Mért éppen Calgary?

donna témája a 'Calgary és környéke' fórumban , 2006 Január 31.

 1. Zsolti08

  Zsolti08 Kitiltott (BANned)

  Es ehoz mindhoz van papir is vagy csak tudom es kesz?
  Mog aztan nem artana tanulmanyozni a cic-es oldalt is.
   
 2. dsagi

  dsagi Állandó Tag

  Papírok = hivatalos munkavállalási engedély vmilyen formában!!

  aztán, hogy milyen szakbizonyítvány kell ide?????? sajnos ezen a területen nem vagyok jártas. a cic.... és a canadatool oldalon megtalálod a szakmád és van is megjegyzés hozzá, hogy kell e honosítani a papírt. talán?! ez nekem nem kellett, így ennyit tudok segíteni, meg a google! sok sikert! :)
   
  horvathc és Zsolti08 kedveli ezt.
 3. füsti

  füsti Állandó Tag

  ha nincs munkavallaloi engedelyed, nem tudsz dolgozni. ahogyan sokan mar irtak: cic.gc.ca, maskeppen nem megy.
  Vagy talalj egy munkaltatot akit meg tudsz gyozni hogy mekkora csaszar vagy a szakmadban es hajlando kifizetni egy rakas penzt a papirjaidert.

  Ha jol tudom (nem 100%), ha nincs "dzsornimen tikited" vagy minimum valamilyen 1st, 2nd vagy 3rd year tikited, akkor meg hazakon sem dolgozhatsz.

  sok sikert
   
  horvathc kedveli ezt.
 4. Zsolti08

  Zsolti08 Kitiltott (BANned)

  Talan konyites ha ide kijon es talal valakit aki alkalmazna itt is megkerheti a munkavallalasit akar.

  Udv
   
 5. tsz

  tsz Állandó Tag

  igen kedves mindenki, aki "generálkivetelező". "könnyűszerkezetes
  ház építő" vagy hasonló "mindenhez értek", mindenben jó vagyok"
  kategóriában kivánja magát eladni Kanadában:

  először is: több ezer temérdeknyi különbség van az itteni meg az ottani generálkontraktor között -- itten PROFIK működnek és csak a legjobbak maradnak talpon, olyan erős a harc. Ottan?? háááát...

  ha csak a fenti microstone-t nézzük meg kicsit közelebbről,
  aki kijelenti, hogy "üzembiztosan" tudna villanyt és víz-gázt szerelni, merhogy azokhoz nem köllenék "licence" -- természetesen mindkettőhöz mestervizsga köll (ill. 2000 körül még köllött) még M.o-on is, munka csak ennek birtokában, vagy ilyennel rendelkező személy szigorú felügyelete alatt végezhető...
  aki aztat is ki meri jelenteni, hogy a könnyűszerkezetes házépítés is "jól menne",
  ami a magyar k.sz. hagyományok (és ezért a területen megszerezhető elméleti ill. gyakorlati tudásí) miniatűr jellegét tekintve igen nagy önbizalomra vall -- arról nem is beszélve, hogy egy ilyen kijelentés itt min. 3 szakma (framing, siding, roofing) fertig tudását és komoly gyakorlatot feltételezne...

  naná, hogy ezek egyike se igényel einsteini kvalitásokat, sokan neki is vágnak, -- aztán amint elfogy a lé, be is csuknak.

  Persze itt is vannak "general contractorok" akik megszerzik a melót aztán alkalmazzák a "szakikat" annak elvégzésére és persze lefölözik a lét... de...

  elmesélném az én sztorimat, ecsetelendő, hogy az itteni generálkivitelező az nem biztos, hogy teljesen ugyanaz...

  nem volt nekem semmi bajom a 14 éves T-interlocking asphalt shingle tipusú tetőmmel,
  amikor egy este becsöngetett egy csinos szőke (profizmus 1.), hogy van még 3 napom, ha nem akarok kifutni a 2010. Aug 22.i jégverés (profizmus 2) tetőmben okozott kárával kapcsolatos biztosítási kárbejelentés határidejéből.
  Mondtam neki, semmi bajom a tetőmmel, erre aszongya, ők ingyen felmásznak, megnézik közelebbről, ha van kár, csinálnak néhány fényképet és képviselnek a biztosítóval szemben, ha az nem akarja elfogadni a kárt (profizmus 3,4,5)
  Úgy gondoltam, felénk nem is vót akkortájt jégverés, ezért el akartam hajtani, de búcsúzóul a kezembe nyomott egy prospektust, hogy később átgondolhassam (profizmus 6.)

