kétnyelvűség ill. többnyelvűség (tapasztalatok, tanácsok)

Elodie témája a 'Nyelvtanulás gyerekeknek' fórumban , 2010 Július 1.

 1. Laciguru

  Laciguru Állandó Tag

  sziasztok. én most kezdek izgulni. gyerekem 10 honapos. németo.-ban élünk. anyuka német( gyenge magyar tudással)én magyar vagyok ,de nagyon félek hogy nem tudom felvenni a versenyt a német nyelvvel egymagam. sok kudarcba fulladt próbálkozásról hallottam már.
   
 2. manocska80

  manocska80 Állandó Tag

  Mi magyarok vagyunk mind a ketten, de én így is vesztésre érzem magam az angol nyelvvel kapcsolatban.
  Bár ők már nagyobbak, de a rendszeresség sokat számít. Mondókák, versikék. Amit általában az anyukák szoktak játszani a gyerekkel. Kitartást kívánok.
   
 3. Viki497

  Viki497 Állandó Tag

  Kétnyelvűség pro és kontra

  Érdekes,hogy vkinek nagyon fontos az anyanyelv,valaki viszont inkább veszni hagyja.2 kedves barátnőnk él Portugáliában.Az egyik egyáltalán nem beszél magyarul a 2 lányához,a másik folyamatosan.Kitartás és elszántság kell hozzá,úgy látom..
   
 4. pacipa29

  pacipa29 Állandó Tag

  kétnyelvű gyerek

  Az én unokahugom is kétnyelvű, (orosz az anyanyelve és magyar az apanyelve) most 4 éves, és még mindig nem tökéletes a magyarja. Magyarországon élnek, és az óvoda sokat segített, neki a beszédfejlődésében.
  De egyelőre az orosz az erősebb nála.
  Jár valaki hasonló cipőben?

  Nóra
   
 5. huehar

  huehar Állandó Tag

  Mi mindketten magyar anyanyelvűek vagyunk, de beszélünk németül és angolul is. 22 hónapos kisfiunkkal sokat beszélünk, mondókázunk, énekelünk a két idegennyelven is és eddig csak hasznára vált, semmi zavart nem okozott. Most várjuk a másodikat, őt is így neveljük majd. 6 éves kor előtt a gyerekek szó szerint játszva tanulnak (nyelveket is) és ez később hatalmas előnyt jelent majd. Hogy idézzek egy okosságot: "Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz."
   
 6. Gorni

  Gorni Állandó Tag

  Sziasztok! Szeretnem megosztani veletek a tapasztalatiamat, es egyben a "profibbak" segitseget kerni. A lanyom 2 eves es 3 honapos, en es a ferjem csak magyarul beszelunk hozza, bar a ferjem elegge tori a magyart, megis ugy dontottem, hogy o is ezt anyelvet hasznalja, a kicsi ma mar ki is javitgatja ot nehol. 2 evig voltamk otthon, es bar most napi 9 oraban dolgozok, azon vagyok, hogy 4 oras allast talaljak (szerencsere ugy tunik, hogy ez az uj evtol meg is lesz), rajtam kivul nincs mas magyar se kozel se tavol, skypon keresztul majd mindennap beszelunk a csaladommal, de csupan 15-20 perceket. Ezeket csak ugy hatterinformaciokent irtam. Szoval az elso szavak 8-9 honaposan jelentek meg nala, vegyesen mindket nyelven. Keverni nem keveri a nyelveket, tehat tudja, hogy kivel melyik nyelv hasznalatos, viszont ha egy szot nem tud vmelyik nyelven es a masikon igen, akkor beleilleszti a mondatba, ezenkivul probalja korulirni (azon a nyelven amin nem tudja), mutogatni stb. A szokincse nagyjabol megegyezik a ket nyelven a magyarban viszont sok a ragozasi hibaja, de mint mondtam a ferjemnek is... a portugal nyelvhelyessege meglepo a korahoz kepest, tobb ovonot es tanart is ismerek aki ezt allitja, nem csak ugy kitalaltam. Mindent megert magyarul is, es probalja kifejezni magat, ugy mondanam, hogy igen kreativan :) Egyetlen problamaja volt kicsivel egy eves kora utan, hogy dadogott, bar anyos mar a logopedushoz akarta cipelni, en azt mondtam,hogy adjunk neki egy kis, idot, a ketnyelvuseg miatt, mert megfigyeltem, hogy ez a jelenseg csak akkor allt fenn, ha az egesz csalad egyutt volt, tehat a magyarul beszelo szulok, es a portugalul beszelo egyeb rokonok. Mara ez teljesen megszunt, ahogy azt megjosoltam. Igen vicces, hogy fordit anyosomnak, ha en es a ferjem vmit a "hata mogott" mondunk. Szeretnem bevezetni az angolt is, folyekonyan beszelek angolul, es szerencsere van egy baratnom is aki majd 10 evet elt Kanadaban, es vele csak igy tarsalgunk, egyelore sajna nincs eleg idom erre. A kerdesem az lenne, hogy tudtok-e olyan videokat, fejleszto dvd ket, ami ajanhato ennek a korosztalynak? en allandoan keresek a neten, viszont amit talalok, annak a szovege igen osszetett, es hogy ezert vagy mas okbol-e, de nem koti le a figyelmet annyira, mint a portugal anyagok. Az itteni gyerekeknek szolo dvdk nagyon jok, szinesek, szagosak, tancosak, dalonkent viszonylag keves szot hasznalnak es olyan temakat, amik lekotik a figyelmet, pl etelek(van kulon dal a pizzarol, a levesrol, a gyumolcssalatarol, a kenyerrol, a zoldsegekrol, a pattogatott kukoricarol, a csokirol, es a fogmosasrol...), allatok stb. Sajnos ugyanis az van, hogy (egyelore) hiaba mutatok neki egy magyar nepmeset, vagy dalt, ha egy kukkot se ert belole, es nemis tancolnak meg ugralnak benne ennek annak oltozott gyerkocok, akkor rogton reklamal, hogy ez nem jo.
   
