Kanadai bevándorlási kérdések - válaszok

Leslie Lakos témája a 'Kanadába készülök / letelepedés, munka, tanulás,há' fórumban , 2004 Március 11.

 1. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  Bevandorlasi Ugyekben

  Mr. T.Grant Wagman
  [email protected]
  647-962-2592
  4580. Dufferin St Suite 310

  ugyvedet tudjuk ajanlani.MAgyar tolmacs rendelkezesre all.
   
 2. goyo

  goyo Adminisztrátor Fórumvezető

  Kedves László

  Gratulálok a sikeres vizsgádhoz!

  Bár a Dumcsi-n nem jellemző egyes személyek tevékenységének "reklámozása" a különálló hírdetési oldal megjelenéséig lehetöséget biztosítunk erre, bízva abban, hogy a mi fórumunkon is már gyakorta fel-felbukkanó érdeklődőket hasznos tanácsokkal fogod ellátni a kivándorlással kapcsolatosan. Számomra megnyugtató tény, hogy mindezt egy olyan személy teszi, aki nem tegnap kezdte a pályáját :)

  Szeretném megkérni a többieket, hogy amennyire ez lehetséges, pozitív hangnemü eszmecsere alakulhasson ki e témakörben.

  Köszönöm :meghajolo
   
 3. Saskboy

  Saskboy Állandó Tag

  Tisztelt Lakos Ur !

  Ezennel en is udvozlom a Dumcsi-n. mar talalkoztunk egy parszor az utazas.com on es kisegitett kisebb nagyobb problemaimmal. Egyet biztosan tudok, itt kellemesebb korulmenyek B) kozott adhat tanacsot ugyanis errefele nem kell tartani hasonlo nemtelen tamadasoktol es szitkozodasoktol mint ahogy azon a bizonyos oldalon, ahol a moderator vagy alszik vagy omaga elvezi a mocskolodast.
  Sok sikert kivanok az itteni mukodesehez! :)
   
 4. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  Mindkettőjüknek (-töknek) köszönöm. L.L.
   
 5. goyo

  goyo Adminisztrátor Fórumvezető

  Én meg elnézést kérek a tegezésért :D

  Az egész Dumcsi-n tegeződünk, a Dumcsi hir/fórum/hirdetés motorját is úgy fordítottam, hogy többnyire tegez magázás helyett, ez számomra barátságossabbnak emberibbnek tünt (a meghonosodott angol nyelv is nagyrészt tegező). Ezzel együtt alkalmazkodni fogok az itt kialakuló szokásokhoz :)
   
  Skopko Jozsef kedveli ezt.
 6. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  Akkor most segíts figyelem! Tegezzem vagy magázzalak? :) L.L.
   
 7. goyo

  goyo Adminisztrátor Fórumvezető

  A goyo "nevet" és általában a beceneveket nehézkes magázni... Tisztelt "Csocsike" úr stb.. :D Személy szerint a tegezésnél maradnék, de az ügyvédi, emmigrációs, tolmács, orvos, pedagógus munkakörökben a magyar nyelv magázódik, a kellő tisztelet és távolságtartás így érhető el....ezért kérem tegezzen Lakos úr. :) Ezentúl igyekezni fogok a témával kapcsolatban hozzászólni. offtopic :)
   
 8. karibcsaj

  karibcsaj Állandó Tag

  Kedves Laci,

  Jo hogy felraktad a topikot, nagyon hasznos. Kedves dolog toled.
  En ugyan mar voltam Kanadaban egyszer, nem nagyon tetszett (idojaras) de a parom meg akar majd viagot latni....lehet hogy majd kerni fogjuk a segitsegedet, elore is koszonjuk es udv a dumcsin.

  Gratulalok a sikeres vizsgahoz. ;)
   
 9. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  Kedves Karibcsaj, szeretettel várunk újra Kanadában. Hidd el, jöveteledkor még a nap is kisüt. Te is fogod látni, amikor a hópelyheket arrébb söpröd... :rolleyes:

  Ps: Olts belénk reményt! Ha te "Karibcsaj" vagy, mi, itt élő fiúk, lehetünk-e "Cansrácok"?
  Üdv: Lakos Laci :wub:
   
 10. Hamil

  Hamil Új tag

  Kedves Laci!

