negyven felett

vatainé enikő témája a 'Pszichológia' fórumban , 2014 Június 5.

 1. hannah22

  hannah22 Állandó Tag

  Szép napot...
  A negyvenes évek idusán túllépve, hogy is volt?:)
  Szinte észrevétlenül érkezett az újabb x.
  Szoktam volt mondani: nem fáj!
  A látható változásokkal nincs mit tenni, csak elfogadni, egy-két ránc, és akkor mi van! - összemennek a ruhák a szekrényben?-na bumm! - elmarad a ruhaválasztós hiszti a szombati buli előtt stb.
  Ami lényeges változás, azt nem látni!
  Elhagytak a "bűnök" :)... önfeledtebbé, lazábbá lett az élet, vagy megérett a helyzet élvezni az életet.
  Elmúltak az agyalós görcsök, asszem képessé lettem felelősséget vállalni, óriási megkönnyebbülés. A lazulós tendenciát mutató kötőszövet ellenére többször érzem magam megelégedettséggel a bőrömben, mint ennek előtte bármikor, és ez tényleg független a külsőtől.
  Időnként emlékeztetem magam a stressz, az aggódás és a különféle félelmek cseppet sem kellemes élményeire, aztán gyorsan megbeszélem magammal: felesleges, értelmetlen!
  :)
   
  Eva003, phoenyx, nagymami2 és 1 másik tag kedveli ezt.
 2. Andi_HU

  Andi_HU Állandó Tag

  Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát. Másrészt örülni kell minden évnek, amit megélünk. Nagyon sokan sajnos fiatalon meghalnak és sosem tudják meg, milyen 40, 50 60... évesnek lenni.
  Persze a hosszabb élet során több minden történik velünk, a korral jönnek a problémák, de ezt el kell fogadni. Idővel már csak a szép emlékek maradnak.
   
 3. claire73

  claire73 Állandó Tag

  Szia!
  Teljesen megértelek, ez velem is így volt. Először elkezdtem egyre többet figyelni a külsőmre és elkezdtem sportolni. Először kemény volt de mostmár jobban érzem magam mint 10 éve.
   
 4. claire73

  claire73 Állandó Tag

  teljesen egyetértek veled
   
  modo kedveli ezt.
 5. claire73

  claire73 Állandó Tag

  igazad van
   
 6. Annagora

  Annagora Tag

  Hello !
  Nem rég volt születésnapom .Nagyon megörültem amikor lánykáim (Vannak hárman ) és drága férjem felköszöntöttek.
  41 éves lettem .A boldogság nagyobb volt ,mert majd egy éve megvoltam győződve,hogy én most töltöm a 43-mat.
  Tehát nyertem egy kis"" időt ""
  Amire most nagy szükség is van mert sok év gondolkodás ,rábeszélés után most várom a negyedik kisbabámat az én drága férjem nagy nagy boldogságára !
   
  phoenyx és ed-na kedveli ezt.
 7. ed-na

  ed-na Állandó Tag

  Kedveskéim! Amit mindenki - férfi és nő is - átél valamikor, az az életút-válság !
  Nincs benne semmi misztikus: mindenkit arra ösztökél, hogy lomtalanítsa ki az életét, mert nem vihet mindent tovább.
  Életünk első szakasza a "csupa izgalom", amikor megpróbálunk mindent megszerezni. Életünk második szakaszába akkor lépünk át, ha kiválogatjuk mi kell és mi nem, majd csak az akkor nélkülözhetetleneket visszük magunkkal. A második szakasz már csak a lényegest kellene hogy tartalmazza.
  Sokan például azt sem hiszik el, hogy negyven fölött is tele van az élet csodálatosságokkal. Ezek az emberek sztereotípiák fogságában tudnak csak gondolkodni.

