1990 előtt születettek

livvi

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondoljatok csak bele, 1990 előtt születettek, azaz MI, kész csoda, hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt gyerekülésünk az autóban,sőt még biztonsági öv se nagyon, viszont bizton tudhattuk,hogy a gyerekágyak
festékében akadt bőven ólom.A gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén nyithatóak
voltak,nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval, és mikor bicajozni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem.Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejtették, hogy élünk
és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy
mobil.Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham.Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű, egyenes ági rokona.Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy
csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért.Étkezési szokásaink Schobert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét, de még egy
Mc'Donaldson edződött átlagos amerikai elhízott kisgyerek is helyből nyomna egy hátra szaltót attól, amit mi leküldtünk kaja címszóval. Gondoljunk a zsíros kenyérre,a kolbászra, a disznósajtra (ki tudja mit tettek bele), az iskolai menzára (ki tudja mit NEM tettek bele) és mégis itt vagyunk. A kakaóban nem volt A,B,C,D és E vitamin, viszont "Bedeko"-nak hívták és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét még magunknak kevertük és mosatlanul ettük a fáról a gyakran éretlen gyümölcsöt,a WC pereme alatt pedig a baktériumok ezreinek a kolóniái telepedtek meg a még háborítatlan nyugalomban,a pre Domestos korban.
Ezek voltunk mi.
Hősök?
Talán.
Hősei egy letűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.


Haha. Nagyon jó!!!
És milyen igaz. :p

És tényleg felnőttünk, ráadásul szerintem egészségesebbek is vagyunk az utánnunk jövő generációknál.
 

csont25

Állandó Tag
Állandó Tag
Kár, hogy nem születtem korábban. Láthattam volna élőben Lenint.

/Aki ezt érti,biztos elmúlt 20 éves./
 

cat34

Állandó Tag
Állandó Tag
1321994254.7727-mszka-f.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Én még 50 filléres fagyit is ettem, és több volt benne a jég, mint a szörp. Amikor én kicsi voltam, az utcánban még villany sem volt, és elsős kisiskolás koromban vezették be. Addig felénk telepes rádiót hallgattak az öregek, tv csak nagyon kevés embernek volt, inkább moziba jártak a felnőttek. Zsíroskenyeret ettünk, kristálycukorral vastagon megszórva. Disznósajtot, disznókolbászt a padlásról, mosatlan gyümölcsöt a fáról. Igaz, hogy utána nem győztünk vakarózni, mert tele lettünk kiütéssel. Mezítlább jártunk nyáron, és a gyepen így közlekedni, igazán fölséges érzés volt. Bambit ittunk, amit most szerintem senki sem inná meg. Gumi babánk volt, meg rongybabánk, amit mi varrtunk magunknak. Mesekönyön kívül, más bolti játékunk nem is igen volt akkoriban. A boltban nagy 50 l-es alumínium kannából mérte a boltos a tehéntejet. Fogalmunk sem volt, hogy mi van a kenyérben, és milyen adalék a konzerben, ami akkoriban üvegben volt. Pl. lecsó. Lovaskocsiról vette anyu a görögdinnyét, és az valóban érett volt, ikrás, és finom. A bocicsoki volt a vágyaink netovábbja, és a jeles, kitűtő, stb. kisméretű tejcsokik. Még emlékszem a mozaik csokira, és az 1 Ft-os celofánba csomagolt szaloncukorszerű csokikra.
De jó, hogy manapság a gyerekek dőzsölhetnek a finomságokban, és a játékok arzenáljaiban! De viszont kár, hogy a saját készítésű játékok, ajándékok kimentek a divatból. Akkoriban karácsonyra magunk készítettünk ajándékot, születés, névnapra meglepetést.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Mile

Állandó Tag
Állandó Tag
Magam is fogyasztottam 50 filléres fagyasztott színes tehénváladékot, a fagyizó mellett 1 forintért zsíros deszkát adott a kolbászsütő Józsi bá. Ha találtunk egy bélást (a régi 2 forintost hívták így) azzal ünnepbe forult a délután. Jaj, de szépek is ezek a régi emlékek...!:1:
 

naivbalek

Állandó Tag
Állandó Tag
Még a lakótelepre is hozta lovaskocsival a szikvizes a szódavizet, mindig kiabált, hogy "Itt a szódás!". :) Az emberek meg mentek le és cserélték az üreset telire. :)
 

kovkrisz85

Állandó Tag
Állandó Tag
Ténylegesen sikerült "jól" felnőnünk nekünk is, de előttünk is mindenkinek; a mai fiatalok meg annyi védelmet kapnak, hogy abba gyengülnek bele.
 