  Nagyon orulok, hogy szemelyedben egy szakavatott taggal is talalkozhatok ezen a forumon! Lehet, hogy nekem ez epp kapora jon, mert en bar most Magyarorszagon elek, de erosen fontolgatom hogy Kanadaban probalok szerencset. Egyelore az informacio-gyujtes szakaszaban tartok, igy van rengeteg dolog, ami szamomra meg magyarazatra szorul. Itt van peldaul az, hogy miert jo az nekem, ha Hozzad, vagy egy hozzad hasonlo bevandorlasi ugyvedhez fordulok segitsegert? Milyen jellegu segitseget remelhetek Toled?
   
 11. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  "miert jo az nekem, ha Hozzad, vagy egy hozzad hasonlo bevandorlasi ugyvedhez fordulok segitsegert? Milyen jellegu segitseget remelhetek Toled?"

  Jó estét Hamil. Jogos a kérdés. Azzal kezdem, hogy természetesen senki nem köteles ügyvédet/konzultánst felfogadni. Csak mert képvisellek, az ügyed nem lesz gyorsabban elintézve és nem kapunk kiváltságos jogokat. Egy olyan bevándorlási ügy kapcsán, ahol a kérelmező minden követeleménnyel tisztában van és azoknak megfelel (képzettség, végzettség, nyelv, kor, büntetlen előélet, egészségügy, stb.) ott - valóban - szinte felesleges külső segítséget használni. A probléma viszont sok esetben pontosan itt kezdődhet, hiszen szinte mindenki úgy hiszi, hogy a saját ügye rendben van.

  A tucatnyi jogi megkötések, kivételek, szigorítások, tiltások szüntelenül ott leselkednek a háttérben és az igazi fejfájást, csalódottságot, elkeseredést akkor okozzák, amikor csenget a postás... A Vízum Osztályról jövő elutasítólevél egy előregyártott sémaszöveget tartalmaz, amiből sokszor semmi nem mutat rá, hogy mi is volt az elutasítás oka: "We regret to inform you that pursuant to xy section of the Immigration and Refugee Protection Act [IRPA] you have not met the requirements of the program you have applied for."

  Engedd meg, hogy az érvelés érdekében néhány - a múlt- és ezen a héten megtörtént - példával szolgáljak.

  1. példa:
  A múlt héten egy Magyarországon élő fiatal hölgy kérte a segítségem a "Live-in caregiver" programmal kapcsolatosan. A feltételeknek látszólag megfelelt: (minimum középiskolai végzettség, angol nyelvtudás, fél éves kurzus gyermekgondozásból.)
  Úgy nézett ki, hogy már csak tényleg egy felfogadó család kell, és jöhet felügyelni a gyerekre, s 2 év bentlakásos munka után, Kanadán belül kérvényezhet a végleges letelepedésre!

  Kérdeztem tőle, hányszor járt ebbe a suliba egy héten. Mondta 2-szer. BUMMM. Piros rakéta!!! Iskolámnak és a velejáró tanulásnak köszönhetően tudtam, hogy a minimum elméleti heti óraszám 25-30 óra kell legyen, gyakorlatot nem beleszámítva. (A "Full-time training" definicója a bevándorlási törvény szerint.) Felhívtam az iskoláját (Győr) és ők is megerősítették azt, amit a fiatal lány mondott: heti 6-8 óra... (A bevándorlási tiszt kötelességszerűen szintén leellenőrizte volna...) Azonnal írtam a leánynak egy emailt, melyben közöltem, hogy ez a képzés nem lesz elég a feltételekhez, és hogy most nem szabad megkérvényezni, mert csak kárbaveszett pénz. Mondanom sem kell, nem volt boldog, de kérdem én: a kettő közül mi a jobb:
  a.) elmenni egy másik - de ezúttal heti 25-30 órát biztosító - iskolába, vagy
  b.) befizetni a csomó pénzt, és szorongva várni - a már általunk is tudott - végeredményt?

  Mellesleg kapcsolatba léptem az Oktatási Minisztériummal, akik Czibere Károlyhoz irányítottak, és Péntekre várom tőlük azt az országos listát, amelyek olyan gondozóképző sulikat sorol fel, melyek legalább ezt az óraszámot biztosítják és amivel a leendő "Bentlakásos gondozói" program után érdeklődőket segíthetem, így előzve meg egy bajt.

