Tradicionális Magyar építészet

kockásfülűnyúl témája a 'Építészet' fórumban , 2010 Február 7.

 1. Isti75

  Isti75 Állandó Tag

  Biztos vannak jó megoldások,régen is megoldották építészek nélkül is a házépítést vidéken.
  A vertfal is egy nagy jó találmány,csak akkoriban még nem szigetelték a falakat.
  Most már beton alapra készítik a vályogfalat is,ami szintén elég olcsó megoldás,és ha rendesen le van szigetelve,nem tud vizesedni a fal,szinte örökké ház maradt.
   
  Melitta kedveli ezt.
 2. ionon

  ionon Vendég

  Hallottam olyanról amikor állatokkal taposták össze a sarat
  szalmával vasvillával (sablonba vagy anélkül) a házon az ablakot
  ajtót később láncfűrésszel vágták ki amikor megszáradt a fal.
   
  kágyula kedveli ezt.
 3. Domibaba

  Domibaba Állandó Tag

  Sziasztok,
  Hallottátok, hogy a mai hírek alapján valami EU-s szabályzat szerint április 1-től még több vasbetont kell beépíteni a házakba, mint eddig. Kérdezem én, miért kell egyáltalán vasbeton. Nálunk sokkal magasabb építészeti kultúrával rendelkező országokban is építkeznek teljesen beton mentesen nálunk miért erőltetik mégis a vasbetont? Ráadásul nem is vagyunk egy földrengés veszélyes ország.
   
  Melitta kedveli ezt.
 4. Isti75

  Isti75 Állandó Tag

  Itt a mi környékünkön elég sok régi parasztház van,sokat felújítottunk,és néha találkoztunk érdekes megoldásokkal is.
  Volt olyan,mikor nekiálltunk egy ajtó helyét kivágni,(igaz mi szegesdróttal szoktuk)félméterenként vízszintesen volt a tömésfalban keményfa gerenda.
  Megkérdeztünk idős embereket,és azt mondták,hogy régen ezekkel a gerendákkal fogatták össze a falakat.
  A sarkokon össze volt ácsolva,az ilyen házakon nem voltak repedések a falakon.
  Amiben nem voltak ilyen gerendák,azok három-négy méterenként meg voltak repedve.
  Tudtak a régi vidéki emberek házat építeni.
   
  kágyula és Melitta kedveli ezt.
 5. Isti75

  Isti75 Állandó Tag

  Magyarországon évente átlagosan 4-5 olyan földrengés fordul elő, mely a lakosság számára is érezhető. Nagyobb épületkárokat okozó rengések 15-20 évenként vannak, míg erős, igen jelentős károkat is okozó, 5,5 és 6 közötti magnitúdójú rengésre 40-50 évenként kerül sor.
  Egységesen lépett hatályba az unió területén,szakemberek becslése alapján kb 20-25%-al drágítja meg a szerkezetépítést.
  Állítólag a panel épületek a leg földrengés állóbbak,amit nehezen tudok elkébzelni.
  Valamikor biztos jók voltak,de ma már a sarokheggesztések nem biztos,hogy ugyan olyan erősek mint új korában,főleg ha nem megfelelően van ki injektálva.
  Pécsen van egy földrengésbiztos épület,legalábbis annak építették,csak nem jó injektáló habarcsal dolgoztak,és a feszítőhuzalok már nem tartanak semmit.
  Most lakatlan,szellem háznak is hívják.
   
  Melitta kedveli ezt.
 6. kockásfülűnyúl

  kockásfülűnyúl Állandó Tag

  Pécsi toronyház...spanyol befektető?  [​IMG]

  Ma korán,fél 7 órakor a Kossuth rádióban szó volt a pécsi /20 éve lakatlan/ toronyház felújításáról.Egy spanyol építési befektető venné meg a hosszú évek óta üresen álló toronyházat Pécsen.
  Terveik vannak,még 20 emeletet húznának fel,éttermekkel,kilátóval,lakásokkal,irodákkal működne...


