években épült. A 16. század második felében költségesen reneszánsz erődítménnyé alakították át. Detrekő vára 1707-ben a császár hadainak esett áldozatául és így fokozatosan romhalmazzá vált. A felső várból a torony és a palota, az alsó reneszánsz várból a nagy tüzérségi bástyák maradványai maradtak fenn.
  A Kis-Kárpátok lábánál, egy meredek dombon (400 m) álló várrom hatásos sziluettje a Kis-Kárpátok panorámájának és kedvelt célja a turisztikai kirándulásoknak. Nem messze a vártól találjuk a Detrekői-karszthoz tartozó detrekői barlangot (Plavecká jaskyňa). A szomszédos Pohanská nevű csúcs hajdani kelta várhely.
   
  Melitta és Kisgadob kedveli ezt.
 5. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Korlátkő vára

  [​IMG]

  A Szlovákia délnyugati részén fekvő kis kárpátaljai Cerová község egyike a 13. század közepén épült Korlátkő (Korlátka) várának romjaihoz vezető kirándulások kiindulópontjának. Mint királyi vár, Magyarország nyugati határait őrizte.

  [​IMG]
  A vár a 18. század közepétől lassan pusztulásnak indult. Az egyes építményekből a felső vár körfalainak maradványai és az alsó erődítmény összefüggőbb szakaszai maradtak fenn.
   
  Melitta kedveli ezt.
 6. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Jókő vára

  [​IMG]

  A várat valószínűleg a 13. században egy régebbi várhely helyén mint gótikus erődítményt építették. Fokozatos megsemmisülését betetőzte egy 1762-ben keletkezett tűzvész. A 18. század végén már csak börtön volt itt. A várból csak a növényzettel benőtt falak, tornyok és erődítmények maradványai maradtak fenn.
   
  brigi0004 és Melitta kedveli ezt.
 7. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Csejte vára


  [​IMG]

  Nyugat-Szlovákiában, Csejte (Čachtice) község felett emelkednek a magasba Báthory Erzsébet vérgrófnő hajdani székhelyének, Kárpátok "titokzatos várkastélyának", Csejte híres várának romjai.
  A vár a Magyarország nyugati határainak védelmét biztosító határmenti királyi várrendszerhez tartozott. A 13. század első felében építették majd a 15. században kiszélesítették.
  A vár a 16. és 17. század fordulóján itt élt Báthory Erzsébetnek köszönhetően szomorú hírnévre tett szert. A grófnőt szadista hajlamai miatt "vérgrófnőnek" nevezték el. Állítólag 600 fiatal lányt gyilkoltatott meg azért, hogy azok vérében megfürödhessen és ezáltal örökre fiatal és gyönyörű maradjon. A vérszerzésre egy vasleány szolgált, amelynek mellkasába hosszú késeket szereltek. Amikor valamelyik leányzó hozzásimult, a kések kipattantak a mellkasából és a vér máris folyt az elkészített fürdőbe.
  1611-ben Biccsén (Bytča) Thurzó nádor általános nyomásra a grófnőt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Az 1614-ben meghalt "vérgrófnő" történetét több könyv és színház feldolgozta.
  Csejte várát 1708-ban, a Habsburg-ellenes rendi felkelések idején Rákóczi Ferenc hadai felégették. Azóta pusztulásnak indult és ma egy festői várrom, amely csodálatos körkilátást nyújt.
  A vár alatti Csejte községben található a 17. századból származó későreneszánsz Draškovič kastély, melynek múzeumában honismeret-jellegű kiállítás látható.
   
  brigi0004, Melitta és Kisgadob kedveli ezt.
 8. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Lednicz vára


  [​IMG]

  A Fehér-Kárpátokban , Szlovákia északnyugati részén fekszik Lednic (Lednica) község, melynek környezetéből kiemelkedik a festői Lednici kőszirt, egy középkori vár romjaival a hátán. Talán a legnehezebben megközelíthető szlovákiai vár, amely fekvését tekintve sasfészekre emlékeztet.
  A várat a lednici uraság lakhelyeként a 13. század végén építették. A 18. század elején a császári seregek tönkretették, azóta romokban hever. Csak a falak maradványai maradtak fenn, azok, amelyeken a monda szerint éjjelenként a szép Katalin - a lednici fehér asszony szelleme sétál. A helyi templomban történt eljegyzése napján a várúr megkívánta és elhurcoltatta őt a várba. Katalin azonban fehér ruhába öltözve megszökött és a várfalról levetette magát a mélybe - azt helyezte előnybe a várbeli élettel szemben.
  Statikai okokból kifolyólag a vár hivatalosan a nyilvánosság számára zárva van, megközelítése csak saját felelősségre lehetséges.
   