  2. példa:
  Egy másik fiatalember felhívott, hogy szeretne Quebecbe kivándorolni. Már volt Kanadában és most érzi úgy, hogy elérte azt a szintet, amellyel ő "gond nélkül" bevándorolhat. (mérlegképes könyvelő, angol nagyon jó, francia közepes, stb.) Kérdeztem, milyen státuszban volt it '88-ban? Válasz: refugee. BUMMM. Prios rakéta!!!
  Kérdeztem megvan-e az un. "Certificate of Departure"?
  Válasz, "nem, olyat nem kaptam."
  A rendelkezés szerint, egy sikertelen menekülési kérelem, vagy jogi felülbírálás ("Judicial Review") után 30 napon belül el kell hagyni az országot. A reptéren le kell jelentkezni a Bevándorlási tisztnél, aki kiadja a "Certificate of Departure"-t. A jövőben bármikor bejöhet, amennyiben megfelel az akkori program feltételeinek.
  Ha nem hagyta el az országot 30 napon belűl, az un. "Conditional Departure Order" automatikusan "Deportation Order"-ré változik. Ekkor jön a probléma. Az Immigration and Refugee Protection Act [IRPA] 52(1) paragrafusa így szól:
  "NO RETURN WITHOUT PRESCRIBED AUTHORIZATION - If a removal order has been enforced, the foreign national shall not return to Canada, unless authorized by an officer or in other prescribed circumstances."

  Hogy jöhet akkor be ez a fiatal srác, aki valamikor 16(!) évvel ezelőtt - esetleg - nem hagyta el az országot időben?

  Az orvoslás: ha egy eltávozási rendeletet adnak ki valaki ellen, az illető nem jöhet vissza Kanadába, kivéve, ha a késöbbi program követelményeinek megfelel ÉS rendelkezik egy írásos miniszteri engedéllyel, (ma Temporary Resident Permit), ahol a Miniszter szó alatt a megbízott végrehajtója, a Bevándorlási Hivatal értendő. Díj: $ 400.00

  Ezen kívűl van még egy gond: úgyszintén ki kell fizetnie az un. "Removal Fee"-t is mielőtt kérelmez! a díj egységesen: $ 1500.00

  Közel $ 2000.00 a differencia, a között, hogy van-e vagy nincs "Certificate of Departure." Valamint a bejövetelének a jogosultsága...

  Elnézést, hogy ennyire hosszúra fogtam a szót, de azt hiszem hogy csak e példák megírásával tudtam kellőképpen vázolni, hogy mennyire fontos tudni a jogszabályokat ahhoz, hogy egy bevándorlási ügy sikeres legyen.

  Félreértés ne essék: a suli elvégzése közel sem jelenti azt, hogy mindent tudok! De azt elértem, hogy amikor nem tudok valamit, tudom, hogy hol keressem meg.

  Jó éjt Mindenkinek; L.L.
   
 12. Feri T

  Feri T Vendég

  Pontosan az, amit Laci említ, hiányzik az esetek döntő többségében a kanadai letelepedéshez !!! Ha valaki körültekintő, sok pénzt tud megtakaritani az "előzzük meg a bajt" gondolattal. Lehet, hogy a tanácsadó tiszteletdíja töredéke annak, ami
  a tudatlanságból fakadó plusz költség lehet!!! B)
   
 13. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  KÖZLEMÉNY # 1. Social Insurance Card

  A 9-es számmal kezdődő "Social Insurance Card", 2004 április 3-án lejár!

  Az új kártya beszerezhetősége: Vidd magaddal az érvényes és eredeti ID papírod és az érvényes és eredeti munkavállalási engedélyedet a hozzád legközelebb eső "Human Resources Canada Centre"-be. A számod ugyanaz marad, de az új kártyád már lejárási dátumot is tartalmaz.

  Díjak: Ingyenes cool

  Postán keresztűl is megrendelhető.

