Illemtan

BERU témája a 'Traccsoljunk!' fórumban , 2009 December 13.

 1. BERU

  BERU Állandó Tag

  Ebben én is reménykedek, bár kevesen találnak rá de ha már egy pár ember elolvassa az fél siker.

  Neked is szép hetet
   
 2. Tirolka

  Tirolka Állandó Tag

  mobil

  A mobil telefonok használatával kapcsoilatban vajon mikor alakul végre ki egy illemtan szabályzat?
   
 3. Dönci53

  Dönci53 Állandó Tag

  Illemtan,hogy kellene viselkedni!

  BEVEZETŐ

  A napokban az egyik TV adásban egy házaspár gondjait ismertem meg, akik egy vendégségbe voltak hivatalosak. Mivel a viselkedési illemszabályokkal nem voltak tisztában , illemórákat vettek. Ez adta az ötletet, hogy egynéhány évtizede kiadott, nagyon hasznos könyvet előhalásszak és a fiatalokkal megismertessek néhány szabályt, amit illik betartani az emberekkel való mindennapos érintkezés során.

  Sokszor megdöbbenek, mikor látom, hogy jólfésült, jólöltözött fiatalok egyszerűen nincsenek tisztában a legalapvetőbb viselkedési szabályokkal sem. Talán a médiák kicsit felkarolhatnák ezt a témát, biztos vagyok benne, hogy a fiatalok döntő többsége vevő lenne rá .

  Sajnos nagyon vázlatos lesz a bemutató, mert a témakör iszonyatos terjedelmes, de érdemes megszívlelni.

  " Az illem nem egyéb, mint a figyelmesség,

  a mások iránti tapintat megnyilvánulása."

  Dönci53
   
  kágyula kedveli ezt.
 4. BERU

  BERU Állandó Tag

  Szia
  Kialakult már néhány íratlan szabály:
  ami ugyan könyvekbe nincs még leírva, hiszen még könyvek sincsenek, sokkal gyorsabban fejlődik a világ mint ahogyan a viselkedéstan utol tudná érni.

  pl: Ha olyan helyen vagyunk, ahol zavarhatunk másokat akkor lenémítjuk vagy rezgőre állítjuk a telefont(ilyen hely a bank , kórházmozi, színház stb)

  Ha valakivel beszélgetést folytatunk akkor nem illik hirtelen előkapni a telefont és a telefonálóval beszélgetni. kérjünk elnézést ha fontos a hívás ha nem akkor egyszerűen csak nyomjuk ki, jelezve a telefonáló félnek hogy épp nem alkalmas.

  Buszon vonaton és egyéb helyeken ne hallgassunk hangosan zenét, szintén ne zavarjunk másokat.

  Még jó néhány ilyen dolog van amire oda kellene figyelni, másokra tekintettel lenni.

  Ezek még nincsenek is könyvbe foglalva mint ahogyan sok minden más sem.

  Nem tudom mennyire néztél régi filmeket abban a köszöntés is még teljesen más volt kézcsók a hölgyeknek és egyéb, ehhez képest a felgyorsult világban ilyen aprócska ,,jelentéktelen dolgokkal" mint az illem nem is foglalkozunk.

  én pont ezért nyitottam a topikot, igen is foglalkozni kell ezzel is.
  Nem feltétlen nekem kell adni tanácsot , bárki adhat át tudást a másik embernek.
   
 5. kartonkutya

  kartonkutya Állandó Tag

  Én a kölcsönös udvariasság híve vagyok. Ezzel együtt azt tapasztalom, hogy hétköznapi életünkben a férfiakra ebből a szempontból talán több hárul. Pl. én szeretem ha egy pasi kinyitja nekem a kocsiajtót, főleg ha esik az eső. Rengetegszer fordul elő, hogy beülnek és bentről nyitják ki. (lehet ezt okosnak nevezik és nem udvariatlannak)
  Ha együtt érünk az ajtóhoz nem gyorsít rá és megy be előttem. Ha szembe jön velem előre köszön. stb.
   