  brigi0004, Melitta és Kisgadob kedveli ezt.
 9. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Oroszlánkő vára


  [​IMG]

  Az eredetileg gótikus stílusban, a 13. században épült vár 805 m magasan egy kőszirten áll. 1706-ban a Rákóczi-felkelés idején tönkretették. A várhoz fűződik a hű várnagyról szóló monda, aki azért vágta el a lábát, hogy urának - akivel tatár rabságban összeláncolt lábakkal együtt raboskodott - lehetővé tegye a szabadulást.
  A nem nagy romokról kiváló kilátás nyílik a középső Vágmentére és a Vág folyó völgyére, a háttérben a Súľovské és Strážovské vrchy nevű hegycsúcsok nyúlványaira. A várhoz tanösvény, több turista- és kerékpár-útvonal vezet.
   
  Melitta és Mirian kedveli ezt.
 10. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Vágbeszterce vára

  [​IMG]

  A vár történelme a jelentő magyar Podmaniczky családdal függ össze. 1543-ban, a hatalmas tűzvész után átalakították és ún. elővárral kibővítették.
  1698-ban a várat a császári seregek megsemmisítették. Azóta fokozatosan bomlik és ma már romokban hever. A várromhoz vezető kapaszkodó kellemes séta. A szikla legmagasabb helyén álló torony maradványairól kiváló kilátás kínálkozik a Vágra és a Manínska tiesňava elnevezésű szurdokvölgyre.
   
  Melitta, Kisgadob és Mirian kedveli ezt.
 11. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Zsolnalitva vára


  [​IMG]

  Ez a hatalmas középkori erődítmény Szlovákia északnyugati részének történelmében fontos szerepet játszott. A várat a középkorban bevehetetlennek tartották és uraságának hatalma alá tartozott a Rajecká kotlina völgykatlan széles környéke.
  A vár a 14. század elején épült és első ismert birtokosa Trencséni Csák Máté volt. Később több nemesi család birtoka volt. A Thurzó család kihaltával a 17. századtól kezdve pusztulásnak indult és fokozatosan romhalmazzá vált. A várcsúcs meglátogatása lenyűgöző kilátást kínál a széles környékre.
   
  Melitta és Kisgadob kedveli ezt.
 12. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Szulyó vára

  [​IMG]

  A 15. századból származik és állítólag a husziták építették a nehezen megközelíthető Roháč hegycsúcsra, amely szerint volt eredetileg elnevezve. Két önálló vár - a felső és az alsó - alkotja. Bár csaknem egymás mellett helyezkednek el, a jelentős magaslati különbség folytán sziklába vájt alagút-folyosó kötötte őket össze. Az 1703-ban bekövetkezett földrengés az akkor elhanyagolt állapotban levő építményt jelentősen megrongálta és utána már nem volt felújítva. Szlovákia legmegközelíthetetlenebb várromai közé tartozik.
   
  Melitta és Mirian kedveli ezt.
 13. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Hricsó vára

  [​IMG]

  Az első írásos emlék a várról 1265-ből származik. Az eredetileg királyi birtokot a nyitrai püspökség, majd utána több nemesi család szerezte meg. A 17. századtól pusztulásnak indult és mára már csak a palota és a védő-torony falai maradtak fenn.
  A környező hegyvonulatokra és a Vág völgyére nyíló gyönyörű kilátás megerősíti a vidéken tett látogatásból szerzett kellemes benyomást. A közelben az impozáns mészkősziklát, a hricsói sziklatűt (Hričovská skalná ihla) lehet megcsodálni.
   
  Melitta és Mirian kedveli ezt.
 14. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Temetvény vára


  [​IMG]

  Beckó és Csejte várával való vizuális átkapcsolására való tekintettel Temetvény (Tematín) mint fontos jelzővár szolgált. 1710-től, amikor a császári csapatok tönkretették, romokban hever.
  Temetvény az egyik legfélreesőbb várunk. A főtorony melletti területről szép kilátás nyílik a vágmenti Považský Inovec nevű hegység déli részére, a Dunamenti síkság északi nyúlványára Vágújhelytől kezdve Pöstyénen keresztül egész Galgócig . A háttérben látni a Kis-Kárpátokat , a Miavai-dombságot és a Fehér-Kárpátokat .
   
