Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2019 November 22.

 1. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Gondolom, ezért is van az, hogy október 1-tól (biztos nem azért, mert addig visszafogja magát, elvégre annyira nem okos, hogy naptárt ismerjen ;)), mert módosítani kell a jogszabályi környezetet, ahhoz meg idő kell. Elvégre tudjuk, mi a helyzet isten malmaival.
   
  anett5 és kaktusz68 kedveli ezt.
 2. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Ezzel a "gyorsaságukkal" csak az a baj, hogy nincs egyértelmű utasításuk sem október 1-ig.
  Az intézményben hét osztály és pedagógusok karanténban. A vezető most kapta meg a pozitív teszt eredményt (delegált lenne) mester minősítésén. Marosi Katalin sem azt válaszolta, hogy ilyen esetben el kell halasztani, hanem azt, hogy ilyen esetben lehetséges a delegált cseréje. Úgy gondolom, itt az intézményvezetőnek kellett volna kezdeményezni a törlést. Ha elnök lennék én is ezt tenném.
  Adhatok fel kérelmet saját és környezetem védelmében az eljárás törléséért?
   
  Gagamail kedveli ezt.
 3. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Ez annyira furcsa megoldás az OH-tól ...
  Egy pedagógus nem papírokon létezik. Egy könyvelő igen, de egy pedagógus nem.
   
  ladysla kedveli ezt.
 4. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Csak egy költői kérdés részemről: nyáron nem ütközött jogszabályba a minősítés?
   
 5. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Holnap mennem kellene tantárgygondozói látogatásra. A kolléganő októberben fog minősülni. Ezért is érdeklődtem, vajon milyen formában lesz, mivel a látogatást pont ezért kérték. Tehát az a célszerű, ha a minősítésre hasonlít. Na de vajon az milyen lesz? Nem megyek személyesen, ezt ma véglegesen eldöntöttük. Nagyot küzdöttem a lelkiismeretemmel, két irányból, hiszen az egyik a kolléganő felkészítése miatt azt mondta, menjek, a másik viszont azt mondta, ne menjek, mert egészségügyi felelősségem is van mind a látogatott iskolával szemben, mind a sajátommal. Mivel úgy gondoltam, a látogatás megoldható másképp is, ezért győzött a kérdést az iskolák iránti felelősség irányából megközelítő lelkiismeretem + a józan ész. Éppen most próbáltuk ki az intézményvezetővel a módszert. Meeten nézem meg élőben az órát. Bent lesz egy kolléga, aki segít "nézni", vagyis azt, hogy mindent jól lássak. Fog ez menni. ;) Először egyébként azt próbáltuk ki, hogy felveszik és drive-on elküldik. Mivel nagy állomány órákig jön át, ez az út járhatatlan. De a másik jónak bizonyult. Kíváncsi leszek, élesben hogyan működik. :rolleyes:
   
  sofiread, ladysla, Gagamail és 1 másik tag kedveli ezt.
 6. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

 7. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Jelentés a mai "látogatásról":
  Az intézményvezető által küldött meet meghívóval csatlakoztam. A kolléganő tartotta az órát, a gyerekek dolgoztak, az intézményvezető pedig irányította a laptopot. Én jegyzeteltem, mindent láttam és hallottam. Az 1. óra után a kolléganővel meg is beszéltük, szintén meet-en, csak ehhez én küldtem a meghívót neki. Majd megvolt a másik óra is, és ezután folytattuk a megbeszélést a kolléganővel. A végén értékeltük a különleges helyzetben való különleges megoldásunkat is. Megállapítottuk, hogy ez így teljesen jól működött, szinte olyan volt, mintha fizikailag is ott lettem volna. A gyerekek aranyosak voltak, amikor az óra előtt elmentek a laptop előtt, integettek nekem. :) Tehát ez akár a minősítésnél is működhetne, persze ott, ahol a technikai feltétel adott, vagyis az intézményben van jól működő internet. Viszont nagyon elfáradtam, de nagyon pozitív érzésem volt utána nekem is, és a kolléganőnek is. Azóta az intézményvezetőt is felhívtam, megköszöntem a segítőkész hozzáállását, mert nélküle nem ment volna. Azért az felmerült bennem, hogy vajon minden vezető így állna hozzá? Vagyis itt egy probléma, meg kell oldani úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Ez a vezető ilyen volt.
   
