Alvás, alvásproblémák

Kiss Ida témája a 'Pszichológia' fórumban , 2015 Március 29.

 1. Kiss Ida

  Kiss Ida Charcharodon

  A legtöbb pszichológiai problémához társul valamilyen alvásprobléma. Vagy túl sok alvás, vagy túl kevés alvás, nehéz elalvás, éjszakai felriadás.
  Neked volt-e, van-e ilyen problémád, és hogyan tetted magad túl rajta?[​IMG]
   
  vica52 és Beka Holt kedveli ezt.
 2. Kiss Ida

  Kiss Ida Charcharodon

 3. Kiss Ida

  Kiss Ida Charcharodon

  Az alvásproblémáknak három formája van. Az egyik az elalvás nehézsége, a másik a felületes, nyugtalan alvás. A harmadik az éjszakai felébredés, ami után nem tudunk újból elaludni. Sokféle ok lehet a hátterükben. Ha csak egyszer-egyszer fordulnak elő, akkor nem túl nagy gond, megoldható egy pohár langyos tejjel, vagy sörrel :).
   
  vica52 kedveli ezt.
 4. Kiss Ida

  Kiss Ida Charcharodon

  A traumahelyzetet átélt emberek közül sokan mintegy "túl érzékenyre állítják be a riasztót". Elméjük folyamatosan figyel, hogy ha valami jelét tapasztalja hasonló helyzet bekövetkeztének, akkor időben riassza az egyént. Emiatt másra nem tudnak figyelni: ezt figyelemzavarnak szokták diagnosztizálni, pedig csak arról van szó, hogy másra figyel az illető, mint amit a környezete elvár tőle. Ha megzavarják a figyelésben, ingerültté válik, hiszen, ha elterelik a figyelmét, akkor nem tud védekezni, ha bekövetkezne a baj. Mogorva, és veszekedős lesz a viselkedése.
  Mivel a láthatatlan, tudattalan riasztó éjszaka is be van kapcsolva, sőt, éjszaka pláne, ezért nem mer elaludni, és könnyen felriad. Az ilyen ember csak akkor alszik, ha már elájul a fáradtságtól, és ha a szükséges minimumot kialudta, máris felébred, akár az éjszaka közepén.
  A kialvatlanság igen hamar depresszióhoz vezet, tehát a "figyelemzavar" diagnózishoz, meg a "szociális viselkedészavarhoz" hozzácsapják a "depresszió" diagnózist is. Ráadásul még akár a titokzatos, valójában megfoghatatlan "borderline" diagnózist is.

  Holott az illető PTSD-ben, azaz poszttraumatikus stressz szindromában szenved.
   
  vica52, Katalin74 és veritatem kedveli ezt.
 5. Kiss Ida

  Kiss Ida Charcharodon

  A finnországi Turku egyetemén a kutatók nagy létszámú csoporton végeztek felmérést arról, hogy milyen gyakoriak a RÉMÁLMOK, és milyen más pszichológiai problémákkal járnak együtt.
  http://sorsformalo.com/remalom-mi-okozhatja/
  Az ismétlődő rémálmokkal, mint azt a modern pszichoterápiák nagypapája, Sigmund Freud óta tudjuk, a tudattalanunk üzenget. Addig nem fog békén hagyni, amíg nem figyelünk rá.
   
  vica52 és Katalin74 kedveli ezt.
 6. sulti

  sulti Állandó Tag

  A tudat működésének van ritmusa, van feldolgozó mechanizmusa, "anyagcseréje".
  Amit menet közben nem tud feldolgozni, azt bedunsztolja, leviszi a pincébe és felteszi a tudatalatti egyik polcára. Később amikor tud vele foglalkozni, akkor újra előveszi és feldolgozza. Amikor a különféle tapasztalatok, gondolatok a tudattalanba távoznak akkor átkonvertálódnak érzelmekké, amik foglalkoztatnak, inspirálnak minket. Amikor valaki nem akar ezzel foglalkozni azt hamarosan nyomasztani fogja. A túl sok tudattalanba lenyomott és erőszakkal ott tartott, feldolgozatlan információ zavarttá, frusztrálttá teszi az embert. Mivel tudatosan nem hajlandó velük foglalkozni, ezért ez tudat alatt történik. Amit nem tudunk feldolgozni azt ismételjük, ezért keveredünk állandóan ugyanazokba a szituációkba, ezért szedjük össze ugyanazokat a betegségeket és így tovább. A feldolgozatlan információk tönkreteszik az éjszakai alvást, a pihenést a kikapcsolódást a lazítás képességét.

  Amit célszerű ezért tenni, az a rendszeres "takarítás" úgy mint meditáció, relaxáció illetve bármilyen lelki és szellemi gyakorlat, belső munka. Ez idővel megszűntet minden alvászavart.

  Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes felkelni és jegyzetet készíteni. Mit érzünk, miért nem tudunk pihenni, milyen késztetést érzünk, mi lehet a baj stb. Ez után nagyobb eséllyel tudunk majd elaludni.

  Persze sok egyéb trükk van még, mint a már említett forralt tej is, ami egy igen komoly idegnyugtató.
   
  most, 1958 és vica52 kedveli ezt.
 7. Korikka

  Korikka Állandó Tag

  Köszönöm ezt a sok információt.
  Gyerekkorom óta nehezen alszok el, de az utóbbi időben igen extrémmé vált a helyzet. Több órába telik elaludnom, már ha egyáltalán sikerül. (Az utóbbi három napban kétszer is csak 3-3.5 órát tudtam aludni.)
  Éjszaka többször felébredek, és legtöbbször ugyan visszaalszok, de csak felületesen alszom. Néha mélyebben, akkor rémálmaim vannak.
  Elég szorongó típus vagyok, Crohn-betegségem van, ami sok problémát okoz az életemben, ezekkel szinte biztosan összefüggésben van a rossz alvásom.
  Kipróbáltam már sokmindent: meleg tej mézzel, szerecsendióval, citromfű tea, macskagyökér, valeriána, meditáció, légzéstechnikák. Lefekvés előtt fél órával kikapcsolok minden zajforrást, és csak egy enyhe fényforrást hagyok a szobában, hogy a szervezetem észrevegye, hogy nyugi van, alvás lesz.
  Ezek alkalmanként segítenek, de messze nem nyújtanak megoldást a problémára.

  Járt már esetleg valaki hasonlóan? Milyen tippet tudtok adni, ami segíthet?
   
 8. 1958

  1958 Állandó Tag

  Évek óta valami megváltozott bennem. Éjszakánként háromszor is fölébredek és ki kell menjek pisilni. Kellemetlen különösen ha otthonomtól távol vagyok. Gyakori, hogy már éjjel egy óra körül fölébredek és már nem tudok visszaaludni csak forgolódok és várom a reggelt. Viszont napközben nem érzem magamat fáradtnak. Mi lehet mindennek a kiváltó oka nem tudom. Valamikor végigaludtam egyhuzamban az éjszakát. Vajon mi változott meg? Min kellene változtassak, hogy újra a régi legyen az alvásom.
   
 9. most

  most Állandó Tag

  mindenki más , de végül mindeni saját magát húzza ki a bajból

  én az álmaim mögé néztem, felszínes alvóknak amúgy-is, könnyebb megőrizni az álomképet
  szal adott
   
 10. most

  most Állandó Tag

  egy biztos a pszichéd-azt akarja h legyen időd gondolkodni tedd azt , meditálj-meditfeküdj :p
  pl ez az extra idő- békés állapot - mit tudok ebből kihozni ?
  ( egészséged rendben van? probléma a változás ?)
   
  1958 kedveli ezt.
 11. 1958

  1958 Állandó Tag

  Egészségem rendben, legalábbis nem érzékelek semmilyen szervi elváltozásra utaló jelet! Viszont az alvásomra mondhatom, hogy éber! Amiket leírtál ezeket teszem, így a családom pihenését nem zavarom.

  Minden bizonnyal valamikor valami történt ami által megváltozott az alvásom. Talán érdemes lenne visszakeresnem és megváltoztatnom a programot.
   
 12. most

  most Állandó Tag

  kérj rá álmot... van rá esélyed épen mert éber alvó lettél h tudatos álmodás képessége nélkül is megkapod
  én ezt tenném
  lefekvés után azt mondanám magamnak tudom h sejtjeimnek, szerveimnek , agyamnak, képességeimnek, szüksége van a regenerálódáshoz
  mi az ami ezeknél is fontosabb most nekem ?
   
 13. 1958

  1958 Állandó Tag

  KÖSZÖNÖM SZÉPEN!! Nagyon, nagyon tetszik! Megcsinálom!

  Fénnyel teli áldott szép napot kívánok.:Kati!
   
 14. sulti

  sulti Állandó Tag

  Az egyik legjobb trükk az alvásproblémák megszüntetéséhez vezető úton az Áyurvédikus pszichológia beépítése az életünkbe.

  A védikus időbeosztásban a nap nem a reggellel kezdődik, hanem az előző esti lefekvéssel, mivel az határoz meg mindent.

