összehangolt műveletben rabolják ki a bőröndöket a budapesti reptéren

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 November 8.

Melitta - 2018 November 8, 20:09
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  „Bele van kalkulálva a rakodók bérébe, hogy szajréznak” - foglalta össze a Liszt Ferenc téri csomaglopási botrány lényegét egy, az Indexnek megszólaló rakodómunkás.

  A neve elhallgatását kérő informátor elmondása szerint azért volt hajlandó beszélni, mert a budapesti repülőtéren uralkodó állapotok idővel azt is a bűnbe sodorják, aki amúgy becsületesen végezné a munkáját. A csomagok fosztogatása ugyanis folyamatos probléma a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

  „Nem a repülőtér épületében történik a csomagok nyitogatása. A csomagfeladás útja végig be van kamerázva, a különböző cégek munkásai együtt dolgoznak, ott van a repülőtéri személyzet is. A nyúlkálás akkor kezdődik, amikor a csomag elhagyja az épületet, és elindul a repülőgép felé” - magyarázta a folyamatot informátorunk. A repülőgépnél viszont már több évtizedes rutinnal folyik a munka.

  A rakodók háromfős brigádokban dolgoznak.

  Egyikük lenn a futószalagra rakja a bőröndöket, két ember pedig a csomagtérben tevékenykedik. A poggyásztérben dolgozók közül az egyik munkás a rakodó, a másik a nyitogató. A nyitogató ember a munka elején falat épít a nehezen felnyitható csomagokból, többnyire a fóliával betekert bőröndökből.

  A rakodó feladata a legösszetettebb. Kell hozzá fizikai erő, hogy lekapja a futószalagról az érkező csomagokat. Ugyanakkor jó megérzésre és rutinra is szüksége van, hogy egyetlen pillanat alatt eldöntse, ígéretes bőrönddel van-e dolguk, vagy olyannal, amivel nem érdemes foglalkozniuk. Az utóbbi esetben elhelyezi a poggyászt a poggyásztérben.

  Ha azonban úgy ítéli meg, hogy a csomagban érték lehet, az épített fal mögé dobja azt. Itt lép be a fosztogató, aki gyorsan kinyitja, átkutatja a bőröndöt, hogy végül visszazárva berakja a többi közé.
  A csapat nem véletlenül dolgozik ilyen szervezetten. „A gép feltöltésére legfeljebb fél óra van. Három ember munkáját pedig csak kettő végzi, mert egyikük a nyitogatással foglalkozik.”

  „A repülő poggyászterét állítólag több ponton is ellenőrzik. Vannak rendőrök, akik időnként jönnek, de őket a legkönnyebb kiszúrni. A repülőtéren minden kocsin van valamilyen cégjelzés, ha civil autót látunk, akkor egyértelmű, hogy ők a rendőrök”- magyarázta informátorunk.
  A poggyásztérben dolgoznak persze biztonsági őrök is, akik kamerával rögzítik, hogy minden szabályszerűen menjen.

  „A rakodók szólnak az őröknek, hogy mikor fordítsák más felé a kamerát” - mutatott rá a férfi arra, hogy mennyire egyszerű kijátszani ezt a biztonsági intézkedést is. „Ezek nyomott órabérű emberek, akik valamennyi pénzért összejátszanak a rakodókkal”.

  A csomagfosztogatás oka egyrészről a munkások alacsony bére, másrészről a munkaerőhiány – írja a lap.

  atv.

  [​IMG]
   
  Perlalba kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 November 8.