  2008.06.26. 07:18
  Na igen, azóta eltelt másfél év és úgy tudom, nem történt változás.

  A tervek szerint így kell majd kinéznie:

  [​IMG]


  Hacsak nem talál megint új gazdát, vagy le nem bontják, vagy magától össze nem dől.:p

  Egyébként ami akkoriban ment, az minden volt, csak nem építészet.
   
  Melitta kedveli ezt.
 7. Vas

  Vas Állandó Tag

  Az egyik mûépitész, aki foglalkozik a hagyományosan magyar(os) épitkezéssel, az Zakariás Attila volna (bemutatva a Duna-TV-ben itt: http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=402331).
  Egy másik - igen sokoldalu - mûvész (építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus), akinek munkásságával sokszor találkozom, Kós Károly volt (1883-1977 - lásd itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3s_K%C3%A1roly_%28%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9sz%29). Kiemelkedõbb teljesitményeibõl: a budapesti állatkert pavilonjai, az óbudai református parókia, a zebegényi római katolikus templom, a kolozsvári "kakasos" templom, a sztánai "Varjúvár", stb.stb.. Még ma is sok követõje van.
   
  Melitta és Bodka kedveli ezt.
 8. ionon

  ionon Kitiltott (BANned)

  Mész a földben és cement csodákat tud adni neked a föld házadon.
   
  Melitta kedveli ezt.
 9. tzsebok

  tzsebok Állandó Tag

  Keress rá a forumon a Magyar házak mágikus ereje c. könyvre. Az egyik topic-ban láttam. Az szerintem segit a magyar térelrendezésben.
   
  Bodka kedveli ezt.
 10. raider

  raider Állandó Tag

  Azt a vízszintes fa gerendázatot sárgerendának hívták / hívják, és ma ugyanezt a feladatot (csak jobban) látja el a vasbeton koszorú.

  A pécsi toronyház meg nem talajvíztől, meg földrengésektől vált életveszélyessé, hanem az alkalmazott bauxit beton technológiától. Mivel nagy alumínium előállító ország voltunk, a kohókban rengeteg bauxit salak maradt meg az alumínium előállítása során, ebből jött az ötlet, hogy a homokoskavics helyett lehetne betonban alkalmazni adalékanyagként. A kísérletek igazolták is az eredményeket, a szilárdsága nagyobb volt, mint a közönséges betoné, csak nem tudták előre, hogy a bauxit beton szilárdulása pár tíz éven belül megáll, és utána rohamosan hanyatlani kezd. Ez lett az ilyen házak végzete.
   
  Melitta kedveli ezt.
 11. raider

  raider Állandó Tag

  vályogfal - vert fal - nádazás

  Olvasgattam itt a topikot, és nem bántóan mondom, de pár hozzászólásból látszódik, hogy nem szakemberek beszélnek a vályogról és a nádról. Valójában pont annyi hátránya van, mint előnye, és egyáltalán nem olcsóbb az előállítása, illetve talán a belőle való építés még olcsóbb, de a fenntartása, állandó felügyelete már ezt kétségessé teszi.
  Én gyakorló építész vagyok, ha megengeditek egy pár szót írok ezekről az anyagokról.

  Nádazás: Ha megnéztek egy Balaton-felvidéki hagyományos nád tetejű házat, ott a nádazás legalább 40-50cm vastag. Nos, azért, mert ennyi kell ahhoz, hogy vízzáró legyen. Amit viszont nem láttok; ezt a nádazást legalább 5-6 évente cserélni kell (legalább a felső réteget), mert egyszerűen kiszárad, összetöredezik, megeszik a rovarok és nem utolsó sorban csúnyán megfeketedik.
  Valamint elképzelhetjük mi történik, ha netán tűz üt ki! (pl. a közelben gazt égetnek, és egy szikra odapattan) Még annyi időnk sem marad, mint egy cserép, vagy zsindely fedésű épületből a menekülésre. Falakat meg nem építettek nálunk nádból sosem, van egy jópofa pár évvel ezelőtti szalmabála ház Angliában, de az is inkább csak egy performance. :) Amúgy, ha nádból építenénk valahogy vázkitöltő falazatot (tehát van teherhordó pillérváz, és a falazat csupán homlokzati térelválasztó), annak is igen vastagnak kellene lennie, hogy a hőszigetelő képessége meglegyen. Ráadásul ugyebár a nádszálakat függőleges helyzetben kell valahogy beépíteni, hogy a csapóeső le tudjon folyni a homlokzatról.

