Ide minden Katicát!

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
harlekin katica

20090318harlekink3.jpg


harlekin katicák
 

Farkasbarack

Állandó Tag
Állandó Tag
Juuuj, de jó, hogy rátaláltam erre a topicra, én hatalmas katicarajongó vagyok évek óta, és gyűjtöm a katicás tárgyakat! :)
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítene valaki? Bödék és füsskaták nevére lenne szükségem... :)


Subcoccinella vigintiquatuorpunctata - lucernaböde. Barnásvörös szárnyfedőin 24 pötty van (igen változékonyak). A lárva és az imágó egyaránt növényevő, főleg lucernán élnek, károsak.


Adalia bipunctata - kétpettyes vagy változékony katica. Az előző fajnál kisebb, de vele azonos életmódú. Két pöttye nagyon változóan alakulhat, létezik fekete alapon piros pöttyös variánsa is. Halyzia - füsskaták. Vannak, akik külön családba sorolják őket. Testüket sárga alapon fekete pöttyök vagy fekete alapon sárga pöttyök borítják. A lárvák növényi tetvekkel, az imágók lisztharmatgombákkal táplálkoznak</O:p
<O:p
 

staccato

Állandó Tag
Állandó Tag
- az én katinkám (New York). bár így utólag sohasem ismertem volna meg! :) lehet h jobb lett volna!
katicabogar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

oregfiu1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk is sok volt az ősszel, a redöny alatt bejöttek, nem darabra súlyra volt mérhető. Álitolag csak hat pöttyös és mérgező? Igaz és hogyan mérgez??? Szép napot mindenkinek, Itt esik és 11fok van.
 

staccato

Állandó Tag
Állandó Tag
Röviden.
Vigyázat, a katicák harapnak!

A katicák kellemetlenkedhetnek - no persze nem a mi őshonos, hét és tizennégy pettyes jószágaink, amelyekről több népdal is született a történelem során. A veszélyt egy nemrég tömegével terjedő, nem őshonos katicafaj, a harlekinkatica jelenti. Az első itthoni példányt 2008-ban regisztrálták, és másfél éve alatt szépen el is szaporodott. Ma már külön oldalon várják a kutatók a lakossági bejelentéseket, hogy hol, mikor, mennyi harlekinkaticát láttak, így gyorsabb és egyszerűbb az ellenük folytatott védekezés, ami pedig nagyon fontos. A környezetidegen fajok betelepítése nem mindig okoz problémát, katasztrófát, de a következményeket szinte lehetetlen előre meghatározni, a harlekinkatica pedig olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely nagy veszélyt jelent a természet egyensúlyára, az őshonos élővilágra.
Annyit azonban saját tapasztalatom alapján leírhatom, hogy egy hosszú hétvégén a magyar határhoz közel, Romániában százával, de inkább ezrével láttam a faj képviselőit. A repülni tudó bogarakat a száz kilométeres távolság és a határ sem tartja vissza, nem tudható hányan költöznek át hozzánk. Történt ugyanis, hogy a kellemes családi kirándulást igen megkeserítették a tízesével ránk szálló harlekinkaticák. Azzal, hogy ránk szálltak még semmi problémánk nem lett volna, de a szabad testfelületünkön belénk is haraptak, a ruhánkat pedig kellemetlen illatú sárga trutyival borították be. A solymosi és a világosi várromok falait mindenhol katicák borították, félelmetes volt. Persze az még a legkevesebb, hogy megkeserítették a napsütéses őszben tett túránkat, de ennél sokkal súlyosabb következményekkel jár ezen katicafaj nagyszámú elterjedése.