  Melitta és Kisgadob kedveli ezt.
 15. afca

  afca Kitiltott (BANned)

  Léka vára

  1242-ben említik először, majd 1256-ban Leuca néven említik. Vára a 13. század elején épült királyi várként. A tatár ostromnak ellenállt, az osztrák-magyar határharcokban fontos szerepe volt. 1406-ban elfoglalta az osztrák herceg, de 1409-ben visszavették. A Nádasdy család 1535-ben házassággal szerezte meg, és sokat épített rajta. 1605-ben a török eredménytelenül ostromolta. 1636-ban Nádasdy felépíttette az alsóvárat, amely ma szálloda. 1676-ban az Eszterházyak szerezték meg. A várost 1532-ben a török annyira elpusztította, hogy horvátokkal kellett a veszteségeket pótolni. 1719-ben pestis pusztított, ennek emlékére állították a főtéri Mária-szobrot.
  1910-ben 1210, többségben német lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Vas vármegye Kőszegi járásához tartozott.
   
  Melitta kedveli ezt.
 16. Bar(na)bi

  Bar(na)bi Állandó Tag

  Berneck, Ausztria

  A Kauns nevű falu keleti végében, tengerszint felett 1076 m magasságban található. Vele szemben egy másik sziklaormon emelkedik Laudegg - egy másik középkori vár.
  A legkorábbi említés az erődítményről 1225-ből származik, urai a Berneck család tagjai, innen a neve is. Mivel félreeső helyen épült, nem volt különösebb stratégiai fontossága, a történelemben kevés szerepet játszott. Viszonylag sokszor cserélt tulajdonost. A 19-20. században elhanyagolttá vált, folyamatosan pusztult, míg végül 1976-ban Ekkehard Hörmann, egy innsbrucki építész vásárolta meg, és 1977-1983 között felújították az épületeket.
   
  Melitta kedveli ezt.
 17. Bar(na)bi

  Bar(na)bi Állandó Tag

  Bernstein (Borostyánkő) - Ausztria, Burgenland

  A vár, melynek eredete a 13. századra vezethető vissza, magasan trónol a Tauchen völgye felett. Feltétlenül érdemes megtekinteni a korai barokk lovagtermet (a 17. század közepén keletkezett) és díszes, stukkós mennyezetét. A vár a 70-es évek óta szállodaként üzemel, 1998-ban az "Európa leghangulatosabb szálláshelye" díjban részesült. Bernstein várában született Almásy László gróf, akinek élete a témát adta Michael Ondaatje "Angol beteg" c. művéhez. Előzetes bejelentést követően megtekinthetőek a vár egyes külső és belső részei és a lovagterem, a többi rész a hotelvendégek részére van fenntartva.
   
  Melitta kedveli ezt.
 18. Bar(na)bi

  Bar(na)bi Állandó Tag

  Bideneck (vagy Bidenegg) - Ausztria, Tirol

  A vár első írásos említése 1343-ból származik, ekkori tulajdonosa Heinrich der Pozner. Az erődítmény ma is látható formáját felújítások és átépítések után a 16. században nyerte el. Ovális falgyűrű övezi, két kapuja van, öregtornya 10 m magas. A történelemben jelentős szerepet nem játszott.
  Jelenleg magánkézben van.
   
  Melitta kedveli ezt.
 19. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

 20. Bar(na)bi

  Bar(na)bi Állandó Tag

  Dürnstein, Ausztria

  A vár és az alatta fekvő kisváros, Dürnstein nevének jelentése: Szárazkő.
  Az erődítmény egyike Ausztria leghíresebb várainak. Első említése 1192-ből származik, eszerint itt tartották fogva a harmadik keresztes hadjáratból hazatért I. Oroszlánszívű Richárd angol királyt.
  A várat a harmincéves háború alatt a svéd Lennart Torstenson csapatai csaknem teljesen elpusztították. 1662 után már nem épült újjá, ma viszont kedvelt túristacélpont.
   
  Melitta kedveli ezt.

Megosztás