 8. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Szeretnék megosztani veletek egy tapasztalatot és szeretném kifejezni a hálámat. Eddig, ebben a tanévben három minősítésen vagyok túl, intézményi delegáltként és szakosként, mindhárom gyógypedagógiai intézményben zajlott. És mindhárom alkalommal azt tapasztaltam, hogy a gyerekek fantasztikusak! A jelenlegi nehéz helyzetben, amelyet ők nem is értenek teljesen, olyan módon teszik oda magukat egy-egy minősítő eljárás alkalmával, hogy az már szinte megindító, szívbemarkoló. Március óta nem találkoztak egymással, a pedagógusaikkal, ezzel szemben otthon küszködtek hiányos eszközeikkel, szülői segítséget keveset kapva. Két-három hét telt el a tanév kezdete óta és ezek a gyerekek valami emberfeletti emberségről, empátiáról, tiszteletről, tenniakarásról és háláról tesznek tanubizonyságot, amikor egy-egy minősítés alkalmával mindent megtesznek az ő pedagógusikért talán viszonzásképpen és hála gyanánt, talán csak szeretből. Csodálatosak a gyerekek! Becsüljük meg őket, tiszteljük, szeressük és segítsük őket és ne feledjük el ezt a tapasztalatot. Remélem, nektek is volt, lesz részetek haszonlóban.
  És fantasztikusak a kollégák is, hogy jönnek, minősítenek, teszik a dolgukat emberséggel, empátiával, segítő szándékkal, nyári szabadságuk alatt készülve a minősítésre. Az igazgatók is fantasztikusak, hisz tanév elején ezer dolguk lévén, mégis akkor, az a nap a pedagógusuké, aki minősül, mindent az alá rendelve segítik kollégájukat, támogatják és a végén büszkék rájuk és elismerik a munkájukat. És fantasztikusak a minősülők is. Lehet, hogy tavaszi halasztás után teljesítenek, tanévkezdés legelején, március óta nem látott gyerekekkel, tele bizonytalansággal ők is.
  Ma megálltam egy pillanatra és hálával gondolok a gyerkekre a kollégákra. Értékeljük mi magunk a magyar oktatás résztvevőit és legyünk hálásak nekik, ha megéltünk olyan pillanatokat, amelyek erre késztetnek bennünket.
  Sok erőt, kitartást és felemelő, szép pillanatot mindegyikőtöknek.
   
 9. Lila Orgona

  Lila Orgona Állandó Tag

  Kedves Szaktanácsadók!
  Tudna valaki olyan jegyzőkönyvet csatolni, amit a SZIF-re kell feltölteni, ha az intézmény visszamondja a korábban kért látogatást?
   
 10. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nekem ilyen nem volt. Nem az az eljárás ilyenkor, hogy a POK-nak jelzed te is, és az adott intézmény is? Utána ők tudják rögzíteni. Nekem a tavaszi elmaradthoz a megjegyzésbe ezt írták: Egyeztetés után őszre lett halasztva a látogatás, mert mindenképpen személyes találkozót szeretne a pedagógus.
  Csak simán jeleztem, ők beírták a látogatás alapadataihoz (persze ez nem lemondás volt, csak módosítás). De legegyszerűbb, ha ennek módját megkérdezed a saját POK-odtól. Egy biztos, a letölthető dokumentumok között nincs ilyen a SZIF-ben.
   
  ladysla kedveli ezt.
 11. Lila Orgona

  Lila Orgona Állandó Tag

  Nem. Azt kérik, jegyzőkönyvet írassak alá a vezetővel, ha visszamondják a kért látogatást.
  És ezt a jegyzőkönyvet töltsem fel a SZIFre.
  Mellesleg nem az online miatt, hanem azért, mert már nincs ott, akihez mentem volna.
   