  1. setni
   setni
   Alacsony bér....mindent nem lehet arra fogni.
   Emberi tartás az nincs. Más tulajdonát elvenni......
  2. tornando
   tornando
   Persze hogy eszement baromság a mondat:"Bele van kalkulálva a rakodók bérébe"
   A kórházi dolgozók, a postások, a mentősök.
   Mind mind így élnének.
   Na ezt hozza a politikai formula és a fejétől büdösödik a hal.MINTA ADÁS A ROSSZ PÉLDA
   OLAF jelentés vége?
   Utoljára módosítva: 2018 November 9
   Perlalba és setni kedveli ezt.
  3. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Lerágott csont ez. Több évtizedes probléma. Volt rá megoldás, de az senkinek sem kellett, mert nem volt gazdaságos a légitársaságoknak.
   Egyszerűbben fogalmazva; élvezni mindenki szeret, de ami előtte van azt nem, mert fárasztó.
   ladybug7spots, CasaLoma és setni kedveli ezt.
  4. gumelig
   gumelig
   Magyarország jobban teljesít...:D
   Perlalba és Ernoe kedveli ezt.
  5. Burgundii
   Burgundii
   Szavaid sem a tiéd, hisz a jogrendben bármit sajáttá tudsz tenni venni, miközben amiket használsz szavakat soha nem is volt a tiéd, és még is megtudod tenni
   Perlalba és natioldalasi kedveli ezt.
  6. Tóthné K. Zsuzsa
   Tóthné K. Zsuzsa
   Nagy a munkaerő hiány, akkor miért nem mennek olyan helyre, ahol tisztességesen lehet megkeresni a kenyérre valót. Kíváncsi lennék, hogy számolnak el a lelkiismeretükkel. Lehet így nyugodtan élni?
   tornando, Perlalba és setni kedveli ezt.
  7. setni
   setni
   Most Te vetted el a szavaimat ....csak a betűimet raktad más sorrendbe....
   tornando kedveli ezt.
  8. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Ez nem kizárólagosan magyar jelenség.
   CasaLoma kedveli ezt.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Persze hogy nem, és amíg a légitársaságok kevesebbet költenek a meglopott utasok kártérítésére, mint amennyibe a korszerű biztonsági berendezések és a hatékony ellenőrzés kerülne, addig nem is várható javulás.
   setni kedveli ezt.
  10. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Azért érdekelne a dolognak az a része is, amiről egy kukkot sem szólt a lap informátora, nevezetesen a bőröndből kivett szajré további útvonala.
   Egy telefont, egy karórát még csak-csak zsebre lehet tenni, de egy NAGYOBB TÁRGYAT?
   Annyira meg csak nem hülyék, hogy zoknit, gatyát lopjanak...
   Szóval van ott még a lepel alatt.
   setni kedveli ezt.
  11. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Nem tudom, hogy most mennyi, de korábban minden eladott repülőjegy árából 1 USD-t vontak le biztonsági célokra. Naszóval... :)
   CasaLoma kedveli ezt.
  12. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Amit ellopnak az többnyire készpénz és ékszer, mert az elfér a zsebben. Ma már csak nagyon elmaradott régiókban nyúlnak le nagyobb műszaki tárgyakat.
   A további útvonal pedig, "ki a cuccal a repülőtérről", mert a légiközlekedés védelme arról, szól, hogy semmi illegális ne kerülhessen fel a gépre. Az utaspoggyász tartalmának védelme, pedig a légitársaság gondja.
   Ha pedig valaki prominens bőröndjének -mondjuk- megsérül a zárja és azt a sajtó megpublikálja, na akkor van néhány napos felhajtás a rendőrség részéről, mert az imázs megvédése mindenek felett.
   setni kedveli ezt.
  13. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ez ok. De a legtöbb ilyen típusú munkahelyen nem lehet nálad sem pénz, sem ékszer, de még telefon sem. A pénz érthető okokból, az ékszer a balesetvestély miatt, teló helyett meg ott az adó-vevő.
   Amikor a műszak végén távozik a dolgozó (rakodó), szerintem elég feltűnő, ha fél kiló aranyékszert meg pár ezer dollárt/eurót.. találnak nála. Persze, ha nincs portavizsgálat...
   CasaLoma és setni kedveli ezt.
  14. setni
   setni
   Ez még év elejei hír...
   A reptér kerítésén belül a munkások szintjén bűnszervezet működik, amelyben ugyan nem mindenki vesz részt, de mindenki tud róla. Emiatt voltak rá kísérletek, hogy a lopásokat megfékezzék: biztonsági őröket állítottak be, de őket vagy lefizették, vagy megfélemlítették. Olyan esetről is hallani, amikor az őr családját verőlegények keresték fel, aki az eset után inkább felmondott. A szajrét pedig egy vagy több orgazdahálózat vásárolja fel - derül ki a Magyar Nemzet hosszú cikkéből, amely az elmúlt időszakban kiderült csomaglopásokról szól
   A csomagokból eltulajdonított pénzt általában a tolvajok elosztják egymás között, míg az értéktárgyak rövid úton elhagyják a repülőteret. A reptéri járműkezelők, vagy taxisok viszik el a portékat, netán kint várakozik az orgazda. Ha a szúrópróbaszerű ellenőrzésen megfognak valakit, akkor a rendőrök tehetetlenek
   néhány éve az egyik nagy légitársaság – felfigyelve a budapesti lopások gyakoriságára – preparált bőröndöt adott fel, felnyitáskor aktiválódó rejtett kamerát építve a keretbe. El is készült a csomagot jogtalanul felnyitó munkás fotója, de a túlságosan kíváncsi alkalmazott ellen nem indulhatott eljárás, mert állítólag a magyar Btk. nem teszi lehetővé a csapdaállítást. Így ki sem rúghatták a munkást – közös megegyezéssel távozott. Nem kizárt, hogy ma is ugyanott dolgozik, csak egy másik földi kiszolgálócégnél. A reptéren ugyanis négy vállalat osztozik az egyre zsírosabb falaton.
   Bár a járatokra lebontott statisztikát nem adják ki, fogadni mernék, hogy az izraeli légitársaságnál nem történnek lopások. Pár hónapja szemtanúja voltam, hogy a géphez közel kerülő munkásokat, takarítókat feladatuk elvégzése előtt és után is megmotozta a speciális biztonsági szolgálat. Gyanítom, hogy a legtöbb esetet a gépek rakterében követik el a rakodók, mert oda nem látnak be a biztonsági kamerák. Csakhogy erre is lehetne műszaki megoldást találni: a testkamerát. Egyes országok rendőreinél már alapfelszerelésnek számít.
   FLAMINGO kedveli ezt.
  15. setni
   setni
   Az utóbbi hónapokban többször is volt hír arról, hogy tolvajok dézsmálják a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező járatok feladott csomagjait. A rendőrség szombaton közölte, hogy a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) az alkalomszerűnek nevezett poggyászfosztogatások számának alacsonyan tartása érdekében 2018-ban több mint ötezer repülőgép csomagrakodását figyelte meg. Ezeknek az ellenőrzéseknek szerintük vannak látható és vannak operatív elemei is.
   Most például lebuktatták a Róma-Budapest járat fosztogatóit, amelyre korábban érkezett már panasz. Az RRI nyomozói 2018. november 8-án Rómában az érintett járatra feladtak egy bőröndöt és abban készpénzt helyeztek el, feljegyezve a bankjegyek sorozatszámát.
   Az RRI munkatársai felvették a kapcsolatot az olasz hatósággal, akik a gyors nemzetközi információcsere után intézkedés alá vonták a budapesti járat olasz rakodóit és megtalálták náluk a magyar rendőrök által a bőröndbe helyezett készpénzt, valamint egyéb értéktárgyakat.
   Zsiraf9 kedveli ezt.
  16. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Nincs portavizsgálat. Belépéskor ott a belépőkapu, amely ha érvényes a belépő beenged. Az SRA zónába a beléptetés már személyellenőrzéssel - átvizsgálás, csomagröntgen, stb. - történik. Mint írtam tiltott tárgy,szer ne kerülhessen be.
   Kifelé ilyen nincs.
   A vagyonvédelem pedig a légitársaság felelőssége. Ha gépnél van ilyen, akkor az esély a lopásra, vagy inkább a lopott tárgy elvitelére az esély minimálisra csökken.
   Hozzá kell tennem, hogy egy járatkiszolgálásnál a fix ott lévő személy egyedül a rakodó, a többiek, rampatiszt, biztonsági szolgálatok, lavatory, catering, géptakarítók, földi utaskísérők, repülőgép szerelők, üzemanyag töltők, follow mee, push back szolgálat, stb. pedig úgy jár kel ahogyan csak tetszik és minden repülőtéren akad a szolgálatoknál egy-egy (pénz)éhes ember. Folytassam?
   Engedd csak el a fantáziádat, hogy ennek ismeretében hányféle módon juthat ki a lopott tárgy a kiszolgálási övezetből, és a repülőtérről.
   CasaLoma, setni és FLAMINGO kedveli ezt.
  17. eddy56
   eddy56
   "
   A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren gyakori poggyászfosztogatások megállítása érdekében a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) folyamatos ellenőrzéseket tart, olvasható a police.hu-n. Azt írják, hogy 2018-ban több, mint 5000 repülőgép csomagrakodását kísérték figyelemmel. ARóma-Budapest között közlekedő járaton már korábban is több lopás történt, csütörtökön is több felfeszített bőrönd érkezett meg az olasz fővárosba, ám ennek az ügynek az elkövetőit sikerült Olaszországban elfogni.

