Kormányközeli vállalkozó cége nyerte el a kanadai magyar kereskedőházra kiírt egymilliárdos tendert

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Május 14.

Melitta - 2020 Május 14, 10:24
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Balla Sándor remek kapcsolatokat ápol a fideszes vezetőkkel - és nem mellesleg a pályázatot kiíró ügynökséggel is.

  Magyar borok kanadai promóciójával foglalkozik az a cég, ami április 30-án egyedüli pályázóként nyerte el a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség egy torontói kereskedőház üzemeltetésére kiírt pályázatát. Amegállapodás értelmében egy olyan kereskedőházat kell fenntartaniuk, ami magyar kis-és középvállalkozások termékeit segíti a kanadai piacra, és kapcsolja össze a magyar kereskedőket a helyi vevőkörrel. A pályázat győztese, a torontói Vinum Tokaj Canada Inc. határozatlan időre (a hatályos szabályok esetében a becsült időtartam ilyen esetekben 48 hónap), összesen 944 millió forint értékben vállalta, hogy teljesíti a HEPA amúgy meglehetősen egyedi feltételeit: a megállapodás szerint egy 20 négyzetméteres hűtőházat, egy 100 négyzetméteres raktárhelyiséget, hét munkatársat és egy 3,5 tonnás kisteherautót biztosít majd az exportfejlesztési és promóciós partneriroda működtetéséhez.

  A kanadai mindenes
  Az eredményhirdetéséről csütörtökön hvg.hu számolt be elsőként. Érdekes lehet azonban a győztes cég háttere is: a
  a Vinum Tokaj Canada Inc. elnöke ugyanis Balla Sándor kanadai magyar üzletember, aki egyben a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének (HCBA) vezetője, különféle tisztségeiben pedig harmonikus kapcsolatokat ápol a torontói magyar konzulátussal - sőt, a pályáztató Hepa NZrt. vezetőségével is.

  Partnerként egyeztetnek a HEPA igazgatójával
  A remek együttműködést mutatja, hogy tavaly május végén a vállalkozószövetség és a HEPA hivatalosan egyeztetett arról, hogyan lehetne fellendíteni a kanadai-magyar vállalkozások kapcsolatát és a két állam kereskedelmét. Az eseményen Balla társaságában részt vett Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója, Magyar Levente miniszterhelyettes és Palkovits Valér torontói főkonzul.

  A megbeszélés után szeptemberben már Hendrich és Balla együtt látogatott el a felvidéki szilágyperecseni Hagymafesztiválra: „a résztvevőket Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállakozók Szövetségének elnöke és a CanImpEx Marketing Inc. elnöke tájékoztatta arról, hogy a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a CanImpEx (...) közös tevékenységének köszönhetően azon dolgoznak, hogy a magyarországi mellett a határon túli gasztrotermékek is bevezetésre kerüljenek az észak-amerikai piacon” - számolt be a rendezvényről Facebook-oldalán a kanadai vállalkozó szövetség.

  A CanImpEx októberben már szintén a Hepa és a torontói főkonzulátus támogatásával tárgyalt Kelet-Kanadában a magyar termékek helyi termesztéséről - erről egy helyi lap, a Magyar Élet tudósított. Talán az sem mellékes, hogy a torontói irodaüzemeltetési pályázaton frissen befutó Vinum Tokaj Canada Inc. egyik alvállalkozóként pont a CanImpExet nevezte meg; de egy másik Balla-féle cég, a North Star Wall Systems is szerepel az alvállalkozói listán.
  A kanadai magyar vállalkozó szívesen tölt időt fideszes politikusok társaságában: mint arról a Kanadai Magyar Hírlap több cikkben írt, Balla ült már egy limuzinban Mátrai Márta fideszes képviselővel, Tokajból importált borait pedig L. Simon László is megkóstolta egy vancouveri eseményen. Legutóbb pedig a külügyminiszter Facebook-videóján láthattuk Ballát, amint Palkovits Valérral védőmaszkot oszt az Egyesült Államokból repülővel hazamenekített magyaroknak -a torontói főkonzulátus molinója előtt.