 12. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Ez a halasztott látogatás az, ami végül meet-en valósult meg, mert továbbra sem célszerű mászkálni iskoláról iskolára.
  Oké, hogy azt kérik, írass alá jegyzőkönyvet, de nem adnak hozzá? Visszakerestem a 2019-es szaktanácsadói dokumentumainkat, mert emlékeztem rá, hogy abban volt jegyzőkönyv. Mellékeltem. Ha a célnak megfelel, akkor használd.
   

  Csatolt fájlok:

 13. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Nekem sem volt ilyennel dolgom.
  POK nem tud segíteni?
   
 14. aranyhaj16

  aranyhaj16 Állandó Tag

  Szerintem is ezt a jegyzőkönyvet kell kitölteni. De hogy történik meg az aláírás? Kinyomtatás, aláírás, szkennelés, visszaküldés? Én úgy gondolom, hogy a POK-nak kell tudni kezelni ezt a helyzetet. Pláne, hogy már nem dolgozik ott, akihez a látogatást kérték.
   
 15. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Az aláírás szerintem úgy működik, mint az online látogatásnál.
  1. változat Ki kell tölteni a jegyzőkönyvet, ki kell nyomtatni, majd beszkennelni (PDF-be célszerű), elküldeni az illető suliba, ott kinyomtatják, aláírják, pecsételik, majd beszkennelik és visszaküldik. Ez már a feltölthető állapot, tehát csak fel kell tölteni a felületre.
  2. változat: Jegyzőkönyv kitöltése, majd azonnal az elküldése, a suliban kinyomtatják, aláírják, pecsételik, beszkennelik, visszaküldik, szaktanácsadó kinyomtatja, aláírja, majd beszkenneli, feltölti a felületre.
  Ez leírva bonyolult, de amúgy nem az. Én a 3. változatot szoktam alkalmazni:
  Kitöltöm, rárakom képként az aláírásomat (egyszer beszkenneltem a saját aláírásomat, azt illesztem be mindig vonalra ;)), átalakítom PDF-be (nehogy véletlenül elmozdulhasson az aláírásom), majd elküldöm. Az intézmény kinyomtatja, aláírja, pecsételi, beszkenneli, elküldi, feltöltöm. Előnye: én semmit nem nyomtatok ki, mert minek. Éljenek csak a fák. Majd tanfelügyeletemnél elmondom a fenntarthatóságról szóló kompetenciához. :D
   
  Utoljára módosítva: 2020 Szeptember 30
  Gagamail, kaktusz68 és ladysla kedveli ezt.
 16. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Ma 18 db hőmérőt kapott az iskolánk.
  A tanker vezetője ezt fűzte hozzá: "minek annyi, úgysincs annyi ember, aki mérne..."
  (folyamatosan hiányzik technikai dolgozó... angoltanár is...)
   
  ladysla kedveli ezt.
 17. hotya

  hotya Tag

  Megjelent az EMMI iskoláknak, kollégiumoknak szóló intézkedési tervének 3. verziója (változásokkal egységes szerkezetben _ 2020. október 1.)
   

  Csatolt fájlok:

  Gagamail és ladysla kedveli ezt.
 18. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Bizottság

  A szakértői munkát az alábbi tájékoztató anyagokkal segítjük:

  Tájékoztató látássérült és vak pedagógus minősítésének szabályairól (pdf, 2020.09.28.)
   
  Verőce, anett5 és Gagamail kedveli ezt.
 19. Lila Orgona

  Lila Orgona Állandó Tag

  Beszkenneltem, elküldtem, aláírták, visszaküldték.
  Már el is felejtettük a dolgot. Köszönöm mindenkinek, aki segített!
  BAJ, jó volt ez a jegyzőkönyv, köszi, hogy megtaláltad!
   
  BAJ és Gagamail kedveli ezt.
 20. fclaire

  fclaire Állandó Tag

  Október első napja van és semmi nem történt.
   
  kaktusz68 és aranyhaj16 kedveli ezt.

Megosztás