  Aztán másnap kezembe akadt a prospektus, felhívtam őket, egye benő, nézzék meg, hamá úgyis ingyééé van. Kigyöttek, csináltak vagy 20 képet a jég nyomairól, amit elküldtek nekem emailben, adtak egy tételes becslést a javítás 17 500 dolláros költségéről -- én meg bejelentettem a biztosítónak a kárt (1 nappal az 1 éves határidő lejárta előtt...)

  A biztosító kénytelen-kelletlen befogadta a bejelentést, mivel valóban volt akkor jégverés a városban, kiküldtek egy kárszakértőt, amikor nem voltunk otthon, ez elvileg felmászott a tetőre és -----
  közölték, nincs semmiféle jégkár, meg amúgy is az ilyen tetők várható élettartama 15-17 év...

  Két hét hercehurca után a biztosító elfogadta a kárt és kaptam egy csekket a javításra, aminek összege pár száz dollár különbséggel megegyezett a cég becslésével...
  A cég vállalta a javítást a biztostó által fizett összegért --3 héten belül volt egy új tetőm (profizmus 255) -- inggyééé...

  Háttérinformációként volt alkalmam megismerni a cég kedves és tehetséges, a főnök távollétében is teljes szakmai felelőséggel intézkedni képes adminisztrátorával és magával az igen karizmatikus főnökkel is, aki szakmai hozzáértése, a témába vágó jogi gyakorlata, fellépése és tárgyalóképessége révén a mindenható biztosítókkal szemben pereket nyerve több száz, a biztosítók által lepattintott kisember érdekeit képviselve képes fenntartani cégét az öldöklő, benfentességtől és korrupciótól sem mentes verseny közepette...

  a konklúzió egyik kedvenc klasszikusomat idézve: "nehéz kenyér az ecetfőzés..."
   
  75Szabi kedveli ezt.
 6. kaiser g

  kaiser g Állandó Tag

  Tisztelt tsz!Hát ez nem semmi!Teljes mértékben igaza van!Nem csak a szakmát kell érteni,hanem a rendkívül bonyolult jogi szabályozást és ennek a kiskapuit is.
   
 7. kaiser g

  kaiser g Állandó Tag

 8. microstone

  microstone Állandó Tag


  Kedves tsz!

  Elolvastam a hozzászólását és ha megengedi pár helyen javítanék rajta.
  Egyrészről ha már ismeretlenül a kritizálásomba fog,akkor próbálja meg hiteles információk alapján megtenni. Mivel Ön nem ismer engem,így nyilván csak abból ítélhet amit írtam.
  Pont erre gondolok én is.
  Nem azt írtam,hogy üzembiztosan tudom művelni a licencehez kötött szakmákat! Sőt..pont az ellenkezőjét írtam!!

  Na de mindegy is,csak gondoltam felhívom erre az apróságra a figyelmét.
  Most arról amit Ön írt.
  Az Ön által leírtakból nekem az jön le,hogy a generál kivitelezésről vajmi keveset tud,mindössze annyit,hogy valaki lefölözi a hasznot.
  Amiben annak ellenére,hogy van igazság,nem a szakma lényege. Ugyanis,hogy csak egy dolgot említsek,az úgynevezett haszon lefölözésért leszervezi a munkát,minden anyagi és jogi felelősséget vállal az általa alkalmazott "szakik" munkájáért,sorolhatnám.
  Illetve én számomra ennek a munkának a lényege,hogy a megrendelői oldalról,természetesen a tisztességes munkavégzés feltételével lényegesen egyszerűbbé és gondtalanabbá válik a kivitelezés.
  Nekem hála istennek sok ilyen tapasztalatom van. Természetesen nekem is van negatív példám és még csak azt sem mondanám,hogy nem volt benne saját hibám is,de nem szeretnék hazugnak,vagy álszentnek tűnni.
  Most nem térnék ki külön az Ön által említett dolgokra,de amiket leírtam,hogy csinálok azokról leinformálható referenciákkal rendelkezem.
  Mindazonáltal jártam Kanadában és találkoztam az ottani építőiparral,szóval nem légből kapott információk alapján próbálok kérdezősködni.
  A magyar könnyűszerkezetes ház "piacra" nem tudom,hogy mekkora rálátása van,vagy általában az úgynevezett "hagyományos" építkezésre,de az Ön által leírt dolgok alapján azt feltételezném,hogy nem sok.
  Már a sztori is amit leírt,annak ellenére,hogy tanulságos és valóban profizmust feltételez,de a generálkivitelezéssel köszönő viszonyban sincs.
  Zárásként ha megengedi,akkor kikérném magamnak,hogy a "mindenhez értő szakinak" akarom eladni magam Kanadában!!
  Már egyébként a fröcsögését sem értem,mert szerintem én semmi bántót,vagy provokálót nem írtam. Ha mégis,kérem világosítson fel.
  Ha viszont az a gondja,hogy túl szűknek érzi az országot amelyben él és félti más emberektől azt is megértem,de akkor kérném ezt írja és ne vádaskodjon ismeretlenül.
  Tisztelettel!
  microstone