  - 21:00 - 23:00 Pihen az intelligencia.
  Ha ilyenkor alszunk, akkor javul az analitikus intelligenciánk és nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk. Ha ebben az időszakban ébren vagyunk akkor károsodik a megkülönböztető képességünk, zaklatottá és feszültté válunk. Az intelligencia elsődleges funkciója az, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a lelki és anyagi dolgokat és funkciókat. Ez a finom intelligencia működés károsodik ilyenkor a legjobban.
  - 23:00 - 01:00 Pihen a fizikai test.
  Ha ilyenkor már alszunk, akkor másnap tele leszünk erővel, fizikálisan és mentálisan is erősek leszünk. Ha ebben az időszakban ébren vagyunk akkor másnap tompák és levertek leszünk. Nehezünkre esik majd a logikus gondolkodás és minden szellemi tevékenység.
  - 01:00 - 03:00 Pihen az idegrendszer.
  Ha ilyenkor alszunk, akkor érzelmileg kiegyensúlyozottabbak és dinamikusabbak leszünk. Ha ebben az időszakban ébren vagyunk akkor másnap érzelmileg frusztráltak és ingerlékenyek leszünk. Károsodik az a képesség, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt az agresszió és az apátia között.

  A lefekvés meg fogja határozni a felkelésünket.

  - 03:00 - 04:00 Ébred a lelki és a szellemi erő.
  Szűkebb értelemben hajnali három és négy, tágabb értelemben három és hat óra között a legjobb a lelki és szellemi gyakorlatokat végezni. Ilyenkor az elme a lehető legkevesebb követeléssel áll elő, szilárd de nem feszült. Ebben az időszakban működik a legjobban a lelki intelligencia. Ilyenkor tudunk a legkönnyebben különbséget tenni a lelki és az anyagi dolgok között. Ilyenkor ismerjük fel a legkönnyebben, hogyan tudjuk még a halott anyagot is lelki szempontból az önmegvalósítás érdekében használni.
  - 04:00 - 05:00 Ébred az érzelmi és a mentális erő.
  Ez a galaktikus napfelkelte (független az évszakoktól, mindig hajnali hat órakor van) előtti utolsó óra. Ilyenkor az egész természet a nap megjelenését várja. A nappálya felfutása ilyenkor erővel tölt fel minket, ebben az időpontban, különösen érzelmi erővel. Aki ebben az időpontban kel, az egyre reálisabban de optimistábban áll hozzá a dolgokhoz, megmagyarázhatatlan jókedv lesz rajta úrrá.

  Indiában a depressziós és szorongó betegeket mindig ebben az órában keltik fel, mert ez jó alapot biztosít számukra egész napra. Célszerű azonnal felkapcsolni a villanyt, gyertyát gyújtani, valamilyen harmonikus zenét hallgatni. Meleg az emésztés elősegítő italt inni (meleg limonádé, gyógynövény tea vagy puer). A yoga gyakorlatok közül ilyenkor a Napüdvözlet a legjobb. Erősen ajánlott a Nap személyiségéről (Szurya) olvasni vagy elmondani a mantráját -a mantrákat amúgy is tartalmazza a Napüdvözlet.
  Valamint természetesen meditálni. A nap első három órája 3-6-ig a lelki gyakorlatoké.
   
 15. most

  most Állandó Tag

  szeretem az ilyen szentenciákat a bioritmus meg smafu szted ? :) mindenki egyforma, meg óra ( emberi találmány )
  próbáljál meg felébreszteni 3 kor az lesz a szellemi gyakorlat mindkettőnknek
   
 16. sulti

  sulti Állandó Tag

  Ezért fontos a lefekvés ideje, mert ezzel befolyásolni lehet a bioritmust és az alvás mennyiségét.

  A legkisebb még érzékelhető bioritmusunk 45 perc, ebből több mint két és fél lesz az alvást meghatározó két órás ciklusban. Tehát nem arról van szó, hogy mindenkinek ugyanabban a pillanatban kell elaludnia. Elég lenne csak egy 45 perces intervallum de itt 120 perc van.

  A lefekvés időpontja szintén befolyásolja az alvás hosszát, amit jelen matematikai tudásunk szerint nem lehetséges kiszámolni a felkelés időpontjából. De abból a tapasztalatból, hogy a legtöbb ember későn fekszik, az emberek azt a helytelen következtetést vonják le, hogy a korai kelés feltétlenül kevesebb alvást is eredményez. Ezért nem tudjuk, hogy ha valaki hajnali háromkor kel, akkor mennyi időt töltött alvással.

  Így mindenki az alkatának megfelelően tud lefeküdni és az alkatának megfelelő mennyiséget tud aludni.

  Ennek kiszámolásához az órák megadása természetesen csak segítség, mivel itt a hormonális ciklusunkat legjobban befolyásoló égitestek mozgásáról van szó, amik közül a nap szerepe a legfontosabb. Ezt védikusan 32 részre osztották így kapták a muhurtákat, amik 45 percet tesznek ki. A modern tudomány is ezekkel a 45-90 perces mini ciklusokkal számol.
   