  Üdv: Lakos Laci

  Torontói irodák:

  Ontario Regional Office
  4900 Yonge Street, 2nd Floor
  North York, Ontario
  M2N 6A8

  Toronto Centre - Human Resources Centre of Canada
  25 St Clair Avenue East, Toronto, Ontario, M4T 1M2
  Building Arthur Meighan , 1st Floor
  Phone (416) 973-6915
  Fax (416) 973-6040

  Toronto East - Danforth Human Resource Centre of Canada
  811 Danforth Avenue, Toronto, Ontario, M4J 5A8
  Building Main Floor
  Phone (416) 461-3511
  Fax (416) 462-7373

  Toronto Lakeside Human Resource Centre of Canada
  900 Dufferin Street , Toronto, Ontario, M6H 4B1
  Building Dufferin Mall, Suite 1
  Phone (416) 583-4700
  Fax (416) 583-4779

  Toronto Lawrence Square Human Resource Centre of Canada
  700 Lawrence Avenue West, Toronto, Ontario, M6B 4L4
  Building Lawrence Square Mall, Suite 103-105
  Phone (416) 780-4100
  Fax (416) 780-4200

  Toronto North Human Resource Centre of Canada
  3737 Chesswood Drive , Toronto, Ontario , M3J 2P6
  Phone (416) 954-8700
  Fax (416) 954-8702

  Körzeti irodák:

  Brampton Human Resource Centre of Canada
  18 Corporation Drive, Brampton, Ontario, L6S 6B2
  Phone (905) 790-2525
  Fax (905) 789-3885

  Malton
  6877 Goreway Drive, Mississauga, Ontario, L4V 1L9
  Phone (905) 677-3000
  Fax (905) 677-3025

  Mississauga East Human Resource Centre of Canada
  2525 Dixie Road, Mississauga, Ontario, L4Y 2A1
  Phone (905) 803-7434
  Fax (905) 803-7449

  Oakville Human Resource Centre of Canada
  1090 Speers Road, Oakville , Ontario, L6L 2X4
  Phone (905) 845-3891
  Fax (905) 845-4055

  Orangeville Satellite Office
  210 Broadway , Orangeville, Ontario, L9W 5G4
  Building Suite 102
  Phone (519) 941-4898
  Fax (519) 941-2504

  Windsor Human Resource Centre of Canada
  467 University Avenue West, Windsor, Ontario, N9A 5R2
  Phone (519) 944-5000
  Fax (519) 985-2308
   
 14. Boszi

  Boszi Állandó Tag

  Kedves Leslie,

  Igaz e hogy ebben az evben osszevonjak a SIN #-t a munkavallalasi engedellyel a refugeek reszere? Egy immigrans ugyved mondta ezt.
   
 15. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  ?

  Véleményem szerint nem. A Human Resources Development Canada [HRDC] a felelős szerv a SIN kártyáért.

  Citizenship and Immigration Canada [CIC] a felelős szerv a munkaengedélyért. Talán az volt elértett, hogy a jövőben a munkaadó el kell kérje az alkalmazottól a SIN-t is ÉS a munkaengedélyt is egyidejűleg amennyiben a SIN 9-el kezdődik, hogy mindét ID érvényességéről meggyőzödhessen. Amit az ügyvéd mondott, sehol nem találtam. Az alábbi az HRDC oldalán található: http://www.hrdc-drhc.gc.ca/sin-nas/0300/0300_in022_e.shtml

  Üdv: Lakos Laci

  If a new employee has a SIN beginning with a "9", you must see the card to ensure that the number is not expired. You must also ask to see the work permit issued by Citizenship and Immigration Canada [CIC]. All terms and conditions on that form, including dates authorized to work, must be met in order for you to employ that person.
   
 16. Boszi

  Boszi Állandó Tag

  Koszi Leslie...elegge bosszanto hogy egy ugyved azt mond amit akar a feleloseg meg a klientesre ragad. :angry:
   
 17. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  Így igaz Boszi.

  Lakos Laci
   
 18. Feri T

  Feri T Vendég

  Sajnos nagyon sok ügyvédet csak az érdekel, hogy milyen furfanggal tudja elérni a "tisztelet díját", ámbár tudja, hogy veszett fejsze nyele az ügy. Mégis hitegeti az ügyfelét és amikor elveszti az ügyet, akkor széttárja a kezét: Pedig én mindent megtettem !! szivar
   
 19. anonim

  anonim Vendég

  Kedves Lakos Laci!
  Es a sakk meg mindigkedvenc szorakozasod?
  (Csak rovid off)
   
 20. Leslie Lakos

  Leslie Lakos Állandó Tag

  Hello Anonim. :)

  Bárcsak minden bevándorlási kérdésre ilyen könnyű lenne a válasz:

  IGEN!! kiraly
   

Megosztás