Eddig is tudtuk ezt az alkoholról, de most már tudományosan is alá van támasztva

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Május 27.

Melitta - 2020 Május 27, 06:27
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra. Azaz a nagy, téli hidegben jobban csúszik a stampedli, jó a depresszió ellen, arról nem is szólva, hogy beszeszelt állapotban a hideg se csíp meg bennünket. Az istenadta nép már jóval az amerikai kutatók előtt tudta ezeket! Sajnos.


  A Pittsburghi Májkutató Központ vezető munkatársaként dolgozó Ramon Bataller és kollégái 193 ország adatait felhasználva mutatták ki, hogy az éghajlat világszerte szerepet játszik a fokozottabb alkoholfogyasztásban és a májzsugorodás gyakoribb előfordulásában. Na meg azt, hogy az alkohol fogyasztása összefüggésben áll a depresszióval, amely jóval gyakoribb kevés napsütés idején. A Hepatology című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatainak felhasználásával készült.

  „Új bizonyítékunk van arra, hogy az időjárás, különösen a hőmérséklet és a napsütéses órák száma erősen befolyásolja, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk”
  – mondta Peter McCann, a skóciai Castle Craig addiktológiai központ munkatársa. Hozzátette: az időjárással összefüggő alkoholfogyasztás ráadásul közvetlenül befolyásolja a májbetegségek legsúlyosabb fajtája, a májzsugorodás kialakulásának esélyét, amely májelégtelenséghez és halálhoz is vezethet.

  [​IMG]
  Télen jobban csúszik
  A skót szakember szerint mindezek fényében a téli hónapokban szigorúbban kellene szabályozni az alkoholreklámokat. A WHO mindeközben hétfőn ismerteti Edinburgh-ban az európai alkoholfogyasztási szokásokra vonatkozó legfrissebb adatokat. A mutatók szerint az alkoholfogyasztás mértéke továbbra is magas, és a felnőtt férfi lakosság csaknem felére jelentenek kockázatot az ártalmas alkoholfogyasztási szokásokkal összefüggő rövid és hosszú távú egészségi, valamint szociális problémák.
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Május 27.

  1. Melitta
  2. Ivett-H
   Ivett-H
   Jó az illusztráció! :)
   Én egyáltalán nem engedném az alkoholreklámokat, ugyanúgy, ahogy dohánytermékeket sem lehet reklámozni. Maximum bort, esetleg sört, társaságban, étel-ital mellett, hangsúlyozva a környezetet (ld. ún. francia paradoxon).
   Amúgy nem gondolnám, hogy a reklám megléte vagy hiánya sokat befolyásolna. Kultúrába épült, nem nagyon van mit tenni ellene. Talán csak lassan, neveléssel, példamutatással.
  3. victorvacendak
   victorvacendak
   Ja, a hideg nem csíp meg. mi? A meleg érzés attól van, mert kitágulnak a kapillárosok, tehát a bőr is vérbő lesz, ami pont ellentétes a test hidegre adott védőválaszával, hogy szűkítse az ereket és tartsa a vért távol a kültakarótól, így regulálva a belső hőmérsékletet. De részegen megfagyni biztos szórakoztatóbb (és gyorsabb is), mint józanul...
   CasaLoma, Georgina Bojana és Ivett-H kedveli ezt.
  4. elovilagegyetem
   elovilagegyetem
   A történet úgy szól, hogy a Titanic katasztrófáját a jéghideg vízben az egyik szakács úgy élte túl, hogy tele volt alkohollal.
  5. victorvacendak
   victorvacendak
   Az a baj a történettel, hogy csak történet. A saját elmondása szerint történt így...
  6. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Merőkanál nagyságúra nyílt szemmel olvastam a cikket –mert, egy újszülöttnek minden …. új – egészen addig, amíg a skót szakember (mint tudjuk a skót kutatókat is a „brit kutatók” közé lehet sorolni) rá nem világított a lényegre. :) Jelesül arra, hogy télen kevesebbet kellene reklámozni az alkoholokat.
   Innentől napnál is világosabb, hogy valamilyen lobby-tevékenység bújik meg a háttérben, vagyis reklámozzunk, vagy ne reklámozzunk? :)

   Hadd tegyek ide egy rövid történetet, amely egy Abasár környéki boros gazdánál zajlódott le valaha:

   A gazda a vendégeket különböző boraival kínálta a borkóstoló során, és amelyek mindegyike mélyen alulmúlta a kívánt minőséget, vagyis savanyúbbnál savanyúbbak voltak olyan mértékben, némelyikből az ecetes uborka is kiugrált volna. Ám mindezek ellenére a vendégek mindegyiket az egekig dicsérték.