Harlekinkatica
A harlekin egy a Távol-keleten és Szibériában őshonos katicafaj, Európába és Amerikába mesterségesen kerültek be. Először az 1900-as évek elején levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be Amerikába. A harlekinkaticák története több párhuzamot is mutat például a krumplibogáréval, s mint a legtöbb mesterségesen betelepített fajnak, a harlekinkaticának sincs természetes ellensége az USA-ban és Európában. Agresszív, ellenálló tulajdonságai pedig veszélyeztetik az őshonos fajokat, így az ökológiai egyensúlyt is könnyen felboríthatják.
A fajnak három változata terjedt el Európában, ezek bármelyikével találkozhatunk. Az egyik változat szárnyfedőinek színe a narancssárga és a vörös közötti árnyalatokban váltakozik, hátukon a pöttyök száma tizenöt és huszonegy között ingadozik. Nem ritka, hogy a pöttyök amorf formákká olvadnak össze. A másik típus szárnyát fekete és piros színű pettyek díszítik, a harmadik csapat szárnyai szintén feketék, és két piros folt látható rajtuk, amelyekben még egy-egy fekete pötty található. A harlekinkatica kinézetéről, színváltozatairól és mintáiról itt találtok részletes leírást.
A harlekinek gyorsan szaporodnak. Míg az őshonos hétpettyes és tizennégy pettyes bogárkáknak a szaporodást megelőzően nyugalomra van szükségük, nekik nincs, így egy év alatt három-négy nemzedék is kifejlődhet. Ez teszi lehetővé számuk gyors növekedését. A faj tagjai sokkal nagyobb távolságot képesek átrepülni, így nagy területeket tudnak rövid időn belül elfoglalni.
A gyors utánpótlás mellett rendkívül ellenállóak és nem válogatósak, ha elfogytak a tetvek, akkor megeszik más katicafajok petéit, lárváit, de megrághatják a mezőgazdaság által termelt bogyós gyümölcsöket is. A többi katicafajnál jóval nagyobbak és agresszívak, így azok élelem és utódok nélkül maradhatnak rövid időn belül, ami a végleges kipusztulásukhoz vezethet. A többi, kisebb termetű katica a harlekinek testében a felhalmozott rossz ízű és mérgező anyagok miatt nem tudja elfogyasztani a vetélytárs petéit, lárváit. A harc kicsit sem kiegyensúlyozott.
A harlekinek a mezőgazdaságra nemcsak a bogyós termések megrágása miatt veszélyesek, szüretkor sok katica keveredhet a szőlő közé, amelyek mérgező váladékuk miatt ronthatják az előállított bor minőségét.

39_0_5218_9433768cd60936009eb7598c57172fdf_0154b5_701_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

staccato

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyan lehet felismerni?
A harlekinkatica rendkívül változatos megjelenésű, de Európában alapvetően három változata terjedt el. Az első változat (Harmonia axyridis forma succinea) szárnyfedőjének alapszíne sárgás vagy vöröses, 0-19 fekete folttal, az előtoron általában világos (fehér vagy krémszínű) alapon fekete M-alakú mintázattal. A második változat (Harmonia axyridis forma spectabilis) szárnyfedői fekete színűek, 4 vörös folttal, míg a harmadik, legritkább forma (Harmonia axyridis forma conspicua) ehhez hasonló megjelenésű, annyi különbséggel, hogy csak 2 vörös foltja van, a foltok közepén apróbb fekete pettyekkel.

20141013harlekinkatica_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Miért idegesíthet bennünket?
A harlekinkaticáknak megvan az a rossz szokása, hogy tömegével jelennek meg a lakóépületekben, különösen az őszi és téli hónapokban. A kéretlen lakó társaságát kellemetlen tulajdonsága teszi még elviselhetetlenebbé: védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsájt ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból eltávolítani. Őshonos rokonaitól eltérően csípni is tud. Érdekesség, hogy ezt nem védekezés, hanem elsősorban éhségcsillapítás (só kinyerés) céljából teszi. A csípés helyén enyhén égető bőrpír és enyhe dudor jelentkezik. A duzzanat normális körülmények között hamar elmúlik, néhány dokumentált eset azonban súlyosabb allergiás reakciókról számol be.
 

oregfiu1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Válaszod nagyon szépen megköszönöm. Habár nem lettem nyugóttab , vegyszeres védekezés nem jöhet szoba sem mert hol mikor és mivel ezt nem igen sokan tudják.
 
Oldal tetejére