  Azokhoz intézném a kérdést akik még megmaradtak a civilizált vonalon,hogy például tudnak-e arról,hogy pl céget milyen feltételekkel lehet csinálni kanadában?

  Köszönöm
   
 9. tsz

  tsz Állandó Tag

  off. de itten a microstone miatt muszály a tárkapacitást rabolnom vele:

  az internetes kommuikáció egyik szépsége, ugyanakkor rizikója, hogy nem ismerjük a kommunikáló partnert, apró stílusjelekből, frajdi elszólásokból, indirekt jelekből kel kitalálni, kivel állunk szemben, -- van tere a melléfogásnak... Aki ezen felturbózza magát,
  vagy/és magázásba/anyázásba kezd, ill. megkérdőjelezi a komm. partner civilizációs állapotát, -- az egyszerűen nem érti ezt a komm. kultúrát.
  Ha nem érti,-- hát nem, -- magánügy...

  Apró jelek, amik csípőből ellenszenvessé bírnak tenni egy opust:

  a nagy arc, sose szimpatikus.
  a generálkivitelező, aki mindenhez ért egy kicsit, de semmihez se igazán, -- tipikusan az a "middleman", akit errefelé (is) próbálunk kiküszöbölni mindenféle bizniszből, mert sokba kerül és azt a gyengeségünket használja fel ellenünk, hogy lusták vagyunk tisztába kerülni azzal a területtel. amire vállalkozókat fogadunk... -- személytől függetlenül ez se tesz senkit szimpatikusabbá. Ha bárki megkérdezne, (szerencséd, hogy senki nem kérdez meg), a magam részéről aszondanám, no, thanks, but no -- nincs szükség ezen a környéken több "middleman"-re. Azt te is beláthatod, hogy arra a pluszra, ami a sztoriban szereplő roofer "middleman"-t rentábilissá tette,-- neked itt nem sok esélyed lenne...

  A Herald néhány éve hozott egy cikket egy ácsból munka mellet jó nevű építésztervezővé fejlődő emberről, aki 1.5 évre kilépett a tervezői munkahelyéről, hogy saját háza kivitelezését irányítani tudja, merhogy több 10000-rel többet tudott ily módon megtakarítani, mint amennyit a munkájával keresett volna az adott idő alatt...
  Semmiképpen nem személyes tehát, ha azt mondom, sztem errefele, mint ahogy itéletvégrehajtóra se, general contractorra se igazán nem nagyon van szükség..

  Amúgy céget csinálni roppant könnyű százegynehány dollárból lehet kft-t, rt-t csinálni, nincsenek éves árbevétel-minimumok, semmi korlátozás, az se gond, ha 1-2 évig nulla az árbevétel...
   
 10. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A munkavallalasit is Becsbe kell intezni oda mennek a papirok es egyinterju utan kapja meg a kerelmezo a jovahagyast.

  Itt nem lehet csereberelni a tartozkodas.
  Aki itt van 'beutazokent"ill. turistakent az nem tud munkavallalasira atcserelni a tartozkodasat.
   
  microstone kedveli ezt.
 11. microstone

  microstone Állandó Tag


  Hmm..ezzel én is lezártnak tekintem az ügyet,de úgy érzem,hogy még egy reagálást megér részemről is.