  Ha valaki az átlépésnél reked meg, akkor nagyon nehezen éli meg az évek múlását: megfáradt, megtört, kiégett, depressziós, keserű ember válhat belőle.
  Vannak akik rosszul válogatnak, és olyan dolgokat is kidobnak az átlépéskor, amik nélkül később már nem lesz boldog az életük, mert már vissza nem szerezhetők (emberi kapcsolatok).
  Vannak, akik rossz csomagokat cipelnek, esetlegesen olyanokat, mint: mások betegségei; mások problémái, gondjai, tragédiái; saját probléma sokszorosan felnagyítva (legyen az akár testi probléma /betegség, magánéleti vagy érzelmi zűr/zavar, és egyebek ).

  Léteznek valóban nagyon nehéz "csomagok" is, amit bármikor megkaphatunk cipelésre, ezek nem az életkor függvényében kerülnek hozzánk: ezek hozott vagy szerzett energiahalmazok. Ezeket kiérdemeljük. Tudom, hogy ez csúnyán hangzik, de ez az igazságon nem változtat. Bizonyára mindegyikhez van valami segédlet ami megkönnyíti a cipelést, sőt ha megküzd az ember, és jól küzd, akár le is teheti. De ehhez valóban sokat, és jól kell tenni: másokért és önmagunkért. Nagy tanulási folyamatok ezek.

  Minden embernek kellene egy térkép az élethez, akkor sokkal könnyebb lenne a változások megélése, mégpedig tudatosan. Lennének benne jó kis tanácsok:
  mit érdemes és mit nem; segítők (itt fentebb már két önzetlen is akadt); egy kis szakirodalom :) és egyebek.

  Azt sem kellene elfelejteni, hogy negyvenévesen a felnőtt élet felét sem élte le senki (a megélhető legmagasabb átlagéletkort figyelembe véve), de legfőképp azt nem, hogy a második félidőt is -sírva, nevetve, sántítva, vagy emelt fővel jókedvűen, de- végig kell játszani.
   
  Utoljára módosítva: 2014 Október 23
  Naszvadi, phoenyx és hannah22 kedveli ezt.
 8. Kajcsa Gyöngyi

  Kajcsa Gyöngyi Állandó Tag

  Egyetértek veled, én leragadtam a "22"-nél :) , pedig 2x annyi vagyok. Gondolni kell a jövőre, de a mának kell élni, minden percet élvezni. Örülni az életnek.... csak egy van belőle.
   
  Eva003 és vatainé enikő kedveli ezt.
 9. Sixi

  Sixi Állandó Tag

  [​IMG]
  Egy 40 perces nem nyilvános videót küldök azoknak akik kitöltik (MesterElmék Szövetségének 1. Online Találkozójáról) ezt a 9 kérdéses felmérést, ami 5 percet vesz igénybe! MERT egy fontos célt akarok megvalósítani, ami mindannyiunkat előnyére tud vállni!
  Noname a felmérés, kérlek benneteket, őszinte válaszokat adjatok!
  LINK = IDE KATTINTS!
   
 10. P.Brown

  P.Brown Állandó Tag

 11. jessike

  jessike Állandó Tag

  Kicsit még bénázom itt, a fórumokban, de remélem, összejön: Szóval, fentebb Flamingo soraihoz szeretnék hozzászólni: A férfiak megzakkanásával kapcs-ban...ez ugyanúgy a nőknél is, csak korábban, úgy 35-40 körül...felszabadulván a gyerekekek 24 órás terhe alól felszínre kerül, hogy valami hiányzik..és még egyszer, utoljára,stb.Ahogy a Szív hídjai-ban remekbe formázza Meryl Streep!
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Február 23
  Eva003, kágyula és vatainé enikő kedveli ezt.
 12. jessike

  jessike Állandó Tag

  Nekem közelít az 50...csak kapkodom a fejem, hogy hova tűnt 30 év...
   
