Happy Rosh Hashanah!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Szeptember 19.

Melitta - 2020 Szeptember 19, 00:17
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az újév napján a zsidóság megújítja szövetségét az Örökkévalóval a világ fenntartására és újjáteremtésére. De ez az ünnep nem csak a zsidóság számára fontos, hanem mindenkinek, aki hisz az összefogás megtartó erejében. Hiszen sokféle származású, hitű, világnézetű és vérmérsékletű magyaroknak tisztelnünk kell egymás szokásait, tragédiáit és ünnepeit.

  A hagyomány a teremtés napját a Biblia szerinti a hetedik hónap, Tisri, 1, napjára teszi, így Ros Hasana az újév ünnepe.

  A világ teremtése óta eltelt éveket a zsidó bölcsek az összes, korukban létező feljegyzés tanulmányozásával, a Biblia által számon tartott életkorok áttekintésével számolták ki, a Teremtés könyvének első fejezeteiben említett éveket a ma használatos évvel egyenlő hosszúságúnak véve, a teremtés hét napját a mai napokkal egyformának tekintve.

  A Tóra az Emlékezés napja, és a Sófárfúvás napjaként említi ezt az ünnepet. A napot elmélyült imádkozás jellemzi. Az imák fő témája Isten korlátlan hatalma a világ és az emberiség fölött. Vallási kötelezettség ezeken a napokon a sófár hangját hallgatni, ami ősidők óta a bűnbánatra figyelmeztet.

  Ros Hasanával kezdődik az a tíznapos önvizsgálat és bűnbánat időszak (tíz bűnbánó nap), amelyet a Jom Kipur, az engesztelés napja zár le.

  Az ünnepi vacsorához kapcsolódó legismertebb szokás, amikor egy darab almát mézbe mártanak.

  „Az Örökkévaló akaratából jó és édes évre virradjunk!”

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Szeptember 19.

  1. ?Walaky?
   ?Walaky?
   MAZEL-TOV.jpg 5781. év kezdete - רֹאשׁ הַשָּׁנָה - rōʾš hăššānâ
  2. Ernoe
   Ernoe


   Németország kíván egy édes újévet 5781!
   an1961, Georgina Bojana és Melitta kedveli ezt.
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   A zsidó naptár szerint négy újév van, ezek közül a legjelentősebb a zsinagógai újesztendő.A Rós Hasána kifejezés szó szerint azt jelenti: az év feje. Ez a lelki számvetés, önvizsgálat, az ima időszaka, amikor a Talmud szerint minden élőlény elvonul Isten előtt, aki megítéli őket a következő esztendőre. Mivel a közepesek még kapnak haladékot, hogy megjavítsák magukat, a hithű zsidók e napon visszagondolnak az elmúlt évben elkövetett hibáikra és tévedéseikre, az őket ért kísértésekre. Ugyancsak az újév napján adnak hálát a Mindenhatónak, amiért egész éven át megóvta őket a balszerencsétől és a rossztól. A Rós Hasánát megelőző hónap már a megtérés jegyében telik, szokás ilyenkor jókívánságokat küldeni és az év közben tett fogadalmakat feloldani.
   A zsidó újévi asztalon datolya, gránátalma, tök, csicseriborsó és póréhagyma található, mert ezek a termékeny és gyorsan fejlődő növények a kabbala szerint a szerencse jelképei.
   Nem hiányozhat a hal sem, fejével együtt, továbbá a mézes alma, amely kellemes és vidám évet hozhat, s a máskor sós és hosszúkás kalács (barhesz) is kerek és édes. Rós Hasánát sok helyen olyan dologgal töltik, amelyet egész évben végezni akarnak, így éjszaka nem alszanak (nehogy elaludják a szerencséjüket), hanem imák és vallásos énekek hangzanak fel.
   Ezzel a bejegyzéssel kívánok mindenkinek - jó és édes évet:
   Shana tova u-metuka!

   Csatolt fájlok:

   robokop és an1961 kedveli ezt.
  4. robokop
   robokop
   שנה
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  5. robokop
   robokop
   Sana Tova ve metuka.Az egesz emberisegnek legyen egy alcott es sikeres uj esztendeje.Hag szameah
   Georgina Bojana és Melitta kedveli ezt.

Megosztás