   Az RRI nyomozói a november 8-án Rómába induló gépre feladtak egy bőröndöt, amiben készpénzt helyeztek el, előtte feljegyezve a bankjegyek sorszámát. A gép érkezését követően észrevették, hogy a pénz hiányzik. Ezt követően ellenőrizték a csomagokat Budapesten pakoló munkásokat, náluk azonban nem találták meg a pénzt. Értesítették az olasz hatóságokat, akik ellenőrizték a helyi munkásokat, akiknél megtalálták a pénzt
   "

   De azert lehet nyugodtan fikazni az orszagot.
   Elvegre azert van, nem?
   Zsiraf9 és GesBalazs kedveli ezt.
  18. setni
   setni
   Kicsit feljebb már ezt bemásoltam....
  19. eddy56
   eddy56
   Nekem az a bajom ezzel az egesszel, hogy egyesek ugy allitjak be a dolgokat, mintha ez magyar sajatsahg lenne.
   Pedig akkor egyszeru lenne a helyzet.
   Be kell keriteni az egesz orszagot, aztan legeppuskaznni a magyarokat.
   Aztan nyugalom lenne a villagban, mert csibesz, hazug ember, becstelen csak magyar lehet.

   Tegyek meg.
   Szerintem utanna meg fognak lepodni!
   setni kedveli ezt.

Megosztás