 6. BERU

  BERU Állandó Tag

  Szia

  Talán ezért is indítottam ezt a fórumot hogy némi felmérést készítsek arról milyen a mai társadalom.Az ember általában egy szűk kis csoportban él, még ha az egy város is.Ahhoz hogy átfogó képet kapjunk valamiről utazgatni kéne a nagyvilágban, melyik országban milyenek a szokások.

  Vegyük pl Kínát, én is csak olvastam , filmekből,és egyéb elmesélésekből tudom csak, hogy ott igen nagy figyelmet fordítanak az udvariasságra.
  Nem olyan túl régen a Kínai nagykövet Amerikába utazott és nem adták meg neki azt a tiszteletet mint hazájában, hiszen Amerikában teljesen mások a szokások, ennek hangot is adott, elég nagy botrány lett belőle.

  A történelemben egy kicsit vissza tekintünk akkor láthatjuk hogy itt is voltak királyok (magas rangú elit emberek) akik igen csak példát tudtak mutatni az illemben.

  Manapság sajnos csak önszorgalomból lesz valaki illemtudó és nem azért mert valaki példát tud neki mutatni (kivétel persze az olyan szülők akik még adnak erre). A média sem arra törekszik hogy a fiatalok a jót tanulják el.Az iskolában ,,sincs idő" erre hogy plusz tantárgyként bevezessék.
  Kérdezem én akkor mit is várunk el a társadalomtól?

  kizárólag önszorgalomból fejlődhetünk és emelkedhetünk ki ebből a közegből.

  szép napot
   
 7. DLászló

  DLászló Állandó Tag

  Nevelés és a külső hatások befolyásolják mindenkinél kultúrától függetlenül. Kínában a kultúra és az ősi tradíció miatt sokkal jobb a helyzet. Mo. on egyes primitívebb körökben nagyon rosszul állunk. Tanítani kéne őket ha engednék magukat.
   
  RixavanDerMaat és BERU kedveli ezt.
 8. BERU

  BERU Állandó Tag

  Kedves László
  a kultúrát a nép alakítja ki! Egy igen összetett dolog, de úgy gondolom az illem hozzá tartozik.

  Az illem pedig egy társas viselkedési forma.(e mellé társul még a rang, az illető személyisége stb.)

  nyilvánvaló, hogy a neveltetésen sok múlik. Kinevel minket?

  Ismételten leírnám bár ezt jól emlékszem korábban már témaként megjelent, az illem sok mindenhez társul és úgy lesz kerek egész: pl műveltség (olvasottság, tájékozódás) etikett, tisztelet tudás stb.

  Az illem egy töredéke annak, amit ez embernek tudnia kéne ahhoz, hogy egy közösségben szabályok és normák alapján éljen.
   
 9. Katalin/Anyoka

  Katalin/Anyoka Kitiltott (BANned)

  Ha belekotyoghatok:

  Az illem mint annyi más nem velünk születik, hanem tanuljuk.
  Éppen úgy mint ahogy nem azzal születünk, hogy szeretünk, Szeretni is tanulnunk kell.
   
  kágyula és BERU kedveli ezt.
 10. BERU

  BERU Állandó Tag

  Nagyon Boldog új évet kívánok mindenkinek.
   
 11. harmonikas69

  harmonikas69 Állandó Tag

  Az illemtant meg lehet tanulni könyvből, de egy kis empátiával tudunk udvariasan viselkedni. Gondolok az ülőhelyre a buszon, vagy segítségre a gyengébbnek, idősebbnek stb...Csak empátia kell hozzá semmi más.
  Más a helyzet a tálalással, ezt el kell sajátítani.
  Az idő műlásával változnak a szabályok tegezés magázás (a neten mindenki tegeződik) ez jó, de vannak örök érvényű szabályok amik számomra kötelezőek (emancipáció ide vagy oda).
   
