Május 10. Madarak és fák napja

gabocamami témája a 'Ünnepeink' fórumban , 2010 Május 22.

 1. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Erdei Fülesbagoly a 2020 év madara

  upload_2020-1-1_10-18-30.jpeg


  Magyarországon rendszeresen fészkel, nem vonul. A Dunántúlon Dunántúlon és az Alföldön egyaránt elterjedt, a leggyakoribb bagolyfaj. Télire az állomány fel is szaporodik, mert északabbról is érkeznek egyedek. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető. 1995–2002 között hazánkban 6500–12 000 pár fészkelt. Az országos állományváltozás trendje nem ismert, mert azóta nincs elegendő adat.
  Közepes nagyságú bagoly, testhossza 35-40 centiméter, szárnyfesztávolsága 90-100 centiméter, testtömege 220-435 gramm közötti. Jól látható tollfülekkel és nagy, narancsvörös szemekkel rendelkezik. A hím, a tojó és a fiatalok hasonló színezetűek.
  Fészket nem épít Varjfélék, ragadozó madarak fészkeiben, fák ágvilláiban korhadt üregeiben költ.

  Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, utaknál, vasútvonalaknál az elütés számos madár pusztulását okozza.

  MME


   
  Beka Holt kedveli ezt.
 2. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag  Törpekuvik

  [​IMG]

  A legkisebb bagolyfaj Európában, nagyjából seregély méretű. Tollfülei nincsenek, arcfátyla halvány. Részben nappal is aktív. Röpte egyaránt lehet egyenes vonalú és hullámzó is. Gyakran ül fenyők csúcsára, ahonnan táplálékát lesi, vagy a revírt őrzi. Hazánkban rendkívül ritkán jelenik meg, olykor azonban a költése is feltételezhető. Hozzánk Szlovákiából érkeznek példányok az Északi-középhegységbe, leginkább az Aggteleki-karszt területére, míg a nyugati határszélen az osztrák állományból kóborolnak példányai Soproni-hegységbe a téli időszakban. Legfőbb táplálékát az énekesmadarak képezik, de rágcsálókat és nagyobb rovarokat is fogyaszt. Többnyire állandó madár, de télen olykor költőhelyéről alacsonyabb térségekre húzódik.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 3. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

 4. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  [​IMG]

  Madarak és fák napja
   
  kbzs és Beka Holt kedveli ezt.

Megosztás