kétnyelvűség ill. többnyelvűség (tapasztalatok, tanácsok)

Elodie témája a 'Nyelvtanulás gyerekeknek' fórumban , 2010 Július 1.

 1. Ermioni

  Ermioni Állandó Tag

  Weffar biztos létezik de én nem vagyok 100%-ban meggyőződve hogy mind az ötöt tisztán beszélje..

  nekem a félig görög 3 éves kisfiam a 2. szülinapja körül szólalt meg magyarul addig csak figyelt és tanult( gondolom én az akkori figyelő szemecskéket visszaidézve..) ma már olyan szavakat és kifejezéseket használ hála a magyar meséknek és Halász Juditnak hogy néha csak lesek.. :)
   
 2. lagapado

  lagapado Új tag

  Jó estét mindenkinek!
  Én egy M.o-n élő 2 gyerekes apuka vagyok. Azt szeretném megkérdezni a tapasztaltabbaktól, hogy a 7 ill. 6 éves lányaimnak érdemes-e otthon angolul (is) beszélnem, vagy bízzam őket inkább az iskolára. Feleségemmel mindketten magyarok vagyunk, de én viszonylag jól elvagyok angolul is.
  Köszi előre is.
   
 3. mokuslekvar23

  mokuslekvar23 Új tag

  Sziasztok
  Szlovákiában élő magyar vagyok. Van egy 1.5 éves unokaöcsém, akin az anyukája éppen a Helen Doron féle módszert próbálgatja, és Baby Sign-ra is jártak. A gyerek azonban meg sem nyikkant még. Nem ártalmas szerintetek a gyereknek ez a sok új módszer? Miért nem kezdett még el beszélni a kicsi? Van valakinek valami jó tippje?
   
  Katie2i és anibeni kedveli ezt.
 4. mokuslekvar23

  mokuslekvar23 Új tag

  Szia,
  én Szlovákiában élő magyar szakos tanár vagyok. A mi gyermekeink már a játszótéren magukba szívták a szlovák nyelvet. Szerintem nem árt, ha néha beszélsz nekik angolul is. Nem kell nekik tudatosan, csak itt-ott- egy kis zenehallgatás, mondóka, rövid mese bizonyára segít a további nyelvfejlődésben. Mi az 1 éves unokaöcsémhez s beszélünk angolul. Bár a gyerek még nem beszél, de már látni, hogy megérti az angol szavakat is, amiket használunk vele :D
   
  anibeni kedveli ezt.
 5. Bequick

  Bequick Állandó Tag

  Legutóbbi üzenetem óta több hónap telt el, azóta már 2 éves, 5 hónapos a lányom, nagyon szépen beszéli mind a horvát, mind a magyar nyelvet, nagyon sokszor már szép, kerek mondatokban fejezi ki magát, nyelvtani hibák nélkül. Mi, a férjemmel továbbra is leginkább angolul beszélünk, de ezt egyelőre nem terveztük megtanítani Szandrának. Igen ám, de a kiscsaj elkezdett autodidakta módon angolul tanulni, a youtube-ról. :D Teljesen magától megtanulta az angol ABC-t, elszámol tízig, és tud néhány angol gyerekdalt is. Persze ezt egyelőre nem nevezném nyelvtudásnak, de úgy néz ki, hogy végül saját maga behozza a harmadik nyelvet a képbe.
   
 6. zutyi75

  zutyi75 Vendég

  Vajdasági származású vagyok. Beszélek szerbül, horvátot is vágom,
  megértem a szlovákot, töröm az angolt.
  Csak mellesleg jegyzem meg, hogy az elemiben németre próbáltak
  oktatni, igen kevés sikerrel, az angolt meg számítógépről, főleg játékból
  ismerem, beszélem. Van a számítógépes játékoknak jó oldaluk :)
  Gyerekeim ovisok és angoloznak, de a szerbet szerintem soha nem fogják
  megtanulni :(
   
 7. m_hun

  m_hun Új tag

  Van értelme (haszna) kisgyerekkel angolul rajzfilmet nézetni, mesét hallgattatni?
   
 8. Katie2i

  Katie2i Állandó Tag

  Kedves Judit,

  a családunkban minden gyerek többnyelvű.
  Kisfiam szlovák-magyar, de érdekesebb a hugom kislánya, aki magyarországi szlovák édesanya és horvátországi szlovák édesapa gyermeke. Otthon a közös nyelv a szlovák, a kisláyn Pozsonyban született. Óvodás korában Horvátországban éltek, így ott járt gyerekközösségbe, a játék nyelve a horvát lett, a konyhanyelv a magyar. Majd 4 évesen Új-Zélandra költöztek, ahol angol óvodába kezdett járni, majd 5-évesen (ott ez a szokás) angol iskolába. Tökéletesen megtanulta az angolt, enyhe maori akcentussal, viszont ma minden angol akcentust könnyebben megért mint mi, akik az irodalmi angolt tanultuk az iskolában.
  Pozsonyba viszatérve, az iskolában most e mellé felvette a francia nyelvet. a kislány 4 nyelven beszél, ha valaki látványosan nem érti, amit mond, átvált egy másikra. Élvezet vele beszélgetni.
  Ezt az élményt kívánom mindenkinek.
  Katka
   