  AndiC kedveli ezt.
 7. fika-break

  fika-break Vendég

  Mit gondoltok: hány nyelv tanítható meg egy babával, kisgyerekkel anélkül, hogy túlterhelnénk? Úgy hallottam, azok a gyerekek, akikhez kezdettől fogva 3 nyelven beszélnek, jóval később szólalnak meg, mint társaik.
   
 8. Malex

  Malex Állandó Tag

  Szörnyű olyan esetekkel szembesülni, amikor a külföldre kiszármazott magyar szülők gyermeke nem tud, vagy alig tud magyarul. Ilyen esetek még akkor is előfordulnak, ha mindkét szülő magyar, ha csak az egyik, akkor ennek a veszélynek a valószínűsége megtöbbszöröződik. Pedig egy nyelv ismerete (még ha kicsi is) nagy érték. Tanítsd meg a gyereked magyarul, akárhol élsz is!
   
 9. Geest

  Geest Állandó Tag

  Szörnyű, persze, de nem mindig a szülő lustasága a ludas. Van amikor a gyerek ellenáll. A kisebbik gyerekem az angolt választotta. Nagyon sok munkámba kerül becsempészni a magyart az életébe, mert egyszerűen kikapcsolja a fülét ha nem akar magyarul kommunikálni, pedig magyar oviba jár és Budapesten lakunk.
   
 10. Geest

  Geest Állandó Tag

  Amit tanultam a szerint a gyerek alkalmazkodik. Ha 3 nyelv szükséges ahhoz hogy kommunikáljon a világgal akkor 3 nyelvet tanul meg. Statisztikailag állítólag nincs összefüggés a nyelvek száma ill. az első megszólalás között. Totál gyerek függő. Ismerősök körében az összes gyerek normál időben kezdett beszélni (magyar ill magyar/angol, magyar/francia, magyar/görög, két vegyes lány hihetetlen hamar), kivéve kettőt, a kisebbikem és egy egynyelvű kisfiú.

  Az egyik kislány olyan bölcsi/oviba jár ahol egy harmadik nyelven oktatnak és meg se kottyan neki.
   
 11. Gergely123

  Gergely123 Új tag

  Valóban kihívás, nem véletlenül hívják '"anya-nyelvnek". Rengeteget kell vele foglalkozni, illetve mesélni neki stb. A nyelvvel együtt identitása is legyen.
   
 12. mcsutka

  mcsutka Tag

  Sziasztok!
  Tanácsot ,tapasztalatokat szeretnék hallani a következővel kapcsolatban: A kisfiam májusban 4 éves lesz, megkésett beszédfejlődésű. Minden szót kimond, de néhány kivétellel egyáltalán nem használ nyelvtant, nincs ragozás, csak egymás után dobálja a szavakat. Azt tervezzük, hogy kb. 9-12 hónap múlva Kanadába szeretnénk kivándorolni. Vajon milyen hatással lesz ez a beszédfejlődésére? Nyílván,ha addig végre megtanul rendesen beszélni,akkor nincs gond, de ha nem ,akkor árthatok ezzel a gyerekemnek?
   
 13. csicus

  csicus Állandó Tag

   
 14. mcsutka

  mcsutka Tag

   
 15. Jabi

  Jabi Állandó Tag

  Sziasztok!

  A mi kis családunkban elhatároztuk, hogy bár Magyarországon élünk és mindkét szülő magyar anyanyelvű,
  a lehető legjobban, készség szinten átadjuk a fiúnknak az angolt.
  Ez úgy megy, hogy anyuka egyszerűen magyarul beszél, hívja, dícséri, játszik a lassan 1,5 éves fiúnkkal, én pedig ugyanezt angolul.
  Az eddigi tapasztalataink igen jók. Már most megérti mindkettőt (néhány játék, labda, "hol van?", "hozd ide", "vidd oda anyának", anya, apa, fürdés, kutya, "semmi baj").
  Semmi jelét nem tapasztalom összezavartságnak vagy túlterhelésnek.
  Szerintem szépen megérti és különválasztja majd a kettőt.
  Arra azért vigyázunk, hogy egyenlőre ne beszéljünk hozzá egyszerre két nyelven.
  Sokat olvastam a témáról. A legfontosabbak véleményem szerint:
  -Mozgásos játékok, altatók, ébresztők, lovacskáztató, stb, énekek (ez segíti elő legjobban a bevésődést)
  -Az idegen nyelv természetes használata, nehogy megérezze, hogy a szülő sem biztos benne
  -Az idegen nyelv használata a lakáson kívül is, játszótéren, nagymamáéknál, lehetőleg mindenhol