  Nem nagyon tudom,hogy mondanivalóm,sőt inkább kérdésem mely részei keltették Önben a nagyképűség látszatát,de biztosíthatom,hogy ha így is volt abban semmi szándékos nem volt.
  Maga az internetes "kultúra" amelyről beszél számomra sem ismeretlen,de az hogy túráztatnám magam rajta..barokkos túlzás. Mindössze úgy éreztem,ha már megszólítottak és nem azon a számomra egyébként természetes tisztelettel ahogyan "vadidegenekkel" bánik elsőre az ember,így szóvá tettem.
  Bár azt a részét nem értem,hogy mióta lett a magázás rossz vagy esetleg sértődött felhang. Engem még anno úgy neveltek,hogy csak akkor tegeződünk valakivel,ha már ismerjük az illetőt.Ugyanakkor nem állítom,hogy feltétlenül az a jó példa amit én láttam.
  A civilizációs állapotát továbbra kétségesnek érzem.
  Különös tekintettel ezen mondata miatt: "off. de itten a microstone miatt muszály a tárkapacitást rabolnom vele"

  Arra már felesleges is karaktereket pazarolnom,hogy eloszlassam Önben a még mindig téves képet,hogy mindenhez értek egy kicsit,mert mint látom kétszeri próbálkozásomra sem ment át a mondanivalóm.

  Azt pedig,hogy "középszerű" lennék,mivel hála istennek van elég önkritikám és önértékelési problémával sem küzdök meg tudom ítélni és minden nagyképűség nélkül állíthatom,hogy nem így van.

  Ugyanakkor,hogy ne csak negatív legyek.

  "Azt te is beláthatod, hogy arra a pluszra, ami a sztoriban szereplő roofer "middleman"-t rentábilissá tette,-- neked itt nem sok esélyed lenne..."
  Ezzel a mondatával 100%-ig egyetértek,illetve a céges instrukcióit köszönöm!

  Maradok tisztelettel!
  microstone
   
 12. skedóka

  skedóka Új tag

  Sziasztok!Légyszi aki Calgaryban él segítsen nekem... Tudtok esetleg olyan daycare-t vagy dayhome-t ahol van magyarul beszélő "óvónéni"? Ha ilyet nem is, akkor ajánljatok nekem légyszi vmi szuper helyet. Előre is nagyon köszönöm!!!
   
 13. selkin

  selkin Új tag

  Sziasztok!

  Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, jó, hogy ilyen remekül szerveződnek a kinti magyarok!

  Először is egy gyors tanácsot kérnék Tőletek jogosítvánnyal kapcsolatban.

  Nem sikerült rálelnem az interneten, hogy kint is kell-e a minimum 2 éves vezetői múlt, hogy volán mögé lehessen ülni. Európai országokban a mostani tövények szerint igen.

  Június 28-án utazunk ki barátnőmmel és a szüleimmel 3 hétre, és autót szeretnénk bérelni. Édesapám és a barátnőm jogsija már idősebb 2 évnél. Én tavaly szereztem meg. Tehát kérdés, hogy fogom-e tudni vezetni a bérelt autót.

  Második dolog amiben tanácsotokat kérném, hogy 3 hétre szerintetek hol a legjobb megszállni ár/érték arányban. Szeretnénk viszonylag a belvároshoz közel lakni, de nem is szeretnénk túl sokat fizetni a bérlésért. Tippek, segítség esetleg? :)

  Továbbá, autóbérlésre szerintetek melyik a legalkalmasabb cég? Vagy ilyennel nem igazán foglalkozik az ember, ha már kint él? :)

  ELőre is köszönöm a tanácsotokat!
   
 14. Nuscopone

  Nuscopone Új tag

  Hi!

  Most találtam csak rá az oldalra, nagyon tetszik a színvonal... Tudom hogy nem szép dolog kérdéssel nyitni, de több órája olvasgatom a fórumokat, voltam kint Can-ban bevándorlási ügyvédnél, de egyértelmű választ nem kaptam; feleségem most kap study visa-t én pedig ezzel együtt work permit-et, lehet-e céget alapítanom így kint, vagy az itteni vállalkozásomat lehet-e kint folytatni? Másként, mikor, milyen feltételekkel tudnék vállalkozni kint? Van szakirányú, angol nyelvre fordított képzettségem is.

  Válaszotokat előre is köszönöm.
   