   A gazda bosszúsan csodálkozott, hogy a rossz borait dicsérik, és a végén előhozta a legjobb borát. A körbekínálás során azonban mindenki néma maradt és semmilyen szóval nem illették a helynek e kiváló levét.

   A kóstoló végeztével a gazda csak nem bírta ki, és a leghangosabb véleményt kifejtő vendéghez fordult:

   Felhoztam a pincéből az összes boromat. Az elején a legrosszabbakat, de maguk azt mind feldicsérték, úgy felmagasztalták, hogy ilyet csak ritkán hallani.
   A végén a legjobb boromat itták, de arra e szót sem szóltak. Miért?

   A válasz a következő volt:
   „Azokra ráfért a dicséret” cicus mosoly.jpg
  7. bigeszab
   bigeszab
   Orvosi vélemény: bármilyen kis mennyiségű alkohol fogyasztása emeli a vérnyomást. Az alkoholnak a vérnyomás emelésén kívül számos egyéb hatása is van: karcinogén, hepatotoxikus, neurotoxikus. (Centre for Addiction and Mental Health (CAMH), University of Toronto, Kanada)
  8. gumelig
   gumelig
   .

   "Reggel konyak, este konyak, attól leszünk mozgékonyak."
   CasaLoma és Georgina Bojana kedveli ezt.
  9. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Tényleg egy időben, úgy a 70-es években divat volt a Lánchíd konyak. Ki emlékszik erre? Aztán még a vermut különösen az Éva vermut. Akkoriban még divat és módi volt, valakihez csak egy kávéra felmenni. No meg mellé kínáltak boltban vett Tere-Fere és sós süteményt, no meg volt aki örömmel fogadta el a Lánchíd konyakot vagy az Éva vermutot. Ma már - nem mintha hiányozna -, mert nem, csak eszembe jutott, hogy ezek a termékek eltűntek. Helyette a különféle párlatok, no meg megszűnt a csak egy kávéra hozzád/hozzám is. Ma már az emberek valamilyen kávézóban, v. Mekiben találkoznak, ha találkoznak. A csevej főként telefonon vagy interneten megy. A személyes találkozó szinte olyan ritka, mint a fehér holló... Az emberek szétrebbentek. Begubóznak. Sok minden megváltozott, többek között a telefon. Mennyire áhítoztunk rá, hogy legyen. Ma már mobil van a táskánkban, zsebünkben, mindig elérhetőek vagyunk. Tudom, nem lehet és kár is lenne visszanézni, vagy akár -lépni is, mert sok vállalkozás a mobilnak köszöneti a létét. De tényleg jó nekünk ez? Annyira, hogy még a családi életben is mobillal a kezükben ülnek le az emberek többsége étkezni, talán nem is a közös asztalhoz, hanem mindenki a saját tévéje elé... Vagy ha mégis közös az asztal, az étkezés közben megy a csevej - de másokkal, - s nem a családtagokkal. Ez azért szomorú. Ugye, ugye, minden jóban van valami rossz, de minden rosszban van valami jó is. No most, egy közhelyet írtam le, de igaz.
   Ivett-H kedveli ezt.
  10. setni
   setni
   Ismét van lánchíd konyak...[​IMG]
   varázsdoboz és Georgina Bojana kedveli ezt.
  11. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Óh köszönöm, fel sem ismertem volna. Annak az üvegének a formája is más volt. Aztán kérdés, hogy a "belbecs" is, u.az? No de Éva vermutot, tudsz-e varázsolni?! Nem mintha szerettem volna, mert nem. Csak jól emlékszem, mennyire itták, ténylegesen divat volt. Vagy inkább olcsó és ezt lehetett kapni. Mindenképpen köszönöm, még akkor is, ha nem fogyasztom.
  12. setni
   setni
   Éve vermuth...nos ellehet készíteni házilag is..
   A vermut házi elkészítése rendkívül egyszerű: vegyünk hozzá egy liter fehérbort.
   Három decit befőttesüvegbe töltöttem, majd beletettem 6 gramm fehér ürmöt.
   Fahéjat, szegfűszeget, kakukkfüvet és őrölt köményt tettem hozzá, valamint két evőkanál cukrot; az igazán édes változatokban ennek sokszorosa található. Két napot adtam a rumnak, hogy kiáztassa az ízt a növényekből, majd a textilpelenkán átszűrtem. A borba öntve lazán felkevertem: egy darabig bizonytalankodva az optimális hőmérsékleten, hagytam szobahőmérsékleten.
  13. szurka
   szurka
   Cikkre visszatérve: nem, nem csökkenti a depressziót. A kedvetlenséget javítja - addig, amíg hat. Aztán az visszatér. És ha elég sokáig gyakorolod, akkor már igazi depressziós leszel.
   Ördögi kör.
   sidavoq és setni kedveli ezt.

Megosztás