  Vályog: Ezzel is az a helyzet, mint a náddal; ha megnézitek 40cm alatt nincs is vályogház, jellemzően 50-65cm vastagságban készültek ezek. (Vannak 30-as vályogfalazatok is, de inkább csak belső elválasztófalként, vagy melléképítmény falakén). Azért ilyen vastag, mert ennyi kell ahhoz, hogy jól működjön a légtechnikája. Aztán meg: a régi vályogházakat nem szigetelték talajnedvesség ellen, és amúgy nem is szabad! A vályogban mindig kell hogy legyen víz, nedvesség, mert ha kiszárad teljesen, akkor porrá morzsolódik, elveszti a szilárdságát és összedől, ráadásul a térfogatát is elveszti és óriási repedések keletkeznek rajta (aztán dől össze :) ). Persze a túl sok víz sem jó neki, mert akkor szintén szilárdságát veszti. Alapvetően régen tégla vagy kő alapra építették szigetelés nélkül.
  Azt is tudni kell, hogy vályogot és vert falat csak szintén agyag tartalmú vakolattal lehet vakolni, glettelni és lélegző fedőanyagokkal lehet "festeni". Régen simán csak meszelték a falakat. Az sem annyira ismert dolog, hogy ezeknek a falaknak van egy jellegzetes, kicsit dohos "föld szaga", amit a mai városi emberek szerintem döntően nem tolerálnának.

  Vert fal: Hasonló a vályogfalhoz tulajdonságaiban, annyiban különbözik, hogy kisebb vastagságban lehetett elkészíteni (20-30cm), egy zsaluzat közé beöntötték az agyag, illetve föld, törek keveréket, és alaposan bedöngölték (verték), így gyakorlatilag beton keménységű lett a végén. A kiszáradást jobban tűri, mint a vályog, de a nedvesség ugyanúgy tönkre teheti.

  Ha ezeket a tulajdonságokat mérlegeljük, amelyek hozományai ezen anyagoknak (szerkezeti vastagság, nedvességhez való viszony, szakértelem hiánya, anyag kitermelés... stb.) már nem biztos, hogy olcsóbb a technológia, mint egy mai "átlagos" tégla és vasbeton anyagú házé.
  És ne felejtsük el, hogy a téglát és betont is ugyanilyen régen használjuk már (lásd rómaiak)!
   
  kágyula, Melitta, Bodka és 1 másik tag kedveli ezt.
 12. raider

  raider Állandó Tag

  Ez egy dombház.
  Ma csak kritizálok, úgy látszik :) de ezzel meg az a baj, hogy sok földmunka kell hozzá ami, gyakorlatilag a legdrágább költségvetési tétel, és a gépészet is sokkal drágább. (Pl. nyomott szennyvízhálózat kell hozzá, hogy a mélyből a közcsatorna szintjére nyomjuk fel a kommunális szennyvizet.)
  Ezen kívül az egész épületet talajvíznyomás ellen kell szigetelni, a tetőt pedig csapadékvíz ellen, ami szintén igen költséges.
  A födémet illetve tetőt csak vasbetonból tudom megnyugtatóan elképzelni, ugyanis a felette lévő föld súlya igen nagy, különösen csapadékkal telítve.
  Az viszont tény, hogy a föld hője télen önmagában is kellemes hőmérsékletet biztosít, a fűtés mindenképpen kedvezőbb (minél mélyebben van).
   