 15. tsz

  tsz Állandó Tag

  én úgy tudom, AB-ban bármely ország jogosítványa érvényes 3 hónapig. A magyarral esetleg az lehet a gond, hogy nem bírják
  elolvasni, ezért tanácsos lehet kiváltani a nemzetközi jogosítványt és azt mutogatni az autóbérlésnél.
  Nem tudok 2 év gyakorlat követelményről...
  a "cheapest car rental calgary" keresőszóra ez jött be: http://www.acerentacar.com/landing/yyco01/cheapest_car_rental_calgary_alberta.aspx
  a bérautó átlagára kb 30-40 dollár/nap lehet.

  szállás ügyben pl. itt lehet némi számokat találni: http://www.booking.com/city/ca/calg...65283149;ws=&gclid=COj09fW_264CFUIQNAod5FvgWA

  nem az ár-érték arány a fontos (a szálláson csak aludni kell, esetleg reggelizni...)
  Ha van autó, a belváros-közelség se annyira érdekes, ha nincs, a C-train 30 perc alatt benn van a belvárosban majd mindenhonnan...
  Egy hotel 4 főre cca. 100 dollár/éjszaka nagyságrend elég borsosnak tűnik, legalábbis a magyar bukszához képest. A Stampede idején lehet, hogy még több...

  Szállodához, bérautóhoz jó ha van valami hitelkártya (VISA, Nastercard, AmEx), anélkül lehetnek bonyodalmak...
   
 16. roberto333

  roberto333 Új tag

  Sziasztok

  Sziasztok ha valaki segítene nagyon megköszönném.Hamiltonbol szeretnénk átmenni Calgaryba vagy környékére mert itt semmi munkalehetöség nincs.Jelenleg refugee státuszban ha valaki tudna segíteni wealfer rent ezek hogy müködnek arra.Köszönöm.
   
 17. xanila

  xanila Vendég

  ..most ki van refugee statuszban?aki segit vagy te?
  ez még nem is gond,de a wealferre ne utazz.no.1 legyen valamennyi pénzed,amivel idejösz.no2.itt is és máshol is kell rentet fizetni,kajat venni es tankolni-igy gondoltam,h legyen penzed.
  A további részletek számsorolás nélkül,a demage deposit altalaban ua,mint a havi rent.A rent eleg draga(1200-1500$ kozott s + )Melo van boven,ha nem valogatsz.Foleg az epitoiparban(nezd meg a kijiji calgarys oldalat).Az élelmiszer is dragult es relativen tobb,mint mashol.A benzin 1,16$/l.A rendszamot at kell iratni albertasra,talan 1 honapon belul,a jogsit is ,a biztositast is honositani kell ,ami mind penzbe kerul.
  Telefonra,aramra gazra depositot kernek altalaban,ha jo a kredited,akkor talan nem...hirtelen ennyi,ami eszembe jutott.Sok sikert! en csak ajanlani tudom,h gyere,ujabb fellendules van itt,bar nem akkora,mint 10 eve,de ez a gyenge bumm is betart 10-12 evig.Persze itt sem konnyu,csak másabb...
   
 18. Peticica

  Peticica Új tag

  Sziasztok.
  Én csak most regisztráltam a fórumon. Igazából tanácsot szeretnék kapni arra vonatkjozóan, hogyan indulhatnék el kint élő rokonok felkutatásában. (alberta Canada) Calgary környékén élnek.
  Várnám szíves segítségeteket és navigálásotokat, előre is köszönöm.:p
  üdv
  peticica
   
 19. Pandora's Box

  Pandora's Box Állandó Tag

  Rokonkeresés

  1) - Magyar Vöröskereszt keresöszolgálat - http://www.keresoszolgalat.hu/

  2) - Kanadai telefonkönyv - http://www.canada411.ca/ ... vagy http://411.ca
   
 20. Peticica

  Peticica Új tag

  Sziasztok
  Ma írtam, hogy szeretném a rokonaimat megtalálni valamely módon, amelyhez segítségeteket szeretném. Ők hála öten vannak:
  George Darago, Steve Darago, Nick Darago Sr., Darren Darago, Nick Darago.
  Nagypapám testvéreinek gyermekei. A dédnagymamám Elizabeth Darago Lethbridge-ben lakott. Kérlek segítsetek. Köszönöm Üdv mindekinek
  peticica
   

Megosztás