NLP (Neurolingvisztikus programozás)

Remka témája a 'Agykontroll' fórumban , 2009 Május 31.

 1. VanHalen

  VanHalen Állandó Tag

  Sajnos, ez egy régi tévedés, lehet, valamelyik korai NLP könyvből származik, bár én még nem jutottam az eredet nyomára.

  A leírt modell lényegében az angolszász, jobbkezes, felnőtt férfiak egy részére igaz, ha nem fogyasztott alkoholt, drogot, nem volt autó- de még inkább motor balesete, koponya törése, stoke-ja, tumora, valamint a Hold megfelelő pozícióban áll a Szaturnuszhoz képest. Röviden: általában nem tudjuk. Ezért alkalmazzuk az NLP legősibb technikáját: megkérdezzük. Ezt hívjuk validálásnak.

  Olyan kérdéseket teszünk fel, mint pl. Milyen volt az általános iskolád kapuja? Mesélj az első autódról? Hol voltál tegnap este 9 kor? Stb. És erősen figyeljük a szem mozgását. Amikor a partnerünk megértette a kérdést de csak akkor a szem ellohol valamelyik irányba, s vadul kotorászik a válasz után. Ez lesz az emlékezeti oldal. (Természetesen, amikor megszólal, a szem rendszerint már középen lesz tehát, ha csak akkor nézünk rá, amikor válaszol, rég lekéstünk a megfigyelésről)

  Hasonló módon az olyan kérdések, mint pl. Hol fogtok nyaralni jövőre? Hogy alakul a karriered? Vagy nagy gonoszan: mannyi 17x39? Olyan tartalmakat firtatnak, amelyekre a válasz a maga teljességében nincs meg az agyban, tehát kénytelen konstruálni. Ezt a személy konstrukciós oldala.

  A kérdések közös jellemzői, hogy amennyire csak lehet, modalitás nélküliek (azaz nem tartalmaznak Vizuális, Auditív, Kinesztéziás, Olfaktórikus, Gusztatórius kifejezéseket, szavakat.) Másrészt nem lehet rájuk egyszerű igen-nemmel válaszolni, azaz a konzerv válaszok előhívása is agymunkát igényel.
  Így megtudjuk határozni az emlékezet-konstrukció fő irányait. Ha finomabb vizsgálatra van szükségünk, mert mondjuk, nem csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy kedvelt partnerünk emlékezetből válaszol-e arra a kérdésre, hogy hol voltál tegnap este?, vagy megkonstruálja azt a választ, amit szerinte mi szeretnénk hallani, akkor érdemes rákérdezni az egyes modalitásokra. Mit láttál ? Hogyan nézett ki ? Milyennek látod a 20XX évet? Ugyanígy a többire is. S közben vadul figyeljük a partner szemmozgását. Akkor, abban a pillanatban, amikor felfogta a kérdés lényegét. Legegyszerűbb, ha rajzolunk magunknak egy smiley arcot, s arra jegyezzük le a szemmozgás irányát.

  A kinesztéziás, olfaktórikus, gusztatórius működést csak akkor szoktuk külön-külön kezelni, ha az illető személy foglalkozásából adódóan rengeteg ilyen, vagy hasonló emlékkel, konstrukciós lehetőséggel bír, pl. szakács, cukrász, hivatásos kóstoló, illatszerekkel, kozmetikumokkal foglalkozik egyébként az európai és angolszász szókincs, és fogalomrendszer nagyon hiányos ezen a téren.

  Ezért általában a Kinesztéziával foglalkozunk csak. Míg az előző két modalitásnál van emlékezeti és konstrukciós oldal, a K-nál nincs. Melyik volt életed legboldogabb pillanata? Legvadabb szexuális élménye? Milyen lesz, amikor ez, vagy az sikerül neked? Figyeljük meg, hogy ezekben az esetekben a fiziológiánk (légzés, szívverés, izomtónus, stb., stb.,) azonnal reagál. Ezeket a pillanatokat csak a jelenben tudjuk átélni. Szemünk valamelyik irányba, rendszerint lefelé fordul, csendben vigyorgunk, vagy vinnyogunk. Ez a smiley rajzunkon a Kinesztézia, vagy még pontosabban az átélés helye. Amikor a partner tekintete itt időzik, valami nagyon fontos dolgot él meg. (Azt, hogy pontosan mit, meg az NLP kalibrálás nevű módszeréből tudhatjuk meg).