 17. most

  most Állandó Tag

  befolyásolni lehet a bioritmust.. persze az órával épp ezt tesszük
  közmegegyezés szerint .. pedig -köz- szerint lenne 5 féle hivatali munkakezdés , kisebb teher lenne a közlekedésben is
   
 18. sulti

  sulti Állandó Tag

  Az alvást vagy ezer különféle ciklus szabályozza. Ebből vannak dinamikusak, amiket tudunk szabályozni és statikusak, amiket nem. Ez utóbbiak a bolygómozgások amik közül a nap, a hold és a föld egymással bezárt szöge a legfontosabb. Ha valakinek van hozzá kedve, lehetősége, tudása és a napi időbeosztásának a legfontosabb elemeit a naphoz hangolja akkor ez az egyik legjobb módja az alvásproblémák megoldásának, problémásabb esetben a megoldás kezdetének. Persze senki ne azt akarja az elsőnek rendbe tenni az életében ami a legfatalistábban mozdíthatatlan, hanem azokat a dolgokat amik mozdíthatóak. Ha valaki éjjel dolgozik, ne akarjon hajnali ötkor kelni. Minél több dolgot változtat meg valaki az életében, annál nagyobb hatalma lesz az arányok felett, az élethelyzetek pedig idővel változnak, ami ma megoldhatatlannak tűnik, az holnapra már megoldható lehet.

  A következő nagy trükk, hogy amennyire lehetséges összehangoljuk az ébrenlétet és az álomlétet. Ez két radikálisan eltérő tudatállapot, még a fiziológiánk is teljesen máshogy működik. Az alvásról általában a nyugalom jut az eszünkbe de pont a legfontosabb részét, amiben álmodunk hívják paradox alvásnak, mivel ilyenkor a szervezet elszabadul. Tombolnak a hormonok, felmegy a vérnyomás, a pulzusszám, beindul az emésztő rendszer és keményen elkezdünk izzadni. Pont nem tűnik pihenésnek, pedig ez a pár perc több órányi alvással is felér.
  Annyira más tudatállapotunk van alvás közben, hogy elalváskor elvész az emlékezet és felkeléskor is. Csak nagyon kevés ember van aki elalvás közben is meg tudja tartani a tudatát, ettől valamivel több aki általában emlékszik arra, hogy mit álmodott.
  Egy 8 órás alvás alatt nagyjából másfél óránként, tehát 5x álmodunk. Az egy éjszaka álmodott álmoknak általában van egy vezérmotívumuk ami összeköti őket. Ezt az ébredési traumával el is veszítjük, ezt hívják emlékezési deficitnek.
  A legfontosabb gyakorlat az álomnapló vezetése, hogy minden reggel címszavakban lejegyezzük, hogy mit álmodtunk. Ha nem emlékszünk rá akkor merengjünk el a hangulaton, amiben felkeltünk és tegyük fel magunknak azt a kérdést, hogy mikor szoktunk ilyet érezni, illetve mikor éreztünk ilyet utoljára.

  Az álomnapló lehetővé teszi a félbeszakadt álmok befejezését, továbbszövését, az alternatív befejezéseket és természetesen az álomelemzést, ami önismeret legjobb módszere. Aki megtanulja elemezni az álmait és elsajátítja a tudatos álmodást az akkor fog pszichológushoz menni, ha a pszichológus segítséget kér tőle :) Szintén az álomnapló köré épülnek azok a módszerek, amik az álmot valóságként és a valóságot álomként szemlélik. Ezek hangolják össze az álomlétet és az ébrenlétet. Amikor valaki megérti és megvalósítja, hogy az álom egy ideiglenesen létező valóság, úgy fog aludni menni, mintha kirándulni menne. Ez önmagában megold minden alvás problémát. Persze nem kell neki mert van még más technika is. De azt majd egy más alkalommal.
   
 19. most

  most Állandó Tag

 20. sulti

  sulti Állandó Tag

  Igen, ez az általános eset, ami egyes konkrét esetekben változhat. A legtöbb esetben megmarad a központi motívum csak nem látszik a káoszban. A rendszertelen alvás, evés, elektronikus eszközök túlzott használata beleértve a világítást is, erősen betesz de talán semmi nem zavarja annyira össze a saját belső képi világot mint a mozgógép. Az álomelemzésnek mindig ez a legnagyobb gátja. Ha ezek megvannak akkor már csak ki kell művelni az álomtestet, mert ha nem elég erős az álmodó nem tud benne maradni vagy nem lesz teljesen tudatos és akkor megint kitör a káosz.
   

Megosztás