 9. Katie2i

  Katie2i Állandó Tag

  Sziasztok,

  másodikos kisfiam németet tanul az iskolában, de nem nagyon szereti, az angolt viszont szívja magába, ahol csak tudja. (emellett szlovák-magyar nyelvű).
  Én mindegyikre biztatom és biztosan meg is tanulja mindet, ami csak hasznára válik.
  Katka
   
 10. Katie2i

  Katie2i Állandó Tag

  Szia,

  avn igazság abban, amit mondasz. Kell hozzá egy csomó támogató körülmény. Nálunk is akadozik a kisfiam nyelvi nevelése, mert én ugyan sokat beszélek vele szlovákul, de az édesapja csak magyarul, ő pedig egy időszakban nagyon "vevő" volt rá, aztán tagadta, a villamoson hangosan rám szólt, hogy folytassam magyarul. zatán megint jött egy időszak, amikor kedvelte, élvezte (perzse pl. rokonlátogatás után ez mindig erősödött), aztán az iskolai időszak (magyar nyelvi környezetben) szintén csökkentette a lelkesedését. aztán megint belelkesedett és most, hogy pl. a németet nem annyira kedveli, újra eldöntötte, hogy a szlovákot fogja erősebben tanulni. Énekelni pl. könnyen tud szlovákul, olvasni nem, viszont mindent megért és ha rá van kényszerítve (pl. unokatesóval kell beszélgetni), gyorsan belejön.
   
 11. Katie2i

  Katie2i Állandó Tag

  Lemaradt a vége:
  szóval szerintem sok kitartás kell hozzá és tudatosság (én is sokszor utólag vettem észre, hogy mulasztottam), és persze sok múlik azon is, hogy a gyermek mennyire hajlandó.
  Én nem erőltetem, ha vevő rá, akkor többet beszélünk, látja hogy én olvasok idegen nyelveken, sok idegen nyelvű barátom van, külföldiek a főnökeim és ez többnyire őt is vonzza.
  Üdv, Katka
   
 12. Katie2i

  Katie2i Állandó Tag

  Sziasztok,
  itthon, az egyik nemzetiségi iskolában az utóbbi években olyannyira félresiklott az anyanyelven tanítás gyakorlata, hogy a gyerekek épp a mindennapi használatot nem tudták megtanulni. Csak az irodalmi szemeélvényeket, verseket, irodalmi nyelvet. semmi mást. az iskolából kikerülve persze azonnal törlődik is a 12 évi nyelvtanulás.
   
 13. Katie2i

  Katie2i Állandó Tag

  Persze, vannak ellenpéldák is. Gimnáziumban volt egy teljesen magyar osztálytársam, aki csak a szülőfalu kötődése miatt került be a szlovák gimibe, viszont a legjobb volt az osztályban. Idegen nyelvként tanulta azt, ami nekünk az anyanyelvünk volt, mégis sokaknál jobb szinten beszélte. Elismerés érte, a szüleinek is.

  És sokakkal ellentétben nem mindig kell a szülő aktív nyelvtudása ahhoz, hogy az iskolában a gyermek nyelveket tanuljon. Édesanyám sem angolul, sem japánul nem beszél, én mindkettőt megtanultam.
  Az angolt máig is beszélem, a japán persze gyorsabban kopik...
   
 14. stodd

  stodd Új tag

  Sziasztok!
  Uj vagyok itt es nagyon orulok, hogy ratok talaltam. En az USA-ban elek az amerikai ferjemmel es a ketnyelvu, 2.5 eves kisfiammal. Szuletese ota magyarul beszelek hozza, 90%-ban, az apja pedig angoul. egeszen hamar elkezdett beszelni, mindket nyelven, bar a magyar hatarozottabban jobb. Angolul nem tudja magat olyan jol kifejezni, mint magyarul. Fantasztikus szokincse van, ami koszonheto a sok olvasasnak, mondoka, vers es enektanulasnak. Szinten nagy szerepe van annak, hogy 12 honapos koraban ekezdtuk vele a "YBCR" olvasoprogramot, amit aztan probaltam/probalok a magyar nyelvre is attenni. Hihetetlen, milyen gyorsan tanul es emlekszik szavakra, kifejezesekre.
  Most januarban elkezdtuk megismertetni a spanyolt is es bar vele egyutt tanulom, sokszor o segit ki engem!
  Azt hiszem, tokeletesen meg tudna tanulni egy harmadik nyelvet is, mindossze rajtam mulik es az en kitartasomon, idomon es energiamon.
  Igy hat azt kell mondjam, eddigi tapasztalatom alapjan, hogy siman elkepzelheto, hogy 5 eves korara 5 nyelvet beszeljen.
   
 15. stodd

  stodd Új tag

  Katie2i!
  Erdekelne, hogyan tanultad meg es mikor az angolt es a japant?
  Szerintem az egyik kulcs a korai nyelvtanulas. En peldaul 4 evig tanultam spanyolt a gimiben, egesz jol ment, szerettem is es most, amikor hasznalnam, semmire nem emlekszem.
   