  Egy biztos, mire idáig eljutottunk a vizsgálatunkban, a partnerünk már nagyon unhatja a dolgot, s ha hangosan nem is, de magában már biztosan melegebb éghajlatra küldhetett minket. Szerencsénkre ehhez a belső beszédhez is tartozik egy tipikus szem irány. Ami megint csak valahol lent van, s jó esetben az ellenkező oldalon, mint a kinesztéziás, érzelmi irány. Aki nem hiszi, mossa csak meg kedvenc gyermeke fejét valamilyen csínytevés után.

  Jó hír, hogy ha már elkészítettük a smiley-kat, nem kell szemétbe dobnunk a partner távozása után. A mintázat ugyan egyedi, de állandó így legközelebb, amikor találkozunk vele, elég csak elővenni a rajzunkat. Ha csak nem esett a fejére egy fél tégla, nem kapott agyvérzést, vagy nem érte olyan trauma, amit soha többet nem akar még egyszer hallani, látni de ezt a passtime időszakban úgy is ellenőriztük jól el tudunk navigálni a mi kis térképünkön. Amelyről, mint tudjuk nem maga a táj, így mindig érdemes pontosítani.

  PS. Utólagos engedelmeddel, mind a két írást feltettem a blogomra.
  http://NLPtrainer.blog.com
   
 2. daibo

  daibo Állandó Tag

  Amíg nem néztem meg a blogot, nem értettem mire válasz ez az írás. A tekintet megfigyeléséről írt valaki és arra válasz. BUÉK mindenkinek! daibo
   
  ani02 kedveli ezt.
 3. suzanne

  suzanne Állandó Tag

  Sziasztok!
  Szeretnem veletek megosztani veletek egy nagyon jo, gyakorlatias konyvet. Meg csak az elso oldalaknal tartok olvasasban, de mar most elnyerte a tetszesemet! :rolleyes:
  Sok szeretettel ajanlom nektek is!

  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2014 Február 12
 4. suzanne

  suzanne Állandó Tag

 5. atcsy85

  atcsy85 Állandó Tag

  sziasztok! Megvettem inkább jobb szó rá hogy bevonzottam a Richard Bandler:Élj úgy ahogy szeretnél könyvet. És olvasgatom olvasgatom, tanulmányozom és nagyon izgalmasnak találom. De elakadtam a vizualizálásnál. Nem tudom ti hogy voltatok vele, de nekem ez nem egy könnyű feladat :)

  Esetleg tudtok valami praktikát amivel a nem éppen professzionális vizalizáló képességem tudnám fejleszteni ?
   
  erszi és silvio kedveli ezt.
 6. atcsy85

  atcsy85 Állandó Tag

  Szia Daibo!

  Ezt a reklámdolgos témát kifejtenéd bővebben? Melyek azok a szerkezeti elemek amelyek befolyással vannak ránk? Jó lenne ezeket tudni, mert akkor képesek lennénk úgymond "beavatott" szemmel kezelni a reklámokat és akkor nem tudnának a reklámok ekkora hatást elérni. Itt konkrétan mikre kell gondolni? színek játéka vagy szimbólumok?Annak örülnék a legjobban, ha még konkrét példákat is felhoznál. De egy a témával foglalkozó könyv is nagyon boldoggá tenne engem és sok fórumtársamat is.
   
  silvio kedveli ezt.
 7. tamasszilagyi

  tamasszilagyi Állandó Tag

  Nagyon érdekes téma! köszönöm az eddigi összes hozzászólást!:)
   
  magdolna 58 kedveli ezt.
 8. tamasszilagyi

  tamasszilagyi Állandó Tag

  Esetleg valami könyvet tudtok ajánlani autodidaktáknak?
   
  aszpirin kedveli ezt.
 9. ani02

  ani02 Állandó Tag

  Ha némileg vissza lapozol, én tettem fel a datára-és itt megosztottam 10 könyvet ebben a témában.
   
 10. daibo

  daibo Állandó Tag

  Most vettem észre az üzenetet. figyeld meg milyenek: hangosak, amit rád akarnak sózni, azt úgy mutatják, hogy gyorsan, egyre nagyobb méretben jön feléd, bocs a kifejezésért: a képedbe lökik, állandó ismétlés, felfokozott hangszín, ez rárá hajrá féle, ki ne hagyd, le maradsz valamiről, még a szagokat is bevonnák, ha a tv tudná közvetíteni, felvillanó üzenetek, ha megeszed, megveszed, csak ez az egyetlen segít, stb. De kérdezzük meg -Van Hant- remélem jól írom a nevét, a másik NLp-s toipikban
   
 11. monika15

  monika15 Állandó Tag

  Szia

  legyel szives megadni a jelszot, mert nem tudok belepni.