 12. BERU

  BERU Állandó Tag

  Így van ebben teljesen igazad van, de könyvekre csak azért van szükség ha valamit elfelejtünk elő tudjuk venni és bele lapozni, hogy felidézzük az emlékeket.
   
 13. tlivi76

  tlivi76 Új tag

  Sziasztok, nekem van néhány ilyen tartalmú könyvem. Igaz,h régi kiadású könyvek, szülőktől, nagyszülőktől, de hasznosnak bizonyulnak a napig. Pl. a Tudni illik mi illik? c.-ű könyvet a gyerekeim is szívesen forgatják. Természetesen a példamutató magatartás nélkülözhetetlen a gyerekek számára, de sokszor még én is elbizonytalanodok bizonyos kérdésekben, és akkor bizony kézbe veszem az illemkönyveket. L.
   
 14. BERU

  BERU Állandó Tag

  Én is így vagyok vele, hogy szívesen forgatok egy könyvet, még ha ilyen jellegű is.
  Sokan itt elítélik, hogy könyvekből tanuljunk illemet, de akinek nincs olyan szülői háttere mégis szeretne kitörni egy elnyomott világból, miért ne lehetne?
   
 15. BERU

  BERU Állandó Tag

  Nos ezt nem kommentálnám eddig jutottunk 2012-ig
   

  Csatolt fájlok:

  most kedveli ezt.
 16. palmlaca

  palmlaca Állandó Tag

  Érdekesek felétek az orvosok is,,,diplomás emberek és mégsem elég inteligensek!??,,,
   
 17. BERU

  BERU Állandó Tag

  Laca itt nem az orvosról van szó hanem a szülőkről!!!
  Na de faluhelyen ahol sok a kisebbség aki nem jár iskolába ne is csodálkozzunk hogy nem tudja mi az illem.
   
  kágyula kedveli ezt.
 18. most

  most Állandó Tag

  nah álljunk meg... példát ? persze bizonyosan olyan is volt ....de elsősorban a hatalmukat!!! rangjukat védték mai szóval reklámozták az illemmel !
  amikor a szolgálót megtanították hogyan jöjjön be és mikor szólhat .. és igen.... inkább az önszorgalom.... belső igény
   
 19. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Sziasztok, jó estét mindenkinek:)

  Nagyon új vagyok a fórumon, a témához röviden csak annyi a hozzászólni valóm:
  több illemtankönyvet is olvastam már, némelyik nagyon szórakoztató, olvasmányos formában íródott. Hozunk magunkkal bevésődött "illemszabályokat" a családunkból, de van , aminek azért nem árt utána nézni.Számomra ilyen volt, hogy bemutatkozásnál mikor, ki-kinek nyújt kezet előre és ki mondja előbb a nevét...Az más kérdés, hogy eddig talán két esetben történt úgy a bemutatkozás, ahogyan az a nagykönyvben meg volt írva:D
   
 20. BERU

  BERU Állandó Tag

  A könyvek szerinti útmutató mindig csak tájékoztató jelleg, nem kell azokat bemagolni.Gondolj bele ha előveszel egy szakácskönyvet mennyi esélyed van pont ugyan olyanra elkészíteni, mint ahogyan ott meg van írva?
  Én kisvárosban is éltem és a fővárosban is kettőt összehasonlítva óriási a különbség! A kisvárosban sűrűbben találkoznak ugyanazon emberek, ezért megszokják egymást sűrűbben köszönnek, még a nagyvárosban alig jön szembe ismerős arc, több száz embernek meg köszöngetni elég vicces lenne.
  Mennél többen élünk majd a földön annál jobban elidegenedünk egymástól.
  Ami magával vonzza azt is sajnos, hogy nem beszélgetek egymással az emberek és egyre agresszívebbek is lesznek.
   

Megosztás