  zarabaro és Melitta kedveli ezt.
 13. Tibi16

  Tibi16 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Biztosan ti is szembesültetek már a mostani építő ipar nehéz helyzetével!!
  Nem egészen témába vágó a dolog amit írok! Ha valaki keres egy józan életű kőművest személyemben megtalálja!Akár egy korrekt vállalkozásban is,de ha valakinek szüksége van a családi házánál valamilyen munka miatt szakemberre privát levélben nyugodtan megkereshet!Fejér megyei vagyok!!
  üdv..Mindenkinek
   
  Melitta kedveli ezt.
 14. aranytisza

  aranytisza Állandó Tag

  Az építőipar? Jelenleg siralmas! Kevés pénze van az embereknek, nem sok kedvük van felújítani. De ha mégis össze tudnak kaparászni annyit hogy az anyagot megvegyék, megcsinálják maguknak. Hisz a tévédekón olyan jól el lehet sajátítani minden szakmát kevesebb, mint fél óra alatt! :D (aztán meg jön a meglepetés, meg a mély pislogás)
  Én is itthon csücsizek, és filmeket bámulok. De már csak a héten...
   
  Melitta kedveli ezt.
 15. Sütike2

  Sütike2 Állandó Tag

  dombház

  Sziasztok,
  Nem láttam,vagy elkerülte a figyelmemet, inkább beszúrom Hegedűs Zsolt honlapját. Aki érdeklődik a téma iránt, annak igazi csemege - szerintem.
   
  Bodka kedveli ezt.
 16. syrius8

  syrius8 Tag

  Szalmaház építés

  A hozzászólásokban említett cég licence alapján, előregyártott szalmaházat kínál.
  Hagyományos szalmaházat viszont bárki építetthet, a lényeg az, hogy előtte meg kell terveztetnie. Ez egyedi építésnek számít, nem kell hozzá külön alkalmassági engedély.
  Ezek általában fa vázas épületek, ahol a terheket a fa hozdozza, (mint pl. a faházaknál) a szalma csak térkitöltő szerepet kap.
  Más kérdés, hogy a szakmai tapasztalat nagyon kevés ebben a kérdésben, ezért megfelelő kivitelezőt nehéz találni. A házilagos építés olcsóbb, de ma már jogszabályilag jelentősen korlátozott, de azért még létezik.
  Van erről egy könyv is, Föld és szalmaépítészet címen, esetleg szkennelve feltehetem a későbbiekben.
   
  Melitta kedveli ezt.
 17. syrius8

  syrius8 Tag

  Pécsi toronyház

  Szeretném helyreigazítani a pécsi toronyházról írtakat.
  A háznak semmi köze nincsen a bauxitbetonhoz. IMS technológiával épület. Jugoszláviában sok épület épült ezzel, minden probléma nélkül. Nálunk a téli építés miatt a csomóponti betonokat is kloridos kötésgyorsítóval készítették, ami más körülményekkel együtt a létfontosságú vasbetétek korróziójához vezetett. A csomópontok gyengüléséről eltérő a szakemberek véleménye, és nem is minden csomópont egyformán érintett.
  Megerősíteni majdnem olyan költséges, mint amilyen az elbontás lenne.

  ****
  Bővebben a Wikipédiában: A pécsi magasház
   
  zarabaro kedveli ezt.
 18. ionon

  ionon Kitiltott (BANned)

  Akkor ismered a téglák melyik oldala pozitív és melyik negatív mert a helyes sorrend fontos a falazásnál régen a pallérok tudták (tanítják még?).
   
  Melitta kedveli ezt.
 19. csiganyul

  csiganyul Állandó Tag

  Engem érdekel a téma. A szakdolgozatomban is egy külön fejezet foglalkozott a Szigetköz népi építészetével. Szívesen fogadnék bármilyen hozzászólást a témában, mert azóta is különösen érdekel az építészet, a belsőépítészet. Főleg most, hogy házátalakítást végzünk!
   
  Melitta kedveli ezt.
 20. Mencsi80

  Mencsi80 Állandó Tag

  ez a téma engem is érdekelne!!!:)
   
  Melitta kedveli ezt.

Megosztás