  Köszpönettel:
  Monika
   
 12. vocaloid69

  vocaloid69 Állandó Tag

  Annak én is örülnék. Előre is köszönöm.
   
 13. ani02

  ani02 Állandó Tag


  :)

  A jelszó valószínüleg:"titkos"-idézőjelek nélkül persze:)
   
 14. AstalaPista

  AstalaPista Új tag

  Sziasztok!

  Feltöltöttem Anthony Robbins két könyvét ide:
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  (Szkennelt verziók karakteres átirata - saját munka :))

  Keresném az "Ébreszd fel a benned lévő óriást! c. könyvét beszkennelve, vagy ebook formában. Ha valakinek megvan, szívesen venném.... :rolleyes:
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2014 Február 12
 15. AstalaPista

  AstalaPista Új tag

  Esetleg tudtok valami praktikát amivel a nem éppen professzionális vizalizáló képességem tudnám fejleszteni ?[/quote]

  Egyik NLP-s könyvben olvastam egy vizualizációt segítő gyakorlatot, ami nem pont a vizualiációs készséget fejleszteni, hanem azt, hogy vizuálisan érzékenyebb legyél. Gondolom, a kettő azért összefügg valahol....

  Megkérsz pár barátodat, hogy álljanak veled szembe. Megfigyeled őket, majd becsukod a szemedet. Közben a barátaid változtatnak pár apró dolgot magukon (pl. leveszi valaki az óráját, a másik máshová teszi a kezést, stb.). Utána kinyitod a szemedet, és megnézed, hogy mi változott az előző képhez képest. A barátaid elmondják, hogy ők mit változtattak, így kapsz visszajelzést, hogy minnyire pontos megfigyelő vagy.
   
  kajak24 kedveli ezt.
 16. AstalaPista

  AstalaPista Új tag

  Íme a kért kény könyv, bár elég rég kértétek...
   
 17. daibo

  daibo Állandó Tag


  Kérdezem tőled, ha becsukod a szemed, le tudod rajzolni a szobádat? Mert ha ez nem gond, akkor a vizualizációddal csak annyi a "baj", hogy azt hiszed nem professzionális, a te szavaiddal élve. Más szavakkal nincs baj vele. Ott szokott elcsúszni a dolog, ha valaki ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy vizualizációkor úgy kell látni, mintha tv-t nézne. Nem. Van akinek úgy történik, mások meg csak tudják, vagy hogy mondjam.
   
 18. Flashbackh

  Flashbackh Állandó Tag

  Sziasztok,

  Én még igen új vagyok az NLP témakörben, elsőre arra gondoltam, hogy autodidakta módon elolvasom amit cask lehet. Rengeteg könyvet tettetek fel, amit ezúton is nagyon köszönök!

  A kérdésem az lenne, hogy akik olvasták az említett könyveket, milyen sorrendet javasolnának, milyen sorrendben olvassam őket ?

  Ha a könyvekkel végeztem akkor érdekelne az NLP gyakorlati szinten is, Ti milyen céget javasolnátok, hova érdemes elmenni ?

  Előre is nagyon köszönöm a vákaszokat és szép napo mindenkinek!
   
  ani02 kedveli ezt.
 19. ani02

  ani02 Állandó Tag


  Pl: őt:)
  http://zvarga.com
   
  Whynot kedveli ezt.
 20. Éleskés

  Éleskés Kormanyos Fórumvezető Kormányos

  Tisztelt tagok!

  Ezentúl a feltöltött könyvek, pdf-ek linkjeit legyetek szívesek HIDE, vagy HTNX kódok közé zárni.
  Én most visszamenőleg megtettem az egész topicban, de a jövőben figyeljetek rá!

  Eljárás: a link bemásolása, dupla bal klikkel kijelölni és klikk a választott rejtésre. A HIDE csak elrejti és kibontható, a HTNX a kibontás előtt kér egy Tetszik-et is.
  A HRT-t és a HRPLY-t ne használjátok, sok szeméttel jár.

  Köszönettel
  Éleskés
   
  erszi és ani02 kedveli ezt.

Megosztás