  Sokszor furcsán néznek rám, de ilyenkor a többnyire svájci főnökeim gyerekei jutnak eszembe, akik 3-4 nyelven beszélnek gond nélkül.
  Ja, és nem kell hallgatni a kéktedőkre, hogy "előbb a magyart tanulja meg rendesen, stb..". Ez egy hülyeség véleményem szerint.
  3 éves koráig a gyerek mint a szivacs szívja fel az információt, játéknak fogja fel és gondolkodás nélkül csak egyszerűen használja azt. Szerintem ezt az időszakot kell megragadni, nem pedig később azt mondani neki, hogy "tanulni kell, mert kell".
  Ismerek pár családot, akik korán elkezdték a két nyelvre nevelést.
  Szinte ugyanazt mondják:
  -sokan bolondnak nézik őket, mert ez Magyarországon olyan érthetetlen dolog
  -a gyerek természetesen, problémák nélkül magáévá teszi mindkét nyelvet és a magyar szókincse, irodalmisága sem sérül
  -3-4 éves korára már az addig kétkedő nagymama is rettentő büszke rá.

  Üdvözlettel:
  -István
   
 16. Geest

  Geest Állandó Tag

  Mmm, ja, minket is mindig megbámulnak, pláne a villamoson mikor a nagy magyarul beszél, a kicsi meg angolul, egymáshoz meg témájától függően vegyesen. Mindkettő kicsi kora óta tudja hogy különböző nyelvek vannak és érdeklődnek más nyelvek iránt is.
   
 17. Bequick

  Bequick Állandó Tag

  A lányunk 3 éves 3 hónapos, én magyar vagyok, az apja horvát. Mindegyikünk az anyanyelvén beszél a gyerekhez. A lányunk mindkét nyelvet jól beszéli, és nem jellemző, hogy keverné őket. Persze néha előfordul, de egyre kevesebbszer. Mivel a párommal még mindig az angol a kommunikáció fő nyelve, ezért a lányunk azt is hallja, bár arra tudatosan nem tanítjuk. Valószínűleg zavarhatta, hogy egyáltalán nem értette, amit egymás között beszélünk, mert az interneten nézett angol nyelvű mesék, oktatófilmecskék, dalok segítségével, autodidakta módon már tanulgatja az angolt is, harmadik nyelvként. Nem mi erőszakoljuk rá, hanem az egy-két beállított meséről (Peppa Pig, Fifi, Mr Bean, stb.) addig szörföz a youtube-on, amíg meg nem találja az ilyeneket. Mára ott tart, hogy naponta többször, amikor eszébe jut, átvált angolra, és hibátlan, egyszerű mondatokban beszél angolul, ráadásul jó kiejtéssel. Néhány angol gyerekdalt is tud, szintén hibátlanul, és el tud számolni tízig angolul is. Sőt, pár napja azzal lepett meg, hogy spanyolul is elszámolt tízig (valószínűleg a Dora és a Diego és barátai mesefilmek hatására). Szóval a gyerekek nyelvtanulási képessége hihetetlen, mi direkt nem akartuk 3 nyelvvel terhelni a lányunkat, erre lehet, hogy mire feleszmélünk, már a negyediket fogja tanulni.. :)
   
 18. Bequick

  Bequick Állandó Tag

  Mindig nézem, hogy írt-e ide valaki, érdekes olvasni, hogy másoknál mi a helyzet a két- vagy többnyelvű gyerekek nyelvtudásával, de mostanában teljesen "behalt" ezt a téma. :(
  Amúgy nálunk közben már teljesen stabilan három nyelven beszél a 3,5 éves lányunk. Amikor eszébe jut (naponta többször), egyszerűen átvált angolra, és egy darabig úgy társalog velünk. Szinte mindent megért, adekvátan válaszol, és sokszor összetett mondatokat is használ, nyelvtanilag teljesen hibátlanul. Nagyon örülök neki, hogy ennyire jó a nyelvérzéke.
   
 19. pocc.

  pocc. Állandó Tag

  Szerintem 3 nyelv nem okaz gondot egy kis csöppsegnek, de e fölött a szülök nagyravágyódása ervenyesül.
   
 20. palinkas1986

  palinkas1986 Állandó Tag

  Sziasztok. Mi egy eve elünk Nemetorszagban. Ket kisfiam kb fel eve kezdte az ovodat. Az idosebb iden mar nagycsoportos es attol tartok, hogy esetleg az iskolaban hatranya lesz a nyelv miatt. Beszelgettem ovonokkel, egyesek szerint ideje a plusz nyelvoraknak, masok szerint jol ert, menni fog neki. Nem tudom mit tegyek. Szerintetek?
   
  Corsyca kedveli ezt.

Megosztás