Kaktuszmanoka

Állandó Tag
Állandó Tag
Az biztos, hogy a mai fiatalok jól értenek a számítógéphez, internethez...egy-egy online játék miatt naphosszat ülnek a gép előtt. Hol marad a friss levegő, napsütés vagy éppen havazás, eső, szivárvány.
Emlékszem mi a barátnőmmel gyermekkorunkban, alig vártuk a délutánt, hogy iskola után felpattanhassunk a biciklinkre, vagy felfedező utat tegyünk a közeli kiserdőbe. A hétvégéket a "telken" töltöttük és szinte csak enni szaladtunk haza :)
 

neptunus100

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes az én életem abban a tekintetben, hogy 1970-ben számítógép
programozóként kezdtem dolgozni. A számítógépek akkor kb 100 millió forintos csodák voltak, és misztikum vette körül ezt a témát az átlagemberek szintjén. Én csodabogárnak számítottam a környezetemben, belegondolok, hogy mennyit változott a világ ebben.
De ott volt még sok helyen a számomra olyan nagyon szeretett falusi élet, amiben nyaranta volt részem anyámék szülőfalujában. Akkor még voltak lovak, tehenek, csirkék, kacsák, libák, pulykák háztájiban, és minden bió volt. A Balaton is romantikusabb volt, kevésbé " civilizált".
Volt sok "szabadstrand ", ezek voltak a legjobbak, meg sok hal is volt benne, szerettem horgászni, megenni a saját magam által fogott friss halat. Boldogabb voltam, mint ma, amikor minden "ízfokozóval ", meg egyéb érzékeinket becsapó csodaszerekkel van tele, és a hamisított nagy élvezet közben megbetegszünk tőlük. Bizony visszasírom a régi szép időket én is, már így nyugdijközelben.
Kívánok Nekünk, Nektek szebb holnapot, több megértést egymás iránt, és használjátok a számítógépet a maga előnyeivel javatokra, de ne gondoljátok, hogy attól, hogy tudtok játszani a neten, már profik vagytok ( ezt a mai fiataloknak irom !! )

Szép napot mindenkinek !!!!
 

Ksz_msi

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyerekkoromban kertes házban laktunk. Villanyunk volt, de víz nem, csak kerti csap. A haverokkal bicajozni jártunk a környéken. Nagy szó volt az első karórám, amikor már időre tudtam hazamenni. Telefon nem volt, vezetékes sem. Mi mégis egész nap csavarogtunk, és a szüleink nem aggódtak értünk. Ma panelban lakom, hiányzik a zöld, a levegő. A gyereknek van mobilja, de nem szól ha késve jön haza. Neki semmi az a 20-30 perc, amíg én halálra aggódom magam. Segít beállítani a telefonomat, boszorkányos ügyességgel kezeli a számítógépet. A haverokkal is online beszélget. Nem mennek bicajozni, nincs grund, ahol összejöjjenek... Más a világ, mint a mi időnkben volt.
 

Malex

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben a felgyorsult világban a fiatalok nagyon nehéz helyzetben vannak. Még 10 évvel ezelőtt is világosabbak voltak a szabályok, egyértelműbbek az értékek. Ma már egyre kevésbé tudjuk, hogy mi a jó, mi a rossz. Amit gyerekként rossznak tanultam meg, ma már lassan minta lesz... Ilyen körülmények között nehéz fiatalnak lenni.
 

zolejka

Állandó Tag
Állandó Tag
Annak idején mi is egész nyáron a szabadban voltunk. Rengeteget bicigliztünk, gyalogoltunk. Jóízűen ettük a zsíros kenyeret, nem ismertük a chipset. Sokkal több gyümölcsöt ettünk, főleg a fáról. Nagyinál a nyaraláson akár 2 hétig is borsót ettünk vagy babot, ha annak volt a szezonja. Azt ettük ami éppen termett. De szép idők voltak...
A tv-ben sem volt 1000 csatorna, mégis elegendő volt.
Ez már teljesen más világ. A mai gyerekek szinte már nem is beszélgetnek, nem bandáznak, nem járnak a szabadba, nem olvasnak könyveket.
 

naivbalek

Állandó Tag
Állandó Tag
...ha bementünk a gyógyszertárba, a gyógyszertáros bácsi úgy kezdte: ,,Na, hány csomag ostyát kérsz?" :) Néhány fillérbe került és élvezettel ettük az áttetsző négyzetlapocskákat, élveztük ahogy a szájpadlásra felragadt. :D
 

angyalkám

Állandó Tag
Állandó Tag
:p Én egy nagy bérházban nőtem fel körfolyosós ház volt,de ott volt bujocska , kerketőzés és persze este a lakok bosszantása , de nagyon szép volt és jó volt. Vége lett ........... kár érte!
 
Oldal tetejére