  A nyertes pályázat kapcsán megkérdeztük a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséget – szerintük nem összeférhetetlen-e, hogy egy olyan cég legyen torontói irodájuk üzemeltetője, melynek vezetője, Balla több tisztségében is együttműködik, partnerként lép fel a HEPA-val.
  A HEPA szerint minden rendben
  Az exportügynökség cikkünk megjelenése után, szerdán délután válaszolt kedden elküldött kérdéseinkre. Szerintük a szerződés szabályos: "A HEPA, az általa kiírt közbeszerzési eljárásban az ott meghatározott kizáró és összeférhetetlenségi okok vizsgálatára köteles, ilyen ok az eljárásban az ajánlattevővel szemben nem merült fel. A közbeszerzési eljárás a vonatkozó jogszabályi előírások és ezek által biztosított transzparencia betartásával került lefolytatásra" - írták. Abban sem láttak problémát, hogy a velük több fronton is együttműködő, szövetségi elnök Balla cége a befutó: mint fogalmaztak, " a Kanadai Magyar Vállalkozók szövetsége sikeres magyar vállalkozók egyeztető platformja, melynek célja a Kanadában élő magyarság támogatása és gazdasági tevékenységeik összehangolása és erősítése. "
  Másfél hónapig tart, mire egy magyar termék kijut a piacra
  Lapunk már a kiírás idején felfigyelt a HEPA irodaház- pályázatára: szemet szúrt a jelentős összeg, és az egyedinek mondható elvárások, de az sem volt egyértelmű, miért kell egyáltalán külön torontói partnerirodát biztosítani a magyar kkv-k termékeinek. Január végén elküldött kérdéseinkre az Exportfejlesztési Ügynökség is elismerte: a magyar vállalkozások számára óriási kihívás, hogy mintatermékeiket eljuttassák a tengeren túlra, és ennek finanszírozására önerőből csak kevesen képesek - és még ott logisztika problémája is, hiszen Kanadába 1-1,5 hónapon belül lehet csak kijuttatni mintadarabokat. Ezen a helyzeten javítana elvileg a torontói promóciós partneriroda; megválaszolatlan kérdés azonban, hogy mire lesz elég majd a 100 négyzetméteres raktárhelyiség és a 20 négyzetméteres, szoba nagyságú hűtőrészleg. A HEPA mindenesetre bizakodó: a beruházást szerintük indokolttá teszi, hogy Kanada és Magyarország közötti kereskedelmi mérleg egyre pozitívabb képet mutat. Mint írták, 2016-ban a magyar termék export 250 millió amerikai dollár, a szolgáltatás export 110 millió dollár volt, 2017-re viszont a termék export 276 millió dollárra a szolgáltatás export 113 millió dollárra, 2018-ra a termék export 312 millió dollárra, a szolgáltatás export pedig 125 millió dollárra emelkedett.


  A vállakozószövetség is örült az új kereskedőháznak
  Nagy örömmel fogadta az exportügynökség irodanyitási terveit a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége is, akiket szintén év elején kerestünk meg: mint írták, bíznak benne, "hogy ennek köszönhetően a kanadai diaszpórában élő 360 ezer magyart és a magyarországi termékek iránt aktívan érdeklődő kelet-európai származású kanadaiakat hatékonyabban lehet majd elérni a szélesedő termékskálával." Az öröm most kettős lehet, hiszen az irodaházat végül a vállalkozószövetség elnökének cége üzemeltetheti.

  upload_2020-5-14_4-24-14.jpeg
   

  Csatolt fájlok:

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Május 14.

  1. setni
   setni
   Alkalmazkodni kell.
   Lehet más szóval is írni de. a lényeg ez.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  2. victorvacendak
   victorvacendak
   Karácsonyra azt fogom kérni jézuskától/mikulástól, hogy kormányközeli vállalkozó lehessek :-D
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  3. ?Walaky?
   ?Walaky?
   kinek isten a baratja konnyen udvozul
   ja kerem sok canadai etterem tulajdonos ugralna oromeben ha a magyar kormany
   finansirozna es garantalna a forgalmat marpedig ennek a ballanak biza igen
   ritka egy figura kiebrudaltak a magyarok hazabol az osszes magyart majd elfoglaltak
   majd a magyar adofizetok penzen ballafigura jol felujitotta
   jo sok magyar adoforint vandorolt a zsebebe dollar formajaban
   az orban bagazsnak ez a roman garnitura siman lefekudt
   es eladtak a magyarsagot
   most megszerzett egy olyan tendert amirol a kutya se tudott
   a roman bagazson kivul
   es ok kepviselik a magyarsagot
   Georgina Bojana és setni kedveli ezt.
  4. setni
   setni
   Most olvasom.....hm. Elég érdekesnek tűnik.
   Titkolja, hogy a Külügyminisztérium, hogy milyen célból adott diplomata útlevelet 2019-ben a Tiltott Csíki Sört gyártó céget vezető Lénárd Andrásnak. Múlt héten írta meg a Magyar Hang, hogy nemcsak bőkezű támogatást kapott a határon túli sörgyár, hanem diplomata okmányt is. Bencsik János független országgyűlési képviselő kérdezett rá ennek okára, de a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente érdemi válasz helyett, mindössze annyit közölt, hogy

   a diplomáciai útlevelekkel kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztréium minden esetben a törvényi előírásoknak megfelelően jár el.

   Lénárdnak állítólag igen jól jön a diplomata útlevél. Úgy tudni, hogy miután 2001-ben elkapták miközben három nőt próbált átcsempészni az amerikai-kanadai határon, 50 ezer dolláros óvadék letéletele után engedték szabadlábra, de a bírósági eljárást nem várta meg, elmenekült az amerikai igazságszolgáltatás elől.(444)
   Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.
  5. _gonebankrupt_
   _gonebankrupt_
   Ha jól csinálják meg a projektet, semmi gond

Megosztás