 16. iluska82

  iluska82 Állandó Tag

  sziasztok! én egy dolgot vallok igazán, de ahoz ragaszkodom. Én nem tartom helyesnek az óvódáskorúak idegen nyelv oktatását. Nagyon felkapott és menő dolog lett, csak éppen a magyar anyanyelv oktatásáról feletkezik meg mindenki. Csodálkoznak, hogy annyi a diszlexiás, és diszgrafiás kisgyerek, pedig csak annyi, hogy még magyarul sem tud, s már keveri a különböző nyelvek kiejtését és írását .
   
 17. majuli

  majuli Állandó Tag

  többnyelvüség

  Én nem tartom hibának azt, ha egy gyerek természetes körülmények között több nyelven beszél. Én a kényszert tartom komoly hibának, pláne óvodás korú gyerekeknél. Gyerekként az utcán több nyelven beszéltünk, sok év múlva is élnek bennem ezek a nyelvek, nem ment semmi feledésbe!
   
 18. Zsuzsanna1962

  Zsuzsanna1962 Állandó Tag

  Üdv!
  Nyelvtanulás vagy nyelvelsajátítás?

  [​IMG]Sokan, akik a korai nyelvtanulást ellenzik, összekeverik a serdülő- vagy felnőttkori nyelvtanulást azzal, ahogyan a kicsik a nyelvet elsajátítják. Mi a különbség a nyelvelsajátítás és a nyelvtanulás között? Erről olvashatsz ebben a bejegyzésben.
  Az iskoláskori (10-11 év feletti) nyelvtanulás tudatos folyamat. Ekkor a nyelvtanuló már nem tud az anyanyelvétől elvonatkoztatni, így nagyon sokszor nem magát a nyelvet, hanem a nyelvről tanul (gondoljunk csak a nyelvtani szabályokra például). Módszertől függően kevésbé vagy jobban fontos lehet, hogy ne vagy minél kevesebb hibát vétsen, a tanár szerepe is ehhez igazodik: irányít és ellenőriz. Bár a folyamat eredménye viszonylag gyors lehet, sok esetben vezet kudarcra. A nyelvtanuló gátlásos, és nehezen alkalmazza a gyakorlatban is megszerzett tudását.
  Az iskola előtti, korai nyelvtanulás, ami tulajdonképp nyelvelsajátítás, teljesen másképp működik. A gyerekek nem tudatosan tanulják a nyelvet, és nem is a nyelvről tanulnak. Az ő esetükben még valóban a kommunikáció fontos, az, hogy amit mondani szeretnének, eljusson a partnerhez. Ők még nem foglalkoznak azzal, ha hibát vétenek, és épp az által tanulnak, hogy mernek hibázni, és hibáikat maguk is képesek javítani. (Ezért sem ajánlott ilyenkor a hibák közvetlen javítása, amellyel ellenkező hatást érhetünk el.) A kicsik még a cselekvés által tanulnak, épp ezért nagyon fontos a játék, az érzékszervek bevonása ebbe a tanulási folyamatba, illetve annak biztosítása, hogy másokkal nyelvi interakcióba léphessenek. Bár a folyamat lassúbb, mint a tudatos nyelvtanulás, sokkal mélyebb alapokat képes lerakni.
   
 19. erikame

  erikame Állandó Tag

  Az én unokám is két nyelvet beszél, ill. tanul, nagyon jól megy neki. Élvezi, amikor olyan országba megy, ahol érti és tudja alkalmazni a tanultakat.
  Büszke vagyok rá.

  Nálunk az oviban is tanulnak a gyerekek idegen nyelvet. Megtanulni nem fogják mire iskolába mennek, de ismerkednek mondókákon, gyermekdalokon, énekes gyermekjátékokon keresztül. Nagyon élvezik.
   
 20. Mirmilla

  Mirmilla Állandó Tag

  Szerintem lehetőséget kell adni minél korábban a gyerekeknek, hogy találkozzanak egy másik nyelvvel is. Lányom 5 hónapos és sokat énekelek, verselek neki magyarul, azért angol gyermekdalokat is hallgat Halász Jutka mellett. S már előre azon gondolkodom, hogy hova írassam majd óvodába, mert szeretném, hogy minél jobban megismerje az angolt. (Aztán jöhet a suliban a német, spanyol... :) )
  A diszlexia és diszgráfia sokszor a kisgyermekkor mozgásfejlődésére vezethető vissza, nem pedig az elégtelen oktatási/tanulási folyamatra.

  Az olvasási és írási problémák során kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél akiknél a mozgásfejlődés során kimaradt a "tolatva"mászás, vagy a fordulások (nem fordult meg idejében hasról hátra, illetve hátról hasra), vagy nem lettek játékosan néha fel-fel dobva a levegőbe, könnyebben előfordul az oldalirányok megismerésének hiánya miatt pl. a "d" és "b", vagy a lent és fent ismerete nélkül a "b" és a "p" betűk cseréje.
   

Megosztás