  Eva003 és nagymami2 kedveli ezt.
 13. Koroknay bela

  Koroknay bela Állandó Tag

  Hát végigolvasgattam a hozzászólásokat a témával kapcsolatban, és arra jutottam, mindenki másként éli meg ezt a dolgot. Édesapám például nem ünnepli a születésnapjait, mert amikor 30 lett, nagyanyám annyit mondott neki, hogy "Hát bizony kisfiam, te is elérted a harmadik X-et." Hogy ez miért csípődött be neki annyira azt nem tudom, de állítólag tiszta lelki beteg lett tőle, és azóta nem ünnepli a születésnapját. (most 78 éves) Én soha nem foglalkoztam a korommal, és nem is érdekelt, hogy mennyi az éveim száma. Már elmúltam 50, de ez sem zavar. Igaz, mostanában kezdem érezni, hogy lassan azért utól ér a kor, mert fáradékonyabb vagyok mint korábban, és többször is fordulok meg az orvosnál, de igazából tervezek a jövőre nézve, és nem hagyom, hogy egy évszám befolyásolja a hozzáállásomat a dolgokhoz. Azt gondolom, hogy ehhez azért nagyban szerepet játszanak a körülmények is az ember életében. 42 éves koromig éltem egy rossz házasságban, és akkoriban "öregebb" voltam mint most. Úgy szép lassan elfogadtam magamban, hogy ez az élet rendje, és már nem terveztem semmit, csak folyt az élet mellettem, és nem nagyon gondoltam, hogy lehet befolyásom a dolgokra. Azután amikor elváltam, azt éreztem, hogy lassan visszatalálok önmagamhoz. Mintha életem filmjét elvágták volna, és most hozzá ragasztották volna a folytatást. Visszatértem olyan dolgokhoz, amikről lemondtam a házasságom alatt. Újra elkezdtem foglalkozni a számomra kedves, de félbehagyott tevékenységekkel, új célok, tervek fogalmazódtak meg bennem. Azt gondolom, amíg vannak tervek a jövőre nézve, addig, nem kell a korral foglalkozni. Na nem azt akarom ezzel mondani, hogy el kell válni, vagy bármi radikális változtatást elkövetni. Ez csak az én esetem.
   
 14. Kiss Ida

  Kiss Ida Charcharodon

  Állandó vita a férjemmel, hogy festessem-e a hajam. 65 éves vagyok, és majdnem teljesen ősz. Én büszke vagyok minden ősz hajszálamra, megdolgoztam, megszenvedtem értük. Nagyszerű érzés, hogy olyan rálátásom van az életre, ami korábban nem volt. Az online szellemi torna programban, a Lumosity-ben maximálisan teljesítek, és a fiataloktól csak a picit lassabb reakcióidőm különböztet meg. Fizikailag gyengébb és lassúbb vagyok, mint korábban, de ez csak részben a korom következménye, inkább amiatt van, mert nem mozgok eleget, és noha vannak súlyzóink, nagylabdánk, taposógépünk, gyakran elbliccelem az edzést.
  Vannak céljaim az életben. Nem érek rá unatkozni.
   
  phoenyx és Eva003 kedveli ezt.
 15. Eva003

  Eva003 Állandó Tag

  A férjem az ötvenet nagyon nehezen viselte, meg is lepődtem rajta, mert eddig soha nem foglalkoztatta ez a kérdés. Hála istennek már túl lépett ezen a lelkizésen. Elbeszélgettünk róla aztán mikor említettem neki, ő is rácsodálkozott a Tv reklámra, és egyből helyre állt az agya. Azt írták, hogy ha te 71-es születésű vagy akkor ideje gondoskodnod az öregségi nyugdíj biztosításodról.. Mondtam neki, na apám akkor én már készülhetek a nyugdíjra! Dolgozik ezentúl a fene. :D Én is negyvenes vagyok de nem érdekel különösebben. Születésünk pillanatától öregszünk, ez van. Szerintem az inkább aggasztó, hogy a médiában egy agymosás zajlik, és már a 30 éveseket is azzal stresszelik, hogy ráncosodnak, a férfiakat a 40-eseket hogy prosztata .... Sajnos ez tudat alatt nem tesz jót egyik korosztálynak sem. Aki 30-as lesz azon pánikol, aki 40-es azon.. Az idióta reklámok megteszik hatásukat. Mindenkinek fáj a feje... mert ugye szét megy a fejem... dalocska megy a TV-ben... Ez pont olyan mint a karácsony se karácsony, hanem egy bevásárlási verseny a tv szerint. Vegyél meg mindent, ha kell, ha nem... mert ha nem, akkor te már nem is vagy normális... Nem? :)
   
  Lateiner3 és GulyiBogee kedveli ezt.
 16. Eva003

  Eva003 Állandó Tag

  Nekem ez valahogy kimaradt az életemből. Annyi volt, hogy a 25. születés napomon, hirtelen olyan soknak találtam. Mai napig emlékszem az érzésre ami átsuhant rajtam. Persze lehet, hogy ez viccesnek hangzik, de nekem ez akkor volt. Akkor is csak egy pillanatnyi negatív érzés, de mélyen érintett. És soha nem felejtem el azt a szomorú fura érzést. Azóta se bajom a korommal.
   
  Lateiner3 kedveli ezt.
 17. Lateiner3

  Lateiner3 Állandó Tag

  Kedves Eva003!
  Igazad adok neked.
  Már rég óta csak arról szól a média, hogy minden korosztálynak valamitől rettegnie kell. (Éppen azokat célba véve, akiknek el akarnak adni egy terméket, egy szolgáltatást, vagy csak el akarják bizonytalanitani őket.) Így olyan új kitalált fogalmakat lehet bevezetni, eladni amelyek előtte nem léteztek (pl. "kapunyitási pánik", újabb rák, depresszió hatások, stb). Minél többet foglalkozik az egyén önmagával, annál kevesebbet lát a körülötte történő dolgokból, eseményekből; könnyebben "csalható ki tőle" ezen ürügyekkel a pénzze, az önnön maga ellen, a saját kárára hozott rossz döntések.
  Mivel igy megtalálják az aktuálisan célba vett korosztályok egyéneinek a gyengéit, azok besorolhatókká vállnak egy kasztba, ezáltal irányíthatóvá is válltak. Az emberek nagy többsége szerintem azt hiszi, hogy a médiában leadott atyáskodó/anyáskodó hírek, reklámok óvni akarják őket bármitől is. De nem így van. Inkább keltenek rossz hangulatot, bizonytalaságot, rémületet és pánikot, mint jó kedvet, vidámságot és biztonságérzetet. (Hiszen ez a cél ezekkel).
  Túl a 4x-en és a saját élettapasztalatom alapján próbálok megélni minden napot úgy, mintha az volna az utolsó teljes napja a minden napi életemnek.
   
  vatainé enikő és Eva003 kedveli ezt.
 18. contact

  contact Állandó Tag

  Ez tetszik, és egyetértek. :)
   
  Eva003 kedveli ezt.
 19. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Hát, kedveseim, én most kezdem újra az életem...remélem, így is sikerül újra felépítenem, már többször kellett életem során, porig rombolva is akár..
  Most nem erről szól, a porig rombolásról, csak egyáltalán, válaszúthoz értem, és nem, nem most közelít a IV. x...:rohog:, azon már túl vagyok!
  Tudom, h sikerül!
   
  CasaLoma kedveli ezt.
 20. vatainé enikő

  vatainé enikő Állandó Tag

  Sziasztok! Én indítottam ezt a beszelgetést s úgy érzem itt az ideje, hogy újra hozzászóljak. Amikor először írtam válságban, válaszút előtt álltam. A gyerekeim nagyok lettek, a házasságom nem elégítette ki az igényeimet. Az idősek meghalltak a környezetemben. Céltalannak éreztem magam, aki mellett elszalad az élet. Elkezdtem szalszázni, jógázni, könnyű- es komolyzenei koncertekre járni. Úgy erzem megtaláltam azt, ami hiányzott. Csak azt tudom, nem nézek tv- t, mert nincs szükségem negatív dolgokra, de nagyon sok pozitív dolgot találtam. Holnap lesz a születésnapom. Azt nem mondhatnám, hogy nem érdekel a korom (48 leszek), de nem érzem akkora tragédiának, mint a 45- öt. Remélem segítettem Nektek!
   
  phoenyx